2015 is het jaar van de grote veranderingen voor 3FM. Er vertrekken flinke namen, er worden nieuwe dj’s aangenomen, jong talent krijgt de ruimte en de programmering is sinds 1 augustus volledig op de schop. Het lijkt erop of eronder voor 3FM: behoudt de zender zijn marktaandeel nu enkele publiekstrekkers naar andere zenders zijn overgestapt? En hoe worden de gaten opgevuld? We zetten de veranderingen voor je op een rij.

Auteur: Judith Bosch

Eruit: Gerard Ekdom, Coen & Sander, Rob Stenders, Sofie van der Enk

Publiekslieveling Gerard Ekdom maakt na 17 jaar bij 3FM de overstap naar Radio 2. Hij gaat daar, net als hij bij 3FM deed, een ochtendprogramma maken. Afgelopen vrijdag, 31 juli, maakte hij zijn laatste uitzending voor 3FM en deze ging met tranen gepaard. Het was zelfs landelijk nieuws dat Ekdom het bijltje erbij neergooide. Collega Michiel Veenstra maakte samen met Roel van Velzen een hilarisch afscheidsfilmpje. Ekdom begint in oktober bij Radio 2.

Ook ‘de beste vriendjes van de radio’ houden het voor gezien op 3FM. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga stopten al op 29 mei en maakten, net als Gerard Ekdom, een laatste uitzending waarbij de waterwerken openstonden. Van hun collega’s kregen ze een bijzonder afscheidscadeau. Coen en Sander beginnen op maandag 17 augustus op Radio 538. Ze gaan daar opnieuw een middagshow presenteren: je hoort ze van maandag tot en met donderdag van 16.00 – 19.00 uur.

Oh ja: Coen en Sander hadden op 3 augustus hun eerste voorbereidende werkdag bij Radio 538. Coen deed voor de tijd even een paar boodschappen en moest wel een erg toevallig bedrag afrekenen:

11813409_882820935098590_4461081678659824987_n

Rob Stenders maakte op 31 juli zijn laatste Stenders Late Vermaak. Hij stapt per 1 september over naar Radio 2, net als zijn voormalige collega Ekdom. Hier gaat hij twee shows in het weekend presenteren: op vrijdagavond van 23.00 – 02.00 uur maakt hij One Night Stenders en op zaterdagmiddag is hij te horen tussen 14.00 – 16.00 uur met Rob Standards.

Ook Sophie van der Enk houdt het voor gezien bij 3FM. De roodharige spring-in-’t-veld, die ooit een naaktuitzending maakte met Paul Rabbering, maakte altijd al veel tv-programma’s en gaat daar mee door. Verder is ze bezig met een boek over borstvoeding.

Erin: Eva Koreman (en ook een beetje nieuw: Mark van der Molen)

Er is maar één externe naam aangetrokken om de programmering op te vullen en dat is Eva Koreman. Koreman (31 en niet onaantrekkelijk, maar goed, het is radio dus wat zou het) komt van Q-Music en werkte daar sinds 2010. Sinds 2014 maakte ze met Joep Roelofsen het programma Joep & Eva. Koreman gaat bij 3FM in het weekend aan de slag: op vrijdagavond maakt ze met Giel Beelen de opvolger van Timur en Frank vanuit Klazienaveen. Beelen en Koreman zijn dan tussen 18.00 – 21.00 uur te horen. Vervolgens heeft Koreman drie uurtjes rust, waarna ze van 00.00 – 03.00 uur ook een programma maakt. En op de zaterdag hoor je haar van 21.00 – 00.00 uur.

Ook een beetje nieuw (maar niet helemaal want hij is in februari al begonnen) is Mark van der Molen. Van der Molen komt van Radio Veronica en was sinds begin dit jaar te horen tussen 04.00 – 06.00 uur op 3FM in het programma Nogal Wakker. Vanaf heden presenteert hij iedere werkdag van 00.00 – 02.00 uur zijn fonkelnieuwe show MarkPlaats.

En wat verandert er dan nog meer?

Nou, een hele boel. Even de grootste veranderingen op een rijtje:

  • Timur Perlin en Ramon Verkoeijen volgen Gerard Ekdom op en hebben iedere werkdag van 12.00 – 14.00 uur hun eigen middagprogramma.
  • Frank van der Lende volgde Coen en Sander al een tijdje geleden op en presenteert iedere werkdag van 16.00 – 18.00 uur ‘Frank ♥
  • Op vrijdagavond tussen 18.00 – 21.00 uur zijn dus Giel Beelen en Eva Koreman te horen
  • Op zaterdag en zondag hoor je veel dj’s die tot voor kort in de nacht of vroege ochtend opereerden. Een daarvan is de jonge Saskia Weerstand (28 jaar) die op zondagochtend tussen 02.00 – 04.00 uur een programma presenteerde. Zij krijgt nu een eigen programma op de zondagavond, van 19.00 – 21.00 uur.

Kijk hier voor de volledige programmering.

Gaat 3FM het hier mee redden?

Ik denk het wel. Coen & Sander waren hard toe aan iets nieuws en dat gold ook voor Rob Stenders. Dat vonden ze zelf, maar daar waren sommige luisteraars het ook wel mee eens. Met het vertrek van Gerard Ekdom raakt 3FM wellicht wat luisteraars in de ochtend kwijt, maar daar staat tegenover dat de nieuwe, frisse dj’s een jonger publiek zullen aanspreken. 3FM moet wel een beetje een hippe zender blijven natuurlijk. De bejaarden kunnen al naar alle andere zenders luisteren.