Na de zoveelste plensbui lijken de dagen vol zonneschijn definitief voorbij. ‘t Is weer voorbij die mooie zomer, zong Gerard Cox ooit weemoedig. De hoogste tijd om de televisie weer eens aan te zwengelen en op de bank te kruipen met een mok dampende koffie of thee. Tv-liefhebbers Lisa en Judith (‘van Astro TV tot Nieuwsuur’) doken in het najaarsaanbod en kozen zes pareltjes uit die je móét zien dit najaar. 

Auteurs: Lisa van Rens en Judith Bosch

1. Jeuk

Normaal gesproken zap ik altijd zo snel mogelijk door als tv wat ongemakkelijk of gênant wordt. Ik heb nogal snel last van plaatsvervangende schaamte. Zelfs als het niks met mij te maken heeft en zelfs als ik weet dat het niet echt is. Voor Jeuk maak ik een uitzondering. In deze deels geïmproviseerde serie schitteren Thomas Acda, Peter Heerschop en Jelka van Houten als Thomas, Peter en Jelka.

jeuk_-peter-heerschop-thomas-acda.610.377.s
Foto © Jeuk / VARA

Dagelijkse bezigheden groeien uit tot gênante momenten. Alles wat mis kan gaan, gaat mis, is het adagium van Jeuk. Het derde seizoen is dit najaar op tv. De eerste twee seizoenen waren gebaseerd op de Deense serie Klovn, maar in het derde seizoen wordt die serie losgelaten en worden de verhaallijnen autobiografischer. Hopelijk worden de mannen weer naakt door de politie achterna gezeten.

Seizoen 3 van Jeuk start zondag 13 september om 21.20 uur op NPO3.

2. Grensland

Jelle Brandt Corstius is dit najaar terug met een nieuwe reisserie. Hij is voor de VPRO al verschillende keren dwars door Rusland gereisd, maar in Grensland houdt hij het niet bij één land. Rusland, Letland, Moldavië, het westen en het oosten van Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan staan op het reisschema. Brandt Corstius onderzoekt de situatie in deze landen, met name in relatie tot elkaar.

grensland-vpro
Foto © Grensland / VPRO

Juist in deze onrustige tijden in Oekraïne (letterlijk vertaald: Grensland), is het boeiend om te zien hoe deze voormalige Sovjetrepublieken zich tot elkaar verhouden. Welk beeld hebben de inwoners van elkaar en hoe is de relatie met voormalig moederschip Rusland? Een programma voor iedereen die geïnteresseerd is in Oost-Europa, identiteit of propaganda. En voor iedereen die eens een reisprogramma wil zien waar je meer ziet dan alleen de mooiste plekken van de wereld.

Grensland is vanaf zondag 6 september om 20.15 uur te zien op NPO2.

3. Super Stream Me

Een experiment geïnspireerd op het boek The Circle van Dave Eggers. Programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul streamen bijna drie weken lang, 24 uur per dag hun hele leven. Ze vragen zich vooral af wat de psychologische gevolgen van het continu bekeken en beoordeeld worden: wordt hun leven één grote statusupdate of gaan ze eraan ten onder?

Screenshot van Super Stream Me
Screenshot van Super Stream Me

Het eerste relletje is al achter de rug. Tim was not amused toen bleek dat de redactie zijn WhatsApp-berichten mee kon lezen en publiceerde op Twitter. Blijkbaar was dit zo afgesproken, maar het experiment is dus niet alleen maar gericht op streamen. De vraag wordt breder getrokken: kun je leven zonder privacy?

Ook leuk: je kunt zelf nog actief meedoen aan het programma. Op dit moment zijn de streams van Tim en Nicolaas te volgen via deze website. Dus neem er eens een kijkje, laat een bericht voor een van de mannen achter op Twitter en steun ze in deze moeilijke tijden.

De streams van Super Stream Me zijn nu online te volgen, de uitzendingen zijn vanaf 5 november, 21.10 uur te zien bij NPO3.

4. Boer zoekt vrouw

Laten we maar met het slechte nieuws beginnen: we krijgen voorlopig geen Boer zoekt vrouw te zien. De KRO maakte onlangs bekend dat we pas in 2016 een nieuw seizoen voorgeschoteld krijgen. Momenteel kunnen buitenlandse boeren zich inschrijven, want jawel, er komt weer een ‘internationaal seizoen’ aan. Is er dan helemaal geen boer te bekijken dit najaar? Jawel, weest gerust, droogt uw tranen. Op zondag ‘derde kerstdag’ 27 december wordt op NPO1 een special uitgezonden waarin Yvon Jaspers terugkijkt op het afgelopen seizoen. Is Hetty nog bij Geert? Hoeveel kinderen hebben Jan en Rianne inmiddels? En zou Bertie nog altijd 24/7 in een oranje jas lopen?

© KRO | NCRV
© KRO | NCRV

De Boer zoekt vrouw-special wordt uitgezonden op zondag 27 december op NPO 1.

5. Dangerous Roads

World’s most dangerous roads is al jaren een kijkcijferhit bij de BBC. De formule is simpel: zet twee interessante mensen samen in een four wheel drive en laat ze reizen over onbegaanbaar land. In Dangerous roads, de Nederlandse versie van dit programma, leggen iedere aflevering twee bekende Nederlanders een route door een spectaculair landschap af. En dan doelen we niet op Zuid-Duitsland: de tocht zal leiden door de wildernis van Alaska, het ruige Georgië of de jungle van Madagaskar. Over wegen die als de gevaarlijkste ter wereld worden beschouwd. Het resultaat is een spannend reisprogramma. Welke obstakels komen ze tegen en hoe gaan ze daarmee om? En wat te doen als de weg ineens ophoudt en je door het water moet?

Zulke wegen dus. Ik kan de foto al amper aan.
Zulke wegen dus. Ik kan de foto al amper aan.

Je moet nog wel even geduld hebben: Dangerous Roads wordt vanaf begin 2016 uitgezonden op NPO 3.

6. Nathalie Makoma: Congolese Bruiloft Op Het Platteland

Het is je wellicht opgevallen dat er tot nu toe alleen maar programma’s van de publieke omroep in dit lijstje staan. En dat is met een reden. We hebben echt ons best gedaan, maar OH MY GOD, wat gaat er dit najaar een meuk uitgezonden worden op de commerciëlen. Geloof ons, we zijn de beroerdsten niet en kijken graag naar Roy Donders en GTST, maar de grens is wat ons betreft bereikt met Een dubbeltje op zijn kant en Extreem Jaloers. Andermans problemen, daar hebben we Facebook toch al voor? 

Vooruit, één programma springt er wel uit. In de nieuwe realityserie Nathalie Makoma: Congolese Bruiloft Op Het Platteland worden zangeres Nathalie Makoma (bekend van Idols 4) en haar verloofde JC gevolgd in aanloop naar hun bijzondere huwelijksdag. Nathalie komt uit Congo en is daar een superster. Haar traditionele familie vindt het prima dat ze in Nederland wil trouwen, maar dan wel op de Congolese manier: met bruidsschat en geslachte geiten. De trailer belooft alvast veel drama.

339025
© RTL

Nathalie Makoma: Congolese Bruiloft Op Het Platteland is vanaf dinsdag 1 september te zien om 21.30 uur bij RTL5.

En Heel Holland Bakt en Expeditie Robinson dan? Geen paniek lieve lezertjes. Deze series zullen beiden worden gerecapt op Incognitief. Lisa neemt Expeditie Robinson op zich (vanaf donderdag 3 september, 20.30 uur, RTL5) en Judith doet verslag van Heel Holland Bakt (vanaf zondag 6 september, 21.00 uur, NPO1). En natuurlijk kunnen we in januari 2016 weer genieten van Wie is de mol?