In mijn omgeving sta ik bekend als iemand die veel leest. Zelf ken ik mensen die nog véél meer lezen dan ik. Die mensen lezen vaak boeken waarvan ik denk ‘O ja, die zal ik nog lezen, ooit’. En bij ‘ooit’ blijft het vaak, dus hier presenteer ik tien boeken die iedereen (plus hun oma’s) heeft gelezen, behalve ik. Vaak boeken die mijn fellow neerlandici/letterkundigen wel gelezen hebben. Of van die boeken waarvan mensen om mij heen denken dat ik die vast heb gelezen, wat dan niet zo is en soms genante situaties oplevert. Alsof mijn leven niet al moeilijk genoeg is, ga ik nu keihard op de schopstoel. 

Auteur: Sophie Dassen

  1. Graeme Simsion – The Rosie Project

Je ziet het, ik begin met een confetticanon van jewelste. Hier ben ik wel in begonnen, meer dan een jaar geleden, maar dat was het ook. De rode kaft staat me nog altijd verontwaardigd aan te staren in mijn kast. Precies zo’n boek waar veel mensen heel enthousiast van worden, maar wat mijn aandacht gewoon niet kan vasthouden. Al denk ik wel dat ik bij deze ooit een nieuwe poging doe, wat waarom vinden mensen dit zo leuk? Het intrigeert me.

  1. Willem Frederik Hermans – De donkere kamer van Damokles

Om het te verergeren: ik heb nog nóóit iets van Hermans gelezen. Het ‘kwam’ er gewoon nooit van. Het helpt niet dat ik deze titel enorm intimerend vind en er daarom snel iets anders bij pak. Tijdens het na-googlen kwam ik er trouwens achter dat ik de titel verkeerd had geschreven. Oeps.

  1. Kader Abdolah – Het huis van de moskee

In vrij korte tijd is deze roman van Abdolah pijlsnel gestegen op alle ‘beste Nederlandse boeken’-lijstjes, wat een prestatie genoemd mag worden. Door mij nog nooit gelezen, sterker nog: ik heb er niet eens aan gedacht, totdat ik weer ging denken aan boeken die ik nog nooit heb gelezen. En toen dacht ik er nog steeds niet aan, totdat ik het weer tegenkwam in een ‘beste boeken OOIT’-lijstje van het NRC. Ik denk gewoon nooit aan dit boek en ik ook nooit aan Kader Abdolah, terwijl ik helemaal niets heb tegen de beste man.

  1. Herman Koch – Het diner

‘’Wát?!? Heb je die écht nog nóóit gelezen? Echt niet? JIJ? NEE! Nééé, dat geloof ik NIET!’’

  1. Tommy Wieringa – Joe Speedboot

Vol goede moed nam ik dit boek ooit mee voor een lange treinreis. Om vervolgens op het station een Grazia en een latte te kopen en mezelf door 32 pagina’s van Joe Speedboot te worstelen, naast een man die rook naar een mengeling van stationfriet, zweet en ongepoetste tanden. Om daarna chagrijnig in een andere coupé te gaan zitten, de Grazia open te slaan, omdat ik inmiddels alle moed had verloren, en Joe Speedboot voorgoed in mijn tas te laten verdwijnen.

  1. Alles van Dan Brown

Ik heb nog nooit iets van Dan Brown gelezen. Ik heb zelfs nog nooit een recensie gelezen of zelfs maar gezocht. Ik heb wel de films gezien. Toen ik in een bioscoop werkte, zag ik er blijkbaar uit als iemand die het boek vast had gelezen, want hoe váák ik tijdens het cola inschenken en achter de kassa zitten de opmerking: ‘het boek is beter! vind je niet?’ heb gekregen, is niet te tellen.

  1. John Williams – Stoner

Zoals het een hoop hype-boeken betaamt, heb ik ook tegen dit boek een, veroorzaakt door een niet te stoppen  snob-mechanisme, aversie ontwikkeld. Gewoon omdat het bestaat en heel veel mensen het wel hebben gelezen. Ergens ben ik ervan overtuigd dat het een shitboek moet zijn. Sorry Stoner-fans.

  1. Alles van Jonathan Safran Foer

Terwijl ik twéé pogingen heb gedaan! Ik ben zowel begonnen in Everything is illuminated als in Extremely Loud and Incredibly Close, van beide romans heb ik misschien veertig pagina’s serieus gelezen. Van Extremely Loud and Incredibly Close had ik een uitgave met een heel hippe, maar verdomd irritant te lezen opmaak met een hoop ‘dynamische tekstbelevingen’ oftewel tekst in diverse lettertypes. Zelfs comic sans! Onvergeeflijk, dus ik heb het nooit uitgelezen. Toen Foer een boek uitbracht met veganismepropaganda had hij volledig voor mij afgedaan, al heeft dat uiteraard niets te maken met zijn romans. Maar toch: Foer, kom je aan mijn kaas, dan kom je aan mij.

  1. Vladimir Nabokov – Lolita

Waarschijnlijk dé grootste klassieker op deze lijst van schaamte, maar het boek heeft me nooit aangesproken. Preuts dat ik ben, heb ik nooit zin gehad om dit liefdesverhaal te lezen met een meisje van twaalf in de hoofdrol. Toen ik twaalf was, zat ik namelijk op paardrijden, kreeg ik twee gulden vijftig zakgeld per week en beschouwde ik mijn ultrahippe leraar van 22 als ‘net zo oud als mijn ouders’-oud. Meesterwerk of niet, ik krijg er kriebels van, and not in a hot way.

  1. Alles van A.F.Th. van der Heijden. Nee, zelfs Tonio niet

In mijn ouders’ boekenkast stond menig roman van Van der Heijden, maar ik heb er nooit eentje ter hand genomen. Geen zin in, te dik, te kleine letters, te stoffige binnenkant, te lelijke kaft, altijd wist ik een goede reden te verzinnen waarom het een uiterst goed idee was dat ik geen boek van Van der Heijden ging lezen. Ik heb er nog een keer aan gedacht om Tonio aan te schaffen, maar toen Ik, Hollywood van Jan van Loy daarnaast lag in de boekwinkel, was de keuze snel gemaakt.