Normaal gesproken zit uw tv-redactie altijd bovenop het nieuws. Nachten worden doorgehaald om de nieuwste series te kijken en beoordelen. New is always better, maar soms is het tijd om even terug te kijken. Er is weinig leukers dan in een oude serie bekende gezichten ontdekken. Acteurs die in de afgelopen jaren zijn doorgebroken. Freaks and Geeks is een bekend voorbeeld, ongeveer elke acteur heeft nu een sterrenstatus. Vandaag een minder voor de hand liggende serie: een ode aan de casting van Gilmore Girls.

Auteur: Lisa van Rens

Ik volgde Gilmore Girls vroeger religieus. Elke dinsdagavond zat ik, samen met m’n moeder, klaar voor de tv, waar Net 5 Gilmore Girls uitzond. Een tijdje terug zag ik de serie opnieuw. Als je een serie na een tijdje opnieuw kijkt, weet je de verhaallijnen meestal nog wel ongeveer. De bijrollen en kleine plottwists maken het de moeite van het opnieuw kijken waard. Kuddos voor de casting director van Gilmore Girls, want er kwamen een paar gezichten voorbij die me wel heel bekend voorkwamen.

Melissa McCarthy

Melissa McCarthy Gilmore GirlsVoordat iedereen Melissa McCarthy leerde kennen in commercieel succesvolle komedies, stal ze de show als Sookie St. James. Beste vriendin van Lorelai en extreem goede kok. Gilmore Girls was nou niet echt om van de bank af te rollen zo grappig, maar McCarthy liet haar komedietalent al zo nu en dan zien. Hoewel haar huidige films niet per se mijn genre zijn, doet het me deugd dat McCarthy inmiddels niet meer alleen als ‘die grappige dikkerd’ wordt gezien (zoals in Mike & Molly, auw).

Nick Offerman

Nick Offerman bouwde al een tijdje aan zijn acteercarrière toen hij in 2003 opdook in Stars Hollow (en opnieuw in 2005). De meeste mensen kennen Offerman waarschijnlijk als de legendarische Ron Swanson in Parks and Recreation. In de paar minuten dat Offerman te zien is in Gilmore Girls, maakt hij zich onsterfelijk als hetzelfde soort mannelijke man als Swanson, alleen iets viezer. Eeuwig zonde dat hij geen vastere rol heeft gehad. Gilmore Girls had achteraf gezien wel wat testosteron kunnen gebruiken.

Jon Hamm

Jaren voordat Jon Hamm de wereld overnam als whiskeydrinkende Don Draper, deelde hij in Gilmore Girls een rode wijn met Lorelai. Zijn rol als Peyton Sanders was ieniemienie: de romance met Lorelai was na één date voorbij, dus we zagen hem maar een paar minuten, maar toch. Gelukkig is Hamm verder gekomen in zijn carrière dan kleine rolletjes in series (in 1997 speelde hij in Ally McBeal al ‘gorgeous guy at bar’).

Jon Hamm Gilmore Girls

Liza Weil

Een van de leukere weetjes over Gilmore Girls is het feit dat Liza Weil eigenlijk auditie deed voor de rol van Rory Gilmore. Ze kreeg die rol niet, maar de producers vonden haar zo leuk dat de rol van Paris Geller speciaal voor haar geschreven werd. Een veel interessantere rol dan die van Rory als je het mij vraagt. Na Gilmore Girls was het even rustig rond Weil, maar na gastoptredens in Grey’s Anatomy en Private Practice en een wat grotere rol in het eerste seizoen van Scandal, heeft Weil haar voet tussen de deur van Shondaland. Een vaste bijrol in How to Get Away with Murder is haar laatste wapenfeit.

Krysten Ritter

krysten ritterDe naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar houd Krysten Ritter in de gaten. Ze zat in sporadisch in de laatste twee seizoenen van Gilmore Girls en heeft sindsdien zo’n duizend dingen gedaan. Niet allemaal even goed, maar nu heeft ze de hoofdrol te pakken in Marvels Jessica Jones. En aangezien Marvel helemaal niks verkeerd kan doen, zou dit weleens haar grote doorbraak kunnen worden.