Zondag 20 september start het laatste seizoen van Downton Abbey. Nog één keer kunnen we meeleven met het wel en wee van de familie Crawley voordat het doek valt en de deuren van Downton definitief dichtgaan. Met nog een week te gaan voordat seizoen 6 begint, is het tijd om even terug te kijken. Waar waren we ook alweer gebleven?

Auteur: Lisa van Rens

Upstairs

Robert en Cora

De Earl en Countess of Grantham hebben het in seizoen 5 niet makkelijk gehad. Hun gearrangeerde huwelijk heeft eerder tegenslagen gehad. Wie herinnert zich niet Roberts flirterij met de dienstmeid in seizoen 2? In seizoen 5 is het Cora die zich de aandacht van een ander laat welgevallen. Ze voelt zich genegeerd door Robert en daar was Mr. Bricker, die wel interesse toont in haar mening over kunst. Na een paar etentjes is Cora oprecht verrast als Mr. Bricker ineens in haar slaapkamer staat (het zijn wel de jaren 20). Gelukkig komt Robert vroeg thuis en slaat hij Mr. Bricker in elkaar voordat er echt iets kan gebeuren. Cora speelt de ‘alsof-jij-nooit-met-iemand-geflirt-hebt’-kaart en aan het eind van de seizoen is het huwelijk sterker dan ooit.

Mary

Mary heeft het ook niet gemakkelijk. In seizoen 5 is de vereiste rouwperiode voorbij en gaat ze vol op het vrijgezellenpad. Tony Gilligham lijkt een tijdje een serieuze kandidaat, ze beleven samen zelfs een heet weekje in Liverpool. Mary besluit al snel dat ze toch ook graag een gesprek met haar toekomstige echtgenoot wil voeren en Gilligham daagt haar intellectueel gezien toch niet genoeg uit. Het is nog even lastig hem om ervan te overtuigen dat ze echt niet meer wil en dat haar eer niet beschadigd is door hun onzedelijke week. Aan het eind van seizoen 5 eindigt Mary zoals ze begon: alleen en op zoek naar een geschikte partij.

downton abbey mary en tony
Een match made in heaven, maar Tony was toch niet wat Mary zocht

Edith

Arme Edith. Ze was door tante Rosamund naar Zwitserland gestuurd om te bevallen van haar bastaardkind, maar de moederliefde blijkt te sterk. Edith brengt haar dochter Marigold onder bij een boer in de omgeving (Mr. Drewe), die al snel doorheeft hoe de vork in de steel zit. Mrs. Drewe denkt dat Marigold ‘gewoon’ een wees is en wordt gek van Ediths onophoudelijke stroom bezoekjes en haar gedweep met Marigold. Uiteindelijk vlucht Edith met Marigold naar Londen, licht Rosamund Cora in en smeden ze een plan waardoor Marigold op Downton kan opgroeien. Aan het eind van het seizoen weet iedereen behalve Mary dat Marigold Ediths dochter is en lijkt het leven Edith eindelijk weer toe te lachen.

Isobel en Violet

downton abbey dowager countess en isobelDe twee dames op leeftijd hebben in seizoen 5 laten zien dat liefde niet alleen voor de jongere generatie is. Isobel werd achternagezeten door Dr. Clarkson en Lord Merton. Ze kiest voor Merton, maar al snel blijkt dat ze niet liefdevol in het gezin Merton zal worden opgenomen, zijn zonen zijn namelijk klootzakken. Lord Merton verzekert haar dat hij nog ouder met haar wil worden, maar Isobel wil niet tussen hem en zijn zonen in staan en blaast het huwelijk af.

Violet komt in seizoen 5 een oude vlam tegen: prins Kuragin. De laatste keer dat ze elkaar zagen, stonden ze op het punt om alles achter te laten, inclusief hun respectievelijke echtgenoten, en samen te vertrekken. De spanning is voelbaar en prins Kuragin wil graag met Violet oud worden. De Dowager blijft de Dowager: haar connecties vinden prinses Irina in Japan en ze brengt de Kuragins weer bij elkaar.

Tom

Tom leek in seizoen 4 zijn draai te hebben gevonden in Downton, maar de komst van Sarah Bunting lijkt daar verandering in te brengen. Deze onderwijzeres uit het dorp brengt Toms hoofd op hol en herinnert hem aan zijn idealen. Hij realiseert zich meer en meer dat hij zichzelf is kwijtgeraakt en dat hij niet gemaakt is voor een leven op Downton. Sarah vertrekt weer, maar het zaadje is geplant. Aan het eind van seizoen 5 vertrekt Tom met Sibby naar Boston.

Rose

Rose wordt serieus in de liefde in seizoen 5. Eerder was ze nogal een losbol, maar dat is nu voorbij. Terwijl ze zorgt voor Russische vluchtelingen komt ze Atticus Aldridge tegen. Ze worden verliefd en ontmoeten al snel elkaars familie. Er zijn allerlei mensen tegen hun ‘vriendschap’; Atticus is namelijk Joods en Rose niet. Atticus’ vader wil dat zijn zoon met iemand trouwt die ook Joods is en tijdens een etentje zeggen anderen juist dat Rose niet met een Joodse jongen moet trouwen. Omdat ze zich toch steeds moeten verantwoorden, besluiten Rose en Atticus te trouwen. Rose’s moeder probeert nog even roet in het eten te gooien door aan te kondigen dat zij en haar man gescheiden zijn, maar Atticus’ moeder redt de boel. Ook Rose en Atticus vertrekken naar Amerika aan het eind van seizoen 5.

Downstairs

Anna en John Bates

Komt het ooit nog goed met dit – tot voor kort favoriete – koppel op Downton? Eerst Bates’ vrouw, toen Anna’s verkrachting en uiteindelijk Mr. Bates en Anna die allebei in de gevangenis komen voor de moord op Mr. Green (Anna’s verkrachter). Aan het eind van seizoen 5 lijkt het nog enigszins goed te komen. Anna is vrijgepleit en Mr. Bates keert terug naar Downton. Een goed begin.

Carson en Mrs. Hughes

Downton Abbey | Series Six We return to the sumptuous setting of Downton Abbey for the sixth and final season of this internationally acclaimed hit drama series. As our time with the Crawleys begins to draw to a close, we see what will finally become of them all. The family and the servants, who work for them, remain inseparably interlinked as they face new challenges and begin forging different paths in a rapidly changing world. Photographer: Nick Briggs JIM CARTER as Mr Carson and PHYLLIS LOGAN as Mrs HughesWe zagen het al van mijlenver aankomen, maar in de kerstspecial van seizoen 5 werd het ook voor henzelf eindelijk duidelijk: Carson vraagt Mrs. Huges om haar hand en ze zegt ja. Ein-de-lijk. Verder wordt het lastig voor Carson. De moderne tijd komt steeds dichterbij en dat is lastig voor zo’n oude man.

Thomas

Arme Thomas. Het personage that you love to hate wordt in de loop van het vijfde seizoen tragischer en tragischer. Zette hij aan het begin Baxter nog onder druk vanwege haar verleden als dievegge, aan het eind van het seizoen heeft hij Baxter nodig. Thomas had zo’n genoeg van zichzelf en zijn seksuele voorkeur, dat hij zichzelf met mysterieuze dingen injecteert om ervanaf te komen. Gelukkig brengt Baxter hem naar Dr. Clarkson. In de laatste reguliere aflevering naait hij Miss Dencker (de dienstmeid van de Dowager) een oor aan als zij van een naïeve, jonge kelner wil profiteren. Daar komt de oude Thomas weer om de hoek kijken. Hopelijk zien we daar meer van komend seizoen.

Thomas, de held van seizoen 5
Thomas, de held van seizoen 5

Daisy

Daisy werd in seizoen 4 een beetje vervelend. Jaloers op meisjes die meer mannelijke aandacht kregen en nogal zeurderig over haar eigen lot. Gelukkig komt in seizoen 5 de omslag. Toms vriendin Sarah Bunting geeft Daisy les in rekenen en Mr. Molesley brengt haar wat geschiedenislessen bij. Ze lijkt zich te realiseren dat ze haar leven in eigen hand moet nemen en er zelf iets van moet maken.

Seizoen 6
Mr. Rodgers
Mr. Rodgers en z’n auto

Nog even kort: waar kijk ik naar uit in seizoen 6? Vooral naar liefdesgeluk eigenlijk.

  • Een nieuwe liefde voor Edith? In de kerstspecial was ze zeer geïnteresseerd in Mr. Pellon, weer een ‘man van het volk’. Of misschien een van haar werknemers?
  • Mary wordt vast ook weer gelukkig in de liefde. In de kerstspecial was ze onder de indruk van Mr. Rodgers – en vooral van z’n auto. Maar ik heb nog steeds hoop voor Charles Blake. Hij hielp haar af te komen van Tony Gilligham, vertrok in seizoen 5 voor een paar maanden of een jaar naar Polen, maar als hij terugkomt, ziet Mary vast eindelijk in hoe goed ze bij elkaar passen.
  • De bruiloft van Carson en Mrs. Hughes.
  • Liefdesgeluk voor Mr. Molesly? Er werd al naar gehint, maar hopelijk komen Baxter en Mr. Molesly in seizoen 6 bij elkaar. Dat heeft-ie wel verdiend na vijf seizoenen van medelijden.
  • Een kind voor Anna en Bates.

Seizoen 6 van Downton Abbey is vanaf zaterdag 31 oktober te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Foto’s bij dit artikel: Downton Abbey/ITV/KRO-NCRV.