We zitten er weer klaar voor. Expeditie Robinson begon vanavond weer. De zomer is nu echt voorbij! Van tevoren was al bekendgemaakt dat er dit keer vanaf het begin af aan één eiland zou zijn. Geen strijd tussen kampen, geen samensmelting. We beginnen met de vereiste omgevingsshots, maar al snel zien we Jaap Jongbloed, Kim Lammers, Amara Onwuka en Kees van der Spek uit een helikopter springen. De expeditie is begonnen!

Auteur: Lisa van Rens

(Op zoek naar de recap van aflevering 4? Die vind je hier.)

Het dynamische kwartet zwemt naar het strand van eiland Mantapayas en komt er al snel achter dat er niemand anders is. Ze zijn met z’n vieren naar de Filipijnen gereisd en weten niet beter dan dat ze een team zijn en dat de anderen misschien wel op een ander, verschrikkelijk eiland gedropt zijn. Een eiland waar geen bananen, papaya’s en amandelen zijn. Dat gun je je ergste vijand niet.

Het lijkt niemand op te vallen dat er een heel huis op het strand gebouwd is. Zonde, want de bouw van een hut zorgt meestal voor de eerste ergernissen. Alles gaat tot nu toe in harmonie. Gelukkig komt er al snel een andere helikopter overgevlogen waar nog meer mensen uit springen. Jaap: ‘Het is uit met de pret. Of eigenlijk begint het pas.’ Zo is het maar net.

Expeditie Robinson Ronny Flex
‘Ik heb nog nooit een vis gevangen. Ghehehehehe’

Lading 2 gaat niet heel soepel uit de helikopter: Ronnie Flex heeft hoogtevrees en durft met z’n dunne armpjes eigenlijk niet te springen. Het is even spannend, maar uiteindelijk gaat hij dan toch. De eerste persoonlijke overwinning! Zodra Ronny, Danny Ghosen, Ella Bandita (Ryanne) en Sandra van Nieuwland op het strand aankomen, wordt duidelijk dat het programma eigenlijk al te lang draait: de meeste kandidaten herkennen maximaal één andere kandidaat. ‘En…wat doe jij?’ slaat op verjaardagsfeestjes al dood, maar doet het op een onbewoond eiland ook goed. Helemaal als er na het antwoord een grote stilte volgt als reactie.

Na de eerste ergernis als Ryanne van Jaap geen vuur mag maken, komt de helikopter de derde lading brengen: Tim Douwsma, Sander Janson, Anna Speller, Sharon Doorzon. Het wordt nu wel erg vol en de acht kandidaten die nu op het eiland zijn, vinden het maar niks dat er nieuwe mensen komen. Dit lijken wel de snuggerste vier te zijn tot nu toe, want zij zetten als eerste vraagtekens bij de hut. Het is on-Robinson dat er zo goed voor ze gezorgd wordt. Het kan niet anders dan dat ze binnen afzienbare tijd weer van het eiland af moeten en dan zit ieders rijst en meel wel in de gezamenlijke kist. Tim baalt er nu al van dat hij zijn eten erin heeft gedaan. Danny laat weten dat hij zijn eten ‘gewoon niet’ in de kist heeft gedaan en dat Tim zijn eten er gewoon weer uit moet halen.

'Ik heb m'n eten niet in het krat gedaan. Ik heb wel een vishaak en vislijn in m'n tas zitten. Ik red mezelf.'
‘Ik heb m’n eten niet in het krat gedaan. Ik heb wel een vishaak en vislijn in m’n tas zitten. Ik red mezelf.’

Het eerste kennismakingsspelletje is nog niet gespeeld of ja hoor: daar komt de helikopter weer. De vijf laatste kandidaten worden gedropt: Klaas van Eerden, Teske de Schepper, Marian Mudder, Oscar Aerts en Wietze de Jager springen uit de helikopter. Ze worden nog net niet met modder bekogeld als ze het strand op lopen. Kees ‘gaat mensen niet meer welkom heten’. Volgens hem vinden de nieuwelingen het ook raar om de groep al op het eiland te zien. Tja, als je ze geen welkom heet wel.

Al met al een prima eerste aflevering. Ja, de introductiefilmpjes zijn saai, maar daar kom je nou eenmaal niet onderuit. Ze waren in ieder geval kort. En we weten dat Klaas van Eerden visbuddies is met Jochem Myjer. De eerste ergernissen zijn al zichtbaar. Iedereen wil zich laten gelden en met vijf mensen vuur maken, kan niet anders dan voor irritaties zorgen. Ryanne zegt dat ze nog geen aansluiting voelt, maar volgens mij doet ze het prima. En vooral doorgaan met die vieze grapjes over vingeren in de bosjes! De vraag is hoe lang het zal duren voordat ook andere kandidaten zich aan het zelfverkozen leiderschap van Jaap en Kees gaan ergeren. Ik gok: niet erg lang.

Follow the leader
Follow the leader

De kandidaten zijn erg teleurgesteld als blijkt dat ze met zeventien (!) op één eiland moeten zitten. Daar krijg je heibel van. Iedereen wil toch het liefst in teams tegen elkaar strijden. Iedereen behalve Danny, die kiest meteen voor zichzelf, denkt na en volgt niet zomaar de rest van de groep. Die blijft er nog wel even in. En in de voorstukjes voor de rest van het seizoen (vijftien weken mensen, houden we dat vol?) zagen we twee teams een grote bal een heuvel op duwen. Er is nog genoeg ruimte voor teamspirit.

Quote van de dag: ‘Ik wil mezelf onmisbaar maken door lekkere vis.’ 

Robinson van de dag: Danny