Na de voorstelronde van vorige week kan de expeditie nu echt beginnen. Nu voor iedereen duidelijk is dat de groep echt uit 17 personen bestaat, is het tijd voor het gevecht om een plekje. RTL 5 lichtte al een tipje van de sluier op: er moeten twee teams van 8 personen gemaakt worden. Wie o wie wordt er buitengesloten?

Auteur: Lisa van Rens

De verhoudingen worden deze aflevering meteen op scherp gezet. Nicolette zegt dat de groep voor elke proef in twee gelijke groepen van acht moet worden gesplitst. Dat is bijzonder, want als er elke aflevering iemand afvalt, is het al snel lastig om twee groepen van acht te maken. Maar dat terzijde. ‘Dat heeft voor een van hen grote gevolgen.’ Dat blijkt al snel: de achterblijver gaat alleen naar een ander eiland. Of diegene nog wel terugkomt, is onbekend.

Het lijkt alsof niemand alleen naar een eiland wil, maar Marian steekt al snel haar armen omhoog. Zij offert zich op en vindt het wel prima om even bij de groep weg te zijn. Later bekent ze dat ze vooral ook tegen de proef opzag en dat ze absoluut niet als eerste af wil vallen tegenover al die jonkies. Iets minder stoer dan iedereen roept dus, maar wel slim. Ook slim dat ze wat eten meeneemt, hopelijk heeft ze wat extra’s meegenomen. Dat zou ik dan weer stoer vinden.

Nu duidelijk is wie er achterblijft, moeten er nog twee teams gevormd worden. Wietze roept al snel dat ze de teams moeten vormen in de volgorde waarin ze op het eiland aan zijn gekomen. Dus de groepjes die als eerste en tweede werden gedropt (team rood), tegen de groepjes die als derde en vierde werden gedropt (min Marian; team geel).

Team rood: Sandra, Ronnie, Kim, Kees, Jaap, Ryanne, Danny en Amara.

Team geel: Wietze, Tim, Teske, Sharon, Sander, Oscar, Klaas en Anna.

Niet iedereen is het met die verdeling eens. Geen wonder, want alle grote, sterke gasten zitten in één team. Dat wordt al snel afgedaan met de woorden: ‘Voor hetzelfde geld is het een puzzel en dan winnen wij.’ Want bij Robinson gaat het inderdaad weleens alleen om slimheid of inzicht en niet om kracht. Ahum. Team geel is in ieder geval erg blij met zichzelf en ziet zich al met het hele team de samensmelting halen. Alle leden van team rood stijgen in één keer in m’n achting.

Eliminatieproef: A Game of Stones
In The Game of Stones, you win or you roll.
In The Game of Stones, you win or you roll.

Onder dreigende muziek (soundtrack van Jurrassic Park geluisterd?) varen de teams naar de eliminatieproef. Een groots opgezette proef, duidelijk bedoeld om iedereen er even aan te herinneren waarom ze hier zijn. Niet voor meelpannekoekjes en wakker worden met de geluiden van de natuur. Neen. Brute kracht en vuur maken, dat is waar het om draait.

De kandidaten krijgen meteen een vrij grote schrok te verwerken. Bij de proef zijn acht immuniteitskettingen te winnen. Alle leden van het winnende team krijgen immuniteit, maar zij moeten wél stemmen. Waar voorheen alleen leden van het verliezende team op elkaar moesten stemmen, mogen nu ook de winnaars op de verliezers stemmen. Werden er vorig jaar niet genoeg complotten gesmeed en proberen de makers op deze manier complotjes in de hand te werken? Je zou ze er bijna van verdenken.

Dan de proef: de teams moeten een grote bal een helling op duwen. Eerst moeten ze palen loshakken en de onderliggende balken over een gat heen plaatsen om de bal daar overheen te krijgen. Vervolgens moet de bal over een wipwap en moet hij tussen palen door gemanoeuvreerd worden. Als de bal boven is, moet er vuur gemaakt worden. Dat vuur moet een touw doorbranden, waarna een brug open gaat en de bal vanaf de rots in zee stort. Nobody said it was easy.

Wat blijkt tot ieders verrassing: team rood doet het bij het fysieke deel beter dan team geel. Danny hakt als een malle en ook de coördinatie is beter geregeld. Team rood heeft een fikse voorsprong als de bal boven is. Maar dan moet er nog vuur gemaakt worden. Ondanks Jaaps survivaltraining lukt het team rood maar niet om het vuur aan te krijgen. Team geel heeft hier meer succes en heeft al snel een mooi vuur dat het touw met gemak doorbrandt. Daar gaat de bal. De immuniteitskettingen gaan naar team geel. Klaas is blij dat ze gewonnen hebben, ondanks dat hij zijn taak niet helemaal tot een goed einde heeft gebracht. Je had één taak, Klaas.

Na de eliminatieproef

Marian komt aan op eiland Tayak. Alleen. Het is wel meteen duidelijk dat het geen vruchtbaar eiland is: het is één grote rots. Op het strand staat een scheepswrak en in een bosje staat een kist. Marjan leest een bericht waarin staat dat ze het eerste lid is van een nieuw kamp. Iedereen die weg wordt gestuurd als er nieuwe groepen gemaakt moeten worden, komt naar haar. ‘Ik zit op het losereiland.’ Aan het eind van de week gaan ze vechten tegen de mensen die nog wel op het andere eiland zitten. Dat wordt nog een mooi gevecht. Voorlopig moet Marian alles alleen doen en wordt het een hoop werk.

Terug naar Mantapayas. De sfeer is uiteraard omgeslagen. De winnaars zijn blij en de verliezers balen en zijn bang dat ze eruit moeten. Kees zegt dat hij bang is dat hij eruit ligt en dat blijkt niet helemaal ongegrond. Team geel overlegt over de strategie. Wietze neemt het voortouw en vindt dat ze op een sterke speler moeten stemmen. Al snel komen ze uit op Kees of Kim. Wietze zegt dat hij het liefst op Kees wil stemmen, want Kees en Kim zijn allebei sterk, maar Kim is leuker. Juust. Wietze komt zichzelf nog wel tegen met dit gedram, voorspel ik zo. Helemaal omdat-ie ook niet kon hakken.

'Kim is sterk, leuk en goed. Kees is ook sterk, maar ja.. hè...'
‘Kim is leuk, sterk en goed. Kees is ook sterk, maar ja.. hè…’

Ronnie zegt dat hij wel op zichzelf wil stemmen om naar huis te gaan. Hij vindt het wel mooi geweest. Helaas blijkt al snel dat hij niet op zichzelf mag stemmen en als team rood allemaal op dezelfde persoon stemt en geel allemaal op dezelfde persoon, dan is het nog altijd acht tegen zeven. Helaas. Niemand van team rood is z’n leven zeker. Kim vist bij Sander naar informatie over de eliminatie en Danny gaat naar Tim om te kijken of hij iets los kan peuteren.

De eliminatie

Een eerste observatie: maar goed dat er elke eliminatie twee mensen minder mogen stemmen, want man, wat duurt die eliminatie lang. Dat semi-psychologische geneuzel voor en na het stemmen hoeft van mij ook niet per se. Van niemand denk ik. Team rood stemt, zoals afgesproken, op Ronnie maar team geel blijkt een onneembaar fort en stelt gezamenlijk Kees eruit. Uit de preview blijkt dat de mannen van team geel bloed ruiken en samen smiespelen over wie ze er als eerste uit willen knikkeren. Dat wordt nog wat als er nieuwe teams moeten worden gemaakt.

Quote van de dag: ‘Dan kun je gewoon lekker Kentucky Fried Chicken gaan eten.’

Afvaller van de dag: Kees

Robinson van de dag: Danny met z’n machete