Mijn tripje naar Barcelona kon niet beter eindigen dan met het bericht dat Wietze de expeditie moest verlaten. Niet dat ik persoonlijk iets tegen de beste man had, maar het bevestigde wel mijn theorie dat mensen die zich te vroeg met allerlei complotjes bezighouden het niet lang uithouden. Helemaal niet nu iedereen mag stemmen. Wie te veel vijanden maakt of te sterk is, vliegt er al snel uit. Survivalskills of niet. Wie moet er deze aflevering naar Tayak en wie moet er naar huis?

Auteur: Lisa van Rens

We kunnen natuurlijk niet beginnen zonder een klein nasleepje van de vorige eliminatie. De vrienden van Tim willen weten waarom Wietze eruit is gestemd. Voor hen was het dus niet zo duidelijk als voor uw razende reporter. Ryanne en Danny zijn heel duidelijk: het groepje mannen was te sterk en werd als een bedreiging gezien. Logisch dat een van hen eruit moest. Tim wil weten wie het initiatief heeft genomen, maar dat houdt Danny mooi voor zichzelf.

Ik kan me deze aflevering heel erg met Klaas identificeren. Ik heb nog nooit van m’n leven een hengel vastgehouden, maar houd toch eens op met dat eeuwige gemiep. Wie is een loner en wie is nog op zoek naar z’n eigen plekje? Dat wisten we in aflevering 1 ook al en hoeft in aflevering 4 echt niet nóg een keer herhaald te worden. Behalve om de tijd te vullen dan. In dezelfde categorie: iedereen zit te miepen over de taakverdeling, maar iemand (Teske, Ronnie) aanspreken op het feit dat-ie niks uitvoert ho maar. Nee, dan beter besluiten dat dat dus mensen zijn ‘die in een volgende eilandraad in de gevarenzone komen’.

Eindelijk, post! Inmiddels is voor iedereen duidelijk dat degene die niet naar de eliminatieproef gaat samen met Marian en Klaas op een eiland komt. Zijn er nog vrijwilligers? Sandra moet er even over nadenken, maar besluit al snel dat ze naar Tayak wil. Ze denkt dat ze meer kans maakt als ze op Tayak gaat dan wanneer ze op Mantapayas blijft en daar daar zou ze weleens gelijk in kunnen hebben.

Ondertussen komt Sandra aan op Tayak. Niet de mannelijke helper waar Klaas op had gehoopt. Sterker nog: Sandra heeft zijn mattie Wietze eruit gestemd. Strike one, Sandra. Ondertussen doet Klaas nog steeds alles alleen en lijken de dames niet door te hebben dat hij zich doodergert. Dan is het op Mantapayas een stuk gezelliger. Mensen maken grappen, schommelen en zingen als Gerard Joling. Alleen die Teske hè. Ik heb oprecht medelijden met haar. ‘Is een ander dan leuker of gezelliger?’ Nee schat, je moet gewoon af en toe je mond opentrekken, zodat mensen weten dat je er überhaupt nog bent.

'Buy me a ticket to the tropics.'
‘Buy me a ticket to the tropics.’
Eliminatieproef: The Wheels of Fortune

Sinds vorige week is de oorspronkelijke verdeling losgelaten en worden voor elke proef nieuwe teams gemaakt. Deze week:

Team rood: Tim, Jaap, Teske, Ronnie, Amara en Oscar

Team geel: Ryanne, Sander, Kim, Danny, Sharon en Anna

De proef lijkt zo voorbij te zijn, maar het is een ware hel. Danny vergelijkt het met de elektrische stoel en Ryanne voelt zich als een gebraden kippetje. Het is ook niet niks. De kandidaten worden per twee op een waterrad gebonden. De mensen op het eerste rad moeten water uit een put halen en in een kommetje doen. Vervolgens moeten de raden rondgedraaid worden, zodat ze het water over kunnen gieten in het kommetje van hun teamgenoot. Zo moeten drie waterraden rondgedraaid worden, totdat het kommetje van de kandidaten op rad 3 in het reservoir gegoten kan worden. Reservoir vol = vlag omhoog = winnen = immuniteit.

Deze proef brengt de zwakheden van verschillende expeditieleden aan het licht. Ryanne kan niet tegen licht, Ronnie heeft geen evenwichtsgevoel en kan het kommetje niet recht houden, Danny vindt het veels te warm en Teske realiseert zich dat ze eigenlijk helemaal niet zo veel kracht heeft. Na gevloek, gemors en afstervende ledematen komt team geel als winnaar uit de bus. Goed gewerkt. Jaap baalt, hij heeft nog nooit immuniteit gehad.

Expeditie Robinson aflevering 4 eliminatieproef

Na de eliminatieproef

Op Mantapayas is het gezellig. Niemand lijkt zich druk te maken over de eliminatie, want het lijkt de consensus te zijn dat Teske eruit gaat. Ze doet niks, was zwak tijdens de proef en trekt zich ook nu weer terug met een tekenblok. Haar doodvonnis lijkt getekend.

Op Tayak barst de bom. Klaas raakt steeds gefrustreerder en besluit zijn gevoelens te delen met Sandra en Marian. Marian reageert heel normaal en realiseert zich meteen dat ze inderdaad wel wat lui is geweest en dat Klaas veel alleen heeft gedaan. Sandra snapt er niks van, voelt zich aangevallen en is zich van geen kwaad bewust. ‘Ik snap dat je het zo voelt’, is eigenlijk een nette manier om te zeggen: ‘Wat een bullshit.’ Vervolgens gooit ze een of ander nepfeministisch argument op tafel dat Klaas boos is omdat ‘de man thuiskomt van het werk en het eten niet op tafel staat’. Dát is pas bullshit. Je moet gewoon wat doen, Sandra. Gelukkig neemt Sandra de dag erna visles bij Klaas, heeft ze meteen beet en klaart de lucht al snel op. Er wordt gegeten en gezongen en het bleef nog lang onrustig.

'In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight'
‘In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight’
De eliminatie

Bij de eliminatie het gebruikelijke gebazel. Sander vertelt hoe leuk hij het heeft en ook Amara heeft het naar haar zin. Het is Teske niet ontgaan dat ze niet zo goed in de groep ligt en lijkt ook enigszins vrede te hebben met haar aanstaande vertrek. Ryanne vertelt heel schattig dat ze zich op het eiland vrijer voelt dan thuis tussen de mensen. Volgens haar staat iedereen meer open voor alles dan thuis, zijzelf ook. Dat zou zomaar eens waar kunnen zijn. En ze is blij, want ze ‘zit hier nu al twee weken met zo’n Illuminatiketting om’. Sorry, welke ketting?

Laten we eerlijk zijn: zolang de groep zo groot is, is de eliminatie ab-so-luut niet spannend. Voor de kandidaten ongetwijfeld wel, maar voor de kijkers niet. We zien vier mensen op Teske stemmen en Teske stemt op Tim. Nicolette laat nog even zien dat Teske écht de enige is die niet op Teske heeft gestemd. Teske gooit het vooral op het lichamelijke falen. Nicolette wijst er nog even fijntjes op dat ze het sociaal ook niet zo goed heeft gedaan.

Na de eliminatie begint de chaos weer. Verschillende mensen zijn onzeker over hun toekomst en Sander onthult zijn plan de campagne aan Danny en Anna: als er geen vrijwilligers meer zijn voor Tayak, moeten ze maar gaan stemmen. Danny heeft het over lootjes trekken, maar nee. Sander wil inspraak hebben in wie er naar het andere eiland moet gaan. Danny kijkt bedenkelijk. Sander, Tim, Amara en Kim (a.k.a. ‘de grote jongens’) proberen de dienst uit te maken en daar is hij niet blij mee. Met Ryanne, Anna en Sharon wil hij een verbond sluiten. Het verbond van niet-sterke mensen. Ze laten zich niet op hun kop zitten door die sterken die denken dat het hun eiland is en zullen ze weleens een poepie laten ruiken. Stay tuned.

Quote van de dag: ‘Is het vuur al aan?’

Afvaller van de dag: Teske

Robinson van de dag: Klaas de visser