Dag lieve bakvriendjes. We beginnen de recap van aflevering vier van Heel Holland Bakt met minder leuk nieuws: Martine Bijl ligt in het ziekenhuis. Afgelopen maandag, op 21 september, werd zij getroffen door een hersenbloeding. Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met haar. In overleg met Omroep MAX zullen de resterende afleveringen van Heel Holland Bakt, die al eerder zijn opgenomen, gewoon worden uitgezonden. Om die reden konden we vandaag kijken naar de strijd om het beste brood.

Auteur: Judith Bosch

Er zouden nog zeven kandidaten over moeten zijn, maar aan het begin van de nieuwe bakdag lopen er slechts zes personen richting de witte tent. Martine Bijl verklaart hoe dit kan: Jaap heeft het uit zichzelf opgegeven. Potverdorie zeg! Daar baalt ze wel van. Michiel en Aat zijn te jong voor haar, maar met Jaap, met zijn vleespet en bril, was ze net zo leuk aan het flirten. De overgebleven kandidaten, die zich nu veilig wanen, krijgen een waarschuwing van Martine: ‘wees niet bang, als je slecht bakt, moet je toch gewoon naar huis.’

Achter in de tent, ik zie het nu pas voor het eerst, staat een gezellige koffietafel. Handig voor de opdrachten uit deze aflevering, want brood bakken betekent veel wachten. En waar kan dat beter dan samen met Martine Bijl boven een dampend bakje leut?

Goed, tijd voor de eerste opdracht: bak een suikerbrood. Kneed je met de machine of met je hand? Kandidaat Martine wil graag in contact staan met haar brood en kneedt dus met haar hand. De rest slingert de keukenmachine aan. Aangezien het een frisse dag is, zijn de omstandigheden voor het bakken van brood niet ideaal. Het gist heeft warmte nodig om goed te rijzen.

Brood bakken betekent zoals gezegd lang wachten. Handenwringend staan de kandidaten te kijken of het brood de oven alweer uit kan. Het voordeel van deze opdracht is dat er verder niets versierd of opgeleukt hoeft te worden. Toch weet Sarena weer iets prachtigs van haar baksel te maken: ze heeft haar deeg gerold als roosjes. De jury is onder de indruk van de presentatie en de smaak. Martine is echter compleet de mist in gegaan: haar brood is helemaal mislukt. De compacte massa is weliswaar in de oven geweest, maar ziet eruit alsof het net uit de beslagkom is geschept. De jury durft het niet eens te proeven.

Nee, als 'ie nog zo glimt is dat geen goed teken.
Nee, als ‘ie nog zo glimt is dat geen goed teken.

Snel door naar de tweede opdracht. De kandidaten krijgen twee bollen deeg en moeten daar een ster-stokbrood van maken. Volgens Robert krijgen ze redelijk veel aanwijzingen deze keer, maar het is dan ook ‘een heel moeilijke opdracht’. Ze krijgen er zelfs een afbeelding bij! Nou. Easy peasy toch? Maar dan begint het gedonder. Wat is de lelijke kant van het deeg? Hoe steek je een ster? En is het ook goed als je een ster kleit, in plaats van steekt?

Het gaat niet bij iedereen even goed. Aat heeft een mooie mega-donut gebakken; zijn ster zit aan de onderkant. Ook de ster van Michiel ziet er niet al te puik uit. Zij eindigen onderaan. Het beste ster-stokbrood is gemaakt door Martine, die daarbij revanche heeft genomen op haar suikerbrood.

Dit een ster? M'n hol!
Dit een ster? M’n hol!

Het spektakelstuk van deze week is de paté en croute. De kandidaten moeten er allemaal een maken, maar mogen zelf bepalen waaruit de vulling bestaat. Martine leukt de uitleg wat op door te refereren naar vogels zoals de poelifinario, maar de kandidaten staren haar gezapig aan. Poeliwatte? Martine verzucht dat ze in het volgende seizoen meer kandidaten van haar eigen leeftijd wil. Mensen die lid zijn van Omroep MAX, bijvoorbeeld. Mensen die vergeten het gas uit te doen en zes keer terug moeten naar de supermarkt omdat ze bij het boodschappenspel ook nooit alles in een keer kunnen onthouden. Lijkt me top!

Wie heeft er een productieteam nodig als Martine Bijl je presentatrice is? Hup, open die tent!
Wie heeft er een productieteam nodig als Martine Bijl je presentatrice is? Hup, open die tent!

Afijn, terug naar de baksels. Overal verschijnen kleine Titanicjes: cakevormen met twee of drie buisjes erin, die ervoor zorgen dat het vocht uit de vulling kan verdampen. Het lijkt iedereen redelijk goed af te gaan. Wederom wil ik door mijn tv breken om de paté van de keukenbladen te grissen: het ziet er allemaal zó lekker uit. Bij de jurering blijkt de paté van Maartje erg goed: zij wordt dan ook bekroond tot meesterbakker van de week. En dan heeft Martine Bijl nog een verrassing: aangezien er al iemand naar huis is (Jaap), valt er niemand af. De opluchting is van ieders gezicht af te lezen. Maar die opluchting zal snel verdwijnen als ze het thema van volgende week horen: Frans. Niet Bauer of Duijts, maar meer in de richting van tarte tatin. Oeh la laaa!