Jawel, jawel: Heel Holland Bakt seizoen 3 is in volle gang. Daarmee is ook de jacht op de sappige roddel begonnen. De Speld kwam vandaag met een interessante theorie die je kijk op dit seizoen volledig zal veranderen. Over doorgestoken kaart gesproken! Nouja. We pakken er maar weer een kop thee en een stuk chocolade bij en ondergaan lijdzaam de nieuwe aflevering. Het thema: mierzoet.

Auteur: Judith Bosch

Een aflevering die om mierzoete baksels draait: Martine noemt het onverantwoord. En dat is het ook, tenminste, voor hen die aan de lijn zijn of kampen met een suikerintolerantie (zou dat bestaan? Zo ja: gruwelijk veel sterkte gewenst). Het is onmogelijk om de aflevering te bekijken zonder iets ongezonds bij de hand te hebben. Dat proberen we dus maar niet eens.

De kandidaten moeten voor de eerste opdracht een hazelnoot-schuimtaart maken, de lievelings van Martine. Ze stuitert van blijdschap bijna tegen het tentdoek. In principe is zo’n schuimtaart gemakkelijk: je gooit eiwitten, suiker en hazelnoten bij elkaar en that’s it. De bakkers voegen allemaal iets ‘eigens’ toe: chocolade, sinaasappel of kersen. Jaap gooit het over een heel andere boeg: hij maakt geen taart, maar een rol. Met worsten en hoopjes. Ik zeg even niets meer.

Ondertussen heeft Fina een woordenwisseling met Robert. Zijn haar macarons nu Frans of Italiaans? Volgens Robert bestaan Italiaanse macarons helemaal niet, maar Fina houdt voet bij stuk. Een korte internetzoektocht wijst uit dat je zowel macarons op basis van Franse meringue als macarons op basis van Italiaanse meringue kunt maken. Het verschil zit ‘m in de bereiding. Na dit akkefietje is Fina dusdanig in de war dat ze weer eens vergeet haar oven aan te zetten. 

Nog meer paniek in de tent: Feliz zet haar decoratie in de hens. Kennelijk stoot een ezel zich toch wel eens twee keer aan dezelfde steen, want dat was haar thuis ook al gebeurd. Haar bakpapier vat vlam, omdat ze per ongeluk de inductieplaat aan heeft staan. En dan blijkt Feliz niet zo stressbestendig: terwijl ze bewegingsloos naar de brandende schuimpjes kijkt, gilt ze dat iemand moet komen helpen. Gelukkig komt Robèrt to the rescue.

Tenzij je bakthema 'het crematorium' is zou ik dit niet meer gebruiken, Feliz
Tenzij je bakthema ‘het crematorium’ is zou ik dit niet meer gebruiken, Feliz

Aat zien we pas als zijn prachtige taart helemaal klaar is. Dat kan maar een ding betekenen: hij werkte vlekkeloos, was ruim op tijd klaar en heeft niets in de fik gezet. Fijn voor Aat, maar minder interessant voor het montageteam.

Dan is het tijd voor de tweede opdracht: de kandidaten moeten paleisbanket maken. 18 stuks alstublieft. Je ziet de blinde paniek in ieders ogen, want niemand heeft ooit paleisbanket gegeten of zelfs maar gezien. Naast de ingrediënten krijgen de deelnemers ook een krant. Wat moet je daar nu mee? “Ehm.. lezen als je tijd over hebt?” oppert Feliz. Ondertussen vertelt Jaap dat hij veel ervaring heeft met spuiten en afslappen van de massa. Niet dat het hem helpt: zijn koekjes blijken niet gaar en hij wordt laatste bij deze opdracht. De winnaar van de opdracht is Aat. Zijn koekjes zagen er het beste uit en waren het lekkerst, ondanks dat hij de jam en het fondant in de verkeerde volgorde op het koekje heeft gespoten.

De derde opdracht betreft het spektakelstuk: de kandidaten krijgen de opdracht een karameltaart te maken. Met karamel koken en bakken is risicovol: het is maar een moment goed, daarna verbrandt het. Daarnaast wordt het loeiheet; je kunt er je vingers lelijk aan branden. Oftewel: je moet karamel heel goed in de gaten houden.

Fina is niet van plan om nog een keer te vergeten de oven aan te zetten. Ze heeft een briefje geschreven om zichzelf hieraan te herinneren. “Maar als je dan vergeet om op het briefje te kijken?” vraagt Martine. Tsjah! Maar Fina heeft een oplossing: ze legt het briefje op de grond. Als ze dan haar hoofd tegen de vloer beukt van ellende, ziet ze in ieder geval dat de oven aan moet.

Michiel heeft problemen van heel andere orde: zijn bril zakt steeds van zijn neus. Martine schiet te hulp: ze haalt de touwtjes van haar leesbril en maakt die aan Michiels bril vast. Ze had hem ook nog wel aan Michiels hoofd willen binden, maar ze kon de ladder nergens vinden. Michiel bindt het touwtje strak om zijn hoofd en het probleem is opgelost.

Is het een hipsterhaarband? Nee, het is het leesbrillint van Martine.
Is het een hipsterhaarband? Nee, het is het leesbrillint van Martine.

Langzaam verschijnen de heerlijkste taarten. Karameltaart met banaan, met botercreme, met pecannoten, met sinaasappelrasp, met suikerspinsels en andere heerlijkheden. Ik ben op het punt aanbeland dat ik mijn rechterarm zou geven om Janny te mogen zijn bij deze aflevering. De taart van Sarena is werkelijk schitterend en smaakt, als we de jury mogen geloven, ook heerlijk. Zij wordt dan ook de meesterbakker van de week. De taart van Michiel is qua uiterlijk mislukt, maar de jury vindt hem wél lekker. Helaas is het baksel van Fina minder geslaagd. Ze moet, ook gezien haar andere creaties, het pad ruimen. Ze neemt afscheid met de mededeling dat ze dit ‘aan had zien te komen te lopen, ja toch niet dan’ en vertrekt. Volgende week is het thema ‘cake’. Tot dan!

Kiek toch es. Ik pak nog even een rol koekjes. Hashtag honger.
Kiek toch es. Ik pak nog even een rol koekjes. Hashtag honger.