Deze week werd bekend dat Utopia doorgaat. Het realityprogramma dat op 31 december 2013 van start ging (en eigenlijk maar een jaar zou lopen), gaat ook in 2016 door. Er kijken elke dag nog steeds gemiddeld 700.000 mensen. We zijn dus nog lang niet van Utopia af. En ook niet van Expeditie Robinson, want deze week zijn we aangekomen bij aflevering 9. Vraag van de week: overleeft Danny zijn dubbelspel of moet-ie deze week zelf naar huis?

Auteur: Lisa van Rens

Een nieuwe dag op Sabitan Laya. Sander en Kim hebben Danny al in de eerste seconden van deze aflevering ontmaskerd als ‘rat’. Sherlock has nothing on you. Als heel kamp Noord op Tim heeft gestemd, heeft Danny dat natuurlijk ook gedaan. Ze waren zelf zo achterlijk hem bij hun plannen te betrekken. Klaas heeft het ook helemaal met Danny gehad; hij is hem te achterbaks. Dat hij zelf precies hetzelfde heeft gedaan bij het naar huis stemmen van Sandra, vergeet Klaas (en de rest van het voormalige kamp Zuid) voor het gemak. Het is wel gedaan met de gezelligheid.

Tim komt aan op z’n privé-eiland, dat het met de naam ‘Afvallerseiland’ moet doen. Daar wacht een mooi hutje hem, een kist met wat eten en een dagboekcamera. Hopelijk zien we het afvallerseiland na deze aflevering alleen nog maar tijdens het duel, want dit kon wel eens nieuwe hoogten van saaiheid bereiken.

De eliminatieproef

Er is vanaf nu maar één immuniteitsketting waar de kandidaten om moeten strijden. De proef klinkt zowaar eenvoudig deze keer. De kandidaten moeten op een platform in zee staan en mogen op alfabetische volgorde het water in springen. Op de zeebodem staat een kist die ze moeten oppakken en zo ver mogelijk naar het strand moeten brengen. Als iedereen is geweest, mogen ze nog een keer. Degene die zijn kist het minst ver weg heeft gebracht, mag dan als eerste. Degene wier kist na twee rondes het dichtst bij het strand ligt, wint immuniteit. Degene wier kist het verst van het strand af ligt, krijgt een zwarte stem. Danny ziet de bui al hangen. Zwemmend is hij niet op zijn best. Ook Ryanne had liever iets anders gedaan.

Amara gaat als eerst en zet haar kist een stuk van het platform af. Klaas weet te vertellen dat Amara zwemdiploma’s A t/m F heeft. Geen wonder dat ze zo goed gaat. Hij had ons ook weleens mogen vertellen dat hij zelf ook 50 zwemdiploma’s heeft, want hij gaat verder dan iedereen. Sander doet ook deze proef uiteraard heel goed. Hij komt als enige voorbij Klaas in de eerste ronde. De rest doet het allemaal oké, afgezien van Ryanne. Maar met haar onderwatervrees, doet ze het nog best doet.

'Dit is mijn proef!'
‘Dit is mijn proef!’

Dan de tweede ronde. Degenen die het dichtst bij het platform staan hebben nu een voordeel: zij hoeven niet zo ver te zwemmen naar de kist. Maar het blijkt zwaar om naar de kist te zwemmen, als je die al kunt vinden. Kim komt bij de kist van Amara uit. Deze ronde is wat minder spannend en is dus ook wat sneller gemonteerd. Niemand kan z’n kist nog echt een eind verder zetten en Sander wint weer immuniteit. Ryanne heeft de zwarte stem. Naast immuniteit mag Sander met drie kandidaten naar keuze naar winnaarseiland, dat recht tegenover Sabitan Laya ligt. Hij neemt uiteraard zijn oude teamleden mee.

Na de proef

Tim heeft het moeilijk op afvallerseiland, helemaal nu hij geen vuur kan maken. Hij besluit de handdoek in de ring te gooien. Arme Tim, als hij nou eens wist dat ze op het winnaarseiland op hem proosten.

Er wordt gefeest op het winnaarseiland, Ryanne wil haar eigen feestje bouwen met al het meel en alle rijst die ze nog over hebben. Het voormalige kamp Noord wil op Kim stemmen, maar Ryanne geeft aan dat ze niet zeker weet dat ze op Kim wil stemmen. Danny ziet het helemaal verkeerd gaan, nu hij niet meer de dienst kan uitmaken. Binnen kamp Noord is de stemming tot het nulpunt gedaald. Danny vertrouwt Ryanne niet meer en ook Sharon en Anna hebben hun twijfels. Als ze het maar niet in hun hoofd halen om Ryanne weg te stemmen.

Op winnaarseiland wordt brood gebakken op het strand. Het voormalige kamp Zuid wil Danny eruit stemmen. Ze gaan massaal hun stemmen inzetten om Danny eruit te gooien. Sander, Klaas en Amara willen allemaal vijf stemmen inzetten, Kim zeven. Al snel krabbelen ze toch terug, Kim vindt zeven wel erg veel, dan blijft er wel erg weinig over. Het zou aan het eind van de dag nog wel eens kunnen aankomen op wie er überhaupt nog stemmen over heeft.

'It's peanutbutter-jelly time!'
It’s peanutbutter-jelly time!
De eilandraad

Ryanne maakt duidelijk dat ze het gevoel heeft dat ze tussen twee teams in zit. Ze voelt zich onderdeel van kamp Zuid, maar kan goed opschieten met de mensen van groep Noord. ‘Het is het beste om met de groep mee te gaan, maar ik weet niet of dat ook moreel goed voelt.’ Nee dus, want ze besluit niet te stemmen. Stoer wijf is het ook.

De strijd ging vorige week tussen Tim en Anna, deze week gaat-ie tussen Kim en Danny. Het voordeel: de stemrondes vanaf nu duren allemaal niet meer zo lang, want iedereen heeft z’n stemmen al opgemaakt. Het voormalige kamp Noord is er inderdaad vol ingegaan, Danny wordt er met overdonderende meerderheid uitgestemd. Niemand wil ook nog iets zeggen uiteraard. Maar goed dat Ryanne haar stem bewaard heeft, want hier had ze toch niks meer aan kunnen doen. Danny gaat uiteraard naar het verliezerseiland. Ze zijn nog niet van ‘m af!

Quote van de dag: ‘Je kunt er niet tegen als andere mensen het niet eens met je zijn als iemand het niet met je eens is.’ (Danny over Ryanne, maar hij geeft ook een schitterende omschrijving van zichzelf).

Afvaller van de dag: Tim, Danny [afvallerseiland]

Robinson van de dag: zolang Sander immuniteitsproeven blijf winnen, is hij eigenlijk de enige aangewezen Robinson.