Hier is het eerste slechte nieuws al: Uw vaste Robinson-recapper Lisa is anderszins geëngageerd, dus ik, Nils Hermans, overtuigd niet-realitykijker, val voor haar in. Nog slechter nieuws: ik heb nog nooit ook maar één minuut van Expeditie Robinson gezien. Maar dat betekent niet dat ik een vooringenomen haatstuk zal gaan schrijven, hoor. Echt niet. Mocht ik Expeditie Robinson na afloop haten, dan is dat toch echt in de afgelopen anderhalf uur gebeurd. Maar verder doe ik mijn best. Ik ben namelijk van nature zonnig aangelegd (en ik heb twee blikken Coca-Cola, 12 Look-O-Look Salmiakknotsen en een zak Kattekoppen van de firma Katja binnen handbereik). Komt ie dan, lezer.

Auteur: Nils Hermans

20:19 Deze recap zal lichte kenmerken van een liveblog vertonen, omdat ik als compleet-niet-door-de-wol-geverfde Robinsonkijker toch het achterliggende steekspel der kandidaten niet geheel mee zal krijgen, het lezen van alle voorgaande recaps ten spijt. Helaas kan ik vanwege een moeilijk technisch verhaal niet een volledig geautomatiseerd liveblog laten draaien, dus de live-liveblogkijker zal moeten F5’en.

20:26 Gordon Ramsay. Die wil ik wel eens op een onbewoond eiland zien. Maar wel met genoeg ingrediënten voorhanden voor roereieren. Gordon Ramsay’s roereieren zijn namelijk belachelijk lekker.

20:30 We zijn inmiddels bij Expeditie Robinson aanbeland. This better be good, want ik ga Ajax missen hiervoor.

20:32 Teske moest vorige week opdonderen. 19 jaar en lult nu al over zichzelf een plekje geven, dan lig je er terecht uit. Dat soort taal is voor quarterlifecrisisvrouwen.

20:33 Zijn dit BN’ers?

20:34 Danny is een rat, volgens zijn medekandidaten. Ik dacht dat iedereen die rattig is en Danny heet eigenlijk scholletje genoemd zou moeten worden. Maar ratten, die heb je nodig in dit soort series. Ik noem Danny niet rat of scholletje, maar Frank Underwood vanaf nu. Dan weet je het.

20:35 Frank Underwood heeft een plan. Over de samensmelting. Dat zal wel het moment zijn waarop de twee eilanden samenkomen. Het is een waar verdeel- en heersplan dat wel zijn aansluiting vindt.

20:36 Ik hoop dat de namen tijdens deze leader ook tijdens het programma nog eens voorbijkomen, anders ben ik fucked.

20:37 Het is dag 8 en Frank Underwood heeft een brief. De brief is geschreven door iemand met het handschrift van een 6-jarige sociopaat. Groep-Underwood moet de biezen pakken en komt niet meer terug naar het eiland, aldus de brief. Er wordt veel ‘fak’ gezegd en de stress is terug.

20:39 Er wordt gevochten om wijlen Teskes voedsel. Meel en rijst. Dat zijn de knikkers in Expeditie Robinson. Ik hoop dat Afrikaanse hongerkindjes dit programma nooit zullen zien.

20:40 Er worden kampen gesmeed voor tot aan de samensmelting. Dat mogen de deelnemers zelf gaan regelen en dat gaat net zo goed als tijdens de gymles. Er is een oneven aantal. Dan gaat het meteen fout, hè.

20:43 Een patstelling: het groepjes maken verloopt niet zo soepel. Ik ga weer terug naar mijn eigen schooltijd. IK KAN ECHT WEL GOED TREFBALLEN HOOR.

20:44 Volgens Nicolette waren er 2 minuten voor het maken van groepen. We zijn inmiddels 5 minuten verder. Hier klopt iets niet.

20:47 Dit reclamespotje van Nissan over Praters en Doeners zou een goede tip zijn voor de deelnemers van Expeditie Robinson.

20:55 We zijn terug. Ze zijn NOG STEEDS aan het formeren. TIEN MINUTEN doen over het in beeld brengen van onderhandelingen. Gebeurt er de rest van het programma niks meer of is dit de core business van Expeditie Robinson? Ik weet het oprecht niet.

20:56 Jaap Jongbloed valt op het zwaard. Frank Underwood stipt nog even aan dat Jaaps favoriete dames hem ‘als een baksteen in de oceaan’ laten vallen. Nou. Eindelijk. We hebben teams, hoor. En we zien elkaar weer terug bij de samensmelting. Er is nu een Kamp Noord en een Kamp Zuid, met bijpassende kleuren.

20:57 Er komt een eliminatieproef. De groep die wint, is in zijn geheel door. De verliezende groep mag naar de eliminatie. Als het elimineren net zo vloeiend gaat als het uitkiezen van groepjes, dan zit ik hier morgen nog.

20:59 Team Geel en Team Rood bespreken met de enkels in het water na. Ze zijn allen zeer content. Groep Rood vond het verrassend dat Oscar niet met hen mee wilde doen. Oscar houdt gewoon van geel. Oscar heeft zijn slaapkamer vol Minions.

21:00 Team Geel gaat naar weer een ander eiland en daar zijn… NOG MEER MENSEN? Fucking hell. Deze cast is even groot als The Wire. Daar konden ze trouwens wel goed partij kiezen. Klaas is een heel goede visser, schijnt. Als je dan Klaas heet, dan moet je ook goed kunnen vissen. Door Team Geel wordt gerouwd om het gemis van Frank Underwood en het eten dat op het andere eiland ligt. Dit is namelijk een hardcore eiland. Vol met ‘rustige’ mensen die ‘naar elkaar luisteren’. Want dat heb je nodig bij een afvalrace.

21:02 “Ik heb heel veel zin in actie, daar ben ik echt van. Ja. Dus ik ben blij met deze boodschap.” – Klaas

21:03 Ondertussen bij Team Rood: Jaap ziet zichzelf als de nestor van het gezelschap. Frank Underwood heeft z’n twijfels over hoe Jaap als een slappe bitch bij team Rood gekomen is. Dat vindt Oscar ook.

21:04 Sandra wisselt Klaas af en is viswijf geworden. Twee andere dames gaan lekker foerageren. Heren Ronnie en Frank Underwood gaan lekker in de schaduw zitten en praten. Zo gebeurt het meestal op eilandenrijken. Geloof mij maar. Ik ben half Indo.

21:05 Sandra heeft een vis gevangen en is blij dat ze van waarde is voor de groep. Er wordt gevreten uit palmbladeren. Er hangt een appetijtelijk vleermuisje aan een tak en het is halve maan. De volgende dag kán er niks misgaan. Toch? TOCH?

21:08 Tijdens het typen heb ik blijkbaar niet meegekregen dat Ryanne en Frank Underwood lijnrecht tegenover Sander en Tim staan. Dan weet je het nu: Ryanne en Frank Underwood staan lijnrecht tegenover Sander en Tim.

21:09 Eliminatieproef: de proef is een samenspel van evenwicht, teamwork en logisch denken. Er zijn drie platforms, ieder team heeft een touw en ieder teamlid moet al balancerend drie platforms bereiken. Het team dat als eerste het obstakelparcours volbracht heeft, wint een totem. En die totem mag niet meegenomen worden naar de eilandenraad. Wat is een totem? Geen idee. Wat is de eilandenraad? Het zal wel.

21:10 Qua Molde – Ajax mis ik niks.

21:19 Dit is Wipe-out, maar dan met valsspelen, want je mag samenwerken. Een echte Robinsonbaas rent gewoon in een keer over de balken heen, schopt iemand van het andere team doormidden en gaat aan het einde staan met zijn zwembroek uit.

21:20 Ja producers, jullie kunnen de volledige Marvelsoundtrack gebruiken hiervoor, maar dit is echt heel saai in beeld gebracht. Wipe-Out is leuk, omdat er bewegende delen in zitten. En ze moeten het parcours binnen een bepaalde tijd afleggen. Dit is oersaai. Wel mooi dat Oscar, die toch wel een gewild teamlid was bij het Epische Kiezen der Groepen, nu 524 keer van de deegroller afdondert.

21:22 JEZUS OSCAR WAT KAN JE WEL

21:23 Ik heb trouwens makkelijk praten. De laatste keer dat ik een spiraal versloeg, was bij mijn geboorte.

21:25 Wat heb jij gisteravond gedaan, Nils? Ik heb semi-BN’ers aan een touw zien zwaaien. Prime-time in Nederland, dit.

21:26 Jaap Jongbloed to the rescue! Team Rood wordt gered door de Nestor. De Gandalf van het genootschap weet het touw los te draaien.

21:28 Niet te geloven dat er honderdduizenden Nederlanders op dit moment kijken hoe een cabaretier een stuk touw in een wig probeert te gooien. Mijn god. Dit zijn spelletjes die je op de suffe kinderfeestjes van je gepeste klasgenootje moest spelen.

21:29 Nu richting home base. Vanuit een gezamenlijke group hug moet ieder expeditielid lekker op een dwarsbalk schuifelen en wankelend tot een evenwicht komen, tot juffrouw Nicolette zegt dat het goed is. Er maken er een paar een flinke smak bovenop de dwarsbalk. Het zijn ook de mensen die hun ei kwijtwilden bij het maken van de groepjes, dus wat mij betreft is het verdiend.

21:31 “Als ik ga denken, dan val ik.”

21:32 Uiteindelijk winnen de gele baasjes van Kamp Zuid de totem. Ze hoeven dus niet naar de eilandraad. Kamp Noord heeft pech gehad. “Alles wat geel is, is kut, man.” Elle Bandita is minder fan van de Minions. Ze vindt dat we best een beetje chagrijnig mogen zijn. Om de sfeer er wat in te houden, wordt er gevist. Ik ga als ik chagrijnig ben ook vissen. Naar complimentjes. Vind je deze recap goed? Stuur dan een tweet naar @nilshermans.

21:35 Jaap voelt de bui al hangen. Hij heeft van binnen al afscheid genomen van alles en iedereen. Zijn kampgenoten vinden dat Ronnie eerder de sjaak moet zijn. Ze zijn Ronnie aan het voorbewerken om zijn kop af te hakken. Ronnie is een lamzak, eigenlijk. “Misschien moeten we hem uit zijn lijden verlossen, ik weet het niet.” Aan de andere kant: Ronnie struggelt. Met heimwee. 

21:38 RTL5 maakt reclame voor ‘Steven Spielbergserie’ Terra Nova, alsof het een nieuwe hitserie is. Terra Nova is een serie uit 2011 die na drie maanden door FOX werd gecanceld vanwege abominabele kijkcijfers. En Steven Spielberg wordt er liever niet aan herinnerd.

21:45 Ondertussen is mijn cola op en ben ik ook low on Kattekoppen. Het pak salmiakknotsen is nog onaangebroken. #proviand

21:46 De Grote Eilandraad Voorberschouwing. Ronnie vreest voor zijn Robinsonleven, want hij heeft nog niet echt zijn bijdrage kunnen leveren. Wijsgeer Jaap zegt: “Niets is zeker in het leven, en bij Robinson al helemaal niet.” Jaap wordt gehypet als logische afvaller, maar hij heeft toch, zo zagen we zonet, juist zijn team wat minder af laten gaan?

21:48 De eilandraad. Blijkbaar is het belangrijk wie waar zit tijdens dit ritueel en maakt het ook nog uit wanneer je bij het team gekomen bent. Dat was mij nog niet helemaal duidelijk. Maar als je een beetje reality-tv-grammatica begrijpt, dan weet je dat Sympathieke Ouwe Baas Jaap uiteindelijk verder mag en er vast later in de competitie uitgestemd wordt, wanneer de jonge honden een front gaan vormen tegenover de anderen.

21:51 “Alle proeven waren niet mijn sterkste punt tot nu toe.” Dat zeggen ze bij Volkswagen ook, Ronnie.

21:52 De spannende muziek gaat aan en er wordt gestemd. Jaap heeft met twee stemmen een lichte motie van wantrouwen te pakken, maar Ronnie ‘Ligt Leuk In De Groep’ Flex mag duidelijk opdonderen. Gelukkig keert Ronnie als een gelouterd mens terug naar Nederland, want hij ziet door mee te doen aan Expeditie Robinson in dat er meer in het leven is dan ‘werken, feesten en chillen’. Gelukkig.

22:00 

Quote van de dag: ‘Alle proeven waren niet mijn sterkste punt tot nu toe.” – Ronnie
Afvaller van de dag: Ronnie
Robinson van de dag: Jaap ‘a particular set of skills’ Jongbloed

22:01 Het was me een genoegen. Expeditie Robinson is een realityserie die goed in elkaar zit en lekker wegkijkt, maar voor de leek is het moeilijk om het gedoe met eilandenraden, immuniteitskettingen, samensmeltingen en totems te begrijpen. En het eliminatiespel van deze week was, laten we even eerlijk zijn, redelijk suf. Ik heb geen ongebreidelde haat gekweekt voor Robinson, maar mijn favoriet gaat het programma ook niet worden. Bedankt voor het lezen en volgende week is Lisa gewoon weer van de partij.