Vandaag is de dag waar filmfans wereldwijd stiekem op hebben gewacht: de dag dat Doc en Marty uit Back to the Future (deeltje 2) in hun kenmerkende DeLorean aankomen in de toekomst. Die toekomst is vandaag begonnen en heeft ons helaas nog geen hooverboards en zelfstrikkende schoenen gebracht, maar wel een aardige lading films waarin tijdreizen een belangrijke rol speelt. De huidige hooverboard-loze omstandigheden bewijzen ook dat we niet naar films moeten kijken om te leren wat de toekomst ons brengt, maar misschien kunnen we dan wel iets opsteken over de mensen die ons vanuit het verleden of de toekomst komen opzoeken. Is het verstandig om tijdreiziger te worden? Waarschijnlijk niet…

 Auteur: Niels Beerkens

Waarschuwing: dit stuk bevat waarschijnlijk spoilers voor Click, Back to the Future en Looper, mocht je niet kunnen tijdreizen naar het moment voordat je erachter kwam dat Bruce Willis een geest is in the Sixth Sense. Oeps.

 Reden 1: Tijdreizigers zijn motherfuckers

Letterlijk ja. Mocht je je ergens in een tijdscontinuüm bevinden waarin je ouders nog jong en onbezonnen waren en jou nog niet hebben verwekt, mijd dan je ouders. Als je ouders een beetje hun best hebben gedaan ben je opgegroeid tot wat zij goed en braaf kroost vinden. Geen wonder dat je moeder-die-nog-niet-je-moeder is je een knappe, welgemanierde jongen vindt. Het zit er genetisch ingebakken. Zo geschiedde, in ieder geval voor Back to the Future-held Marty McFly, die in deel 1 bijna zijn eigen moeder aan de haak slaat en daarmee dus zichzelf uit de hele geschiedenis dreigt te playen. Wil je je eigen voortbestaan niet in gevaar brengen en Game of Thrones-achtige taferelen vermijden, blijf uit de buurt bij je familie-voor-het-je-familie-is of ga gewoon niet op tijdreis.

Reden 2: Tijdreizigers zijn zelfmoordenaars

Mocht jouw tijdreis iets gewelddadiger en minder komisch uitvallen dan in Back to the Future, dan is de kans groot dat je jezelf van kant gaat maken om een of andere vreemde tijdreisparadox op te lossen. Hoewel tijdreizen an sich al een ingewikkelde zaak is, wordt het nog iets gecompliceerder als je rekening gaat houden met parallelle tijdlijnen. Dit houdt in dat je een geschiedenis hebt die zich vertakt in twee naast elkaar lopende (mogelijke) geschiedenissen, waarin de tijdreiziger een andere keuze heeft gemaakt. Vaak wordt het zo ingewikkeld dat je jezelf maar van kant maakt en het ruimte-tijdscontinuüm in zijn eigen sop laat gaarkoken. Zo ondervindt tijdreismoordenaar Joe in Looper dat zelfs als hij zijn toekomstige zelf uit de toekomst niet vermoordt, hij uiteindelijk zichzelf moet vermoorden om alles op te lossen. Allemaal jammer en zonde, want er is zo veel moois om nog voor te leven: kattenfilmpjes op het Internet, Happy Hour in je stamkroeg, Tony Chocolonely’s caramel-zeezoutrepen, viandellen met mayonaise of het nieuwe album van Jantje Smit… de mogelijkheden zijn eindeloos. Blijf lekker thuis in het hier en nu.

groundhogday6

Reden 3: Tijdreizigers zijn vervelende mensen

Mocht je niet je eigen leven of de familiestamboom in gevaar brengen, dan is de kans groot dat je tijdens het tijdreizen de grip op de realiteit verliest en enkele nare karaktertrekjes ontwikkelt. Zo tijdreist Adam Sandler in Click op de automatische piloot door het leven, waardoor hij verkeerde keuzes maakt en wordt Bill Murray erg sarcastisch en suïcidaal als hij ontelbare keren de beruchte Groundhog Day moet herbeleven. Niet alleen blijkt tijdreizen niet altijd even leuk te zijn, je verliest ook nog de binding met dingen die je belangrijk vindt, omdat je er geen tijd in hoeft te steken of ze toch opnieuw kunt doen. Gelukkig blijkt dat zoiets in de meeste gevallen op te lossen is door je leven te beteren en je gedrag aan te passen, omdat het ruimte-tijdscontinuüm zelf alles wel oplost als er warme gevoelens en karma bij komen kijken. Ik vraag me af hoe Stephen Hawking dat in zijn theorieën kan inpassen. Mocht je al gelukkig zijn met jezelf of gewoonweg geen zin hebben om je leven te beteren, blijf dan lekker thuis in het jaar 2015.

Is er dan niets leuk aan tijdreizen? Jawel hoor. Het blijft een interessant mechanisme om het plot van een verhaal of een film een leuke wending te geven en bovendien is het ook erg leuk om eens met je alu-hoedje op ‘time travel’ in te tikken op YouTube en alle vergezochte, vreemde en soms ook interessante filmpjes te bekijken die alle wetenschappers, malloten en Illuminati er op hebben gezet. Verder wacht ik gewoon braaf tot het eerste hooverboard bij de Intertoys beschikbaar is.