In verband met Judiths afwezigheid deze avond neem ik het over, ik kijk toch iedere week. Alweer de zevende aflevering van Heel Holland Bakt! De halve finale, en jongens, verdorie wat was het spannend! Nog maar één aflevering en dan weer een jaar afkicken. Gelukkig heb ik nog een seizoen van The Great British Bake Off dat ik nog in moet halen. Martine Bijl heeft geen zin om lang te blijven kletsen: kop houwe en beginnen met bakken graag! Let’s go!

Auteur: Sophie Dassen

De signatuuropdracht bestaat deze week uit het bakken van drie tartelettes, dat zijn van die toch een beetje sneue eenpersoonstaartjes. Volgens Janny mogen ze heel netjes zijn, maar ook heel rustiek. Maar nóóit rommelig! Sarena maakt er flink werk en bedenkt drie verschillende deegjes, waarvan eentje met kokosolie. Interessant… Michiel en Martine maken het zich er beduidend makkelijker van af en kiezen voor één deegje, maar uiteraard wel drie diverse vullinkjes. Want dat is al lastig genoeg.

Het is pas de eerste opdracht van dit bakweekend, maar de gemoederen lopen hoog op. Michiel voelt de druk als het enig overgebleven ‘alphamannetje’, hij vindt dat er wel een man in de finale moet staan dit jaar. Nou Michiel, zie eerst die tarteletjes van je maar eens goed te bakken. Dat gaat niet zo lekker: eerst krijgt Michiel nauwelijks zijn taartbodems uit de vormpjes en daarna steekt hij zijn eiwitschuim bijna in de fik.

De technische opdracht is dit keer het maken van een ‘cake cerise’, oftewel een amandelspijstaartje met kersen erin. Farida weet, slim als ze is, meteen wat het is: ”Een cake cerise is een cake gevuld met kersen.” Dat klopt als een bus. Die kersen moeten met een satéprikker door de bakvorm heen worden gestoken, zodat de kersjes netjes in het midden blijven zitten. Ondanks Farida’s kersenkennis heeft ze niet door waar de satéprikkers en de gaatjes in de bakvorm voor zijn. Ze heeft de kersen er gewoon ingedrukt en ze houdt van lekker dikke plakken cake, dus kersen genoeg. Martine en Sarena zijn daarnaast oei oei oei, de jam vergeten! Farida’s prikkersprobleempje zorgt ervoor dat ze vierde wordt bij de technische opdracht, Sarena wordt eerste, ook al was ze de jam vergeten.

Het spektakelstuk is deze week een cake met gevouwen chocolade. Klinkt simpel, maar dat is het niet, want de chocolade moet op de juiste temperatuur getempereerd worden om bewerkt te kunnen worden. Het is ook nog eens warm weer en volgens Robert is donkere chocolade een stuk moeilijker. Laat vrijwel iedereen daar nu voor hebben gekozen…

Martine maakt iets met frambozen en witte chocolade, Farida iets met mousse, Sarena een red velvet en Michiel iets met kersen. Hij is kersen aan het ontpitten en zijn vingers (en werkbank) zijn doordrenkt van de rode vloeistof. ”Het is net de Leersumse kersenmoord!”, grapt Martine. Farida lijkt deze aflevering vrijwel alles onder controle te hebben, zo getuigt haar prachtige decor van witte chocolade met bloemetjes. Ze biedt Martine iets te snoepen aan, omdat ze blijkbaar zeeën van tijd en chocola heeft. ”Het lekkerste behang dat ik ooit gegeten heb!” Om te gieren. Hoe relaxed het ook is bij Farida en Martine, zo gestressed zijn Michiel en Sarena. Het tempereren lukt niet en hun werkbanken liggen inmiddels vol met kilo’s uit elkaar gepeuterde chocola. Robert kan het niet meer aanzien en bemoeit zich ermee, dit zal toch pijn doen in zijn bakkersziel.

Wat krijgen we nou?! Farida stopt ineens, ze is klaar! WAT! En dat ruim twee minuten voor de eindtijd! Ze kan het zelf totaal niet geloven en begint ineens te huilen. Ze is niet alleen op tijd klaar, haar taart ziet er ook nog eens mooi uit! Daar heeft ze gelijk in, de rest kan er immers een puntje aan zuigen.

Alle taarten vallen goed in de smaak, al krijgt die van Michiel wat commentaar. Zo is de bodem van zijn Schwarzwalder te zwaar. De dames hebben het allen goed gedaan en de afvallersstrijd lijkt te gaan tussen Michiel en Martine. Tot mijn grote verbazing wordt Farida, die de technische opdracht toch behoorlijk had verprutst, meesterbakker. Helaas helaas, dit jaar geen man in de finale want Michiel moet het veld ruimen. It’s girls who run the world! (eehh..bakery)