We zijn aanbeland bij aflevering zes van Heel Holland Bakt. Martine vertelt dat ze respect heeft voor de deelnemers, want gemakkelijk is het allemaal niet. Het programma wordt namelijk opgenomen in het weekend: één aflevering per weekend, en dat gedurende acht weken. Vrije tijd heb je gedurende deze periode niet: op zaterdag en zondag zit je met Martine Bijl in een tent en doordeweeks ben je ’s avonds de baksels van het komende weekend aan het perfectioneren. De beste bakker van Nederland worden, je moet er wat voor over hebben.

Auteur: Judith Bosch

Nadat Martine Bijl ‘respect’ in de camera brult en daarbij angstaanjagende armbewegingen maakt, schakelen we snel over naar de eerste opdracht. Het thema deze week is ‘geen thema’. Voor de signatuuropdracht moeten de kandidaten een klassieke chipolatataart maken. Iedereen is al snel in de weer met (slag)room, cake, vruchtjes, bitterkoekjes en marsepein.

Rustig Martine, denk aan je bejaardenpubliek.
Rustig Martine, denk aan je bejaardenpubliek.

Failure Farida heeft opstijfprobleempjes. Plannen is niet haar sterkste kant en ze werkt nogal chaotisch. Toch is de jury positief: haar taart benadert het meest de klassieke chipolatataart. De prijs voor mooiste taartnaam gaat naar Aat met zijn ChipolAat. Badoem Tsss.

En de brug stond open en het stoplicht was rood en ik moest mijn hamster naar jazzballet brengen...
En de brug stond open en het stoplicht was rood en ik moest mijn hamster naar jazzballet brengen…

Voor de tweede opdracht, de technische, moeten de kandidaten tien bokkenpootjes maken. Dit is volgens Robèrt ‘een klassiek koekje waarbij planning heel belangrijk is’. Farida, luister je? Er moet veel gebeuren voordat je over tien bokkenpootjes beschikt: de vulling (witte chocoladeganache) moet gemaakt worden, de koekjes moeten gebakken worden en de chocolade moet op temperatuur gebracht worden.

De bakkers beginnen in de verkeerde volgorde: iedereen begint met de koekjes. Daarbij wordt ook het amandelschaafsel nog wel eens vergeten. Vervolgens wordt te laat begonnen met de vulling, waardoor deze te weinig tijd heeft om op te stijven. Bij Michiel en Aat pakt dit nogal dramatisch uit: hun ganache is zo dun dat het niet tussen de koekjes blijft zitten. Zij worden dan ook laatste bij deze opdracht, die wordt gewonnen door Martine.

Oh ja, Sarena heeft nog een boodschap voor Michiel: lengte is ook niet altijd alles. Wink wink.

Dat zal wel, Sarena, maar 't is wel verdraaid gemakkelijk als je het hebt!
Dat zal wel, Sarena, maar ‘t is wel verdraaid gemakkelijk als je het hebt!

Voor het spektakelstuk krijgen de kandidaten alleen een vorm mee: ze moeten een piramidetaart maken. Een driehoekige taart dus, en als het even kan een mooi gedecoreerde met heerlijke smaken. Michiel weet zijn taart in ieder geval niet te verkopen: “Het smaakt naar olijf. Met suiker”. Tsjah. Vervolgens komt hij gigantisch in tijdnood en kan alleen nog maar “Nee nee nee NEE NEE NEEEEEE” uitbrengen. Toch kan de jury zijn kerstboomtaart (want een piramide is het niet te noemen) wel waarderen.

Sarena staat ondertussen weer een prachtige taart te maken. Zoals het hoort bij een piramide bevat de taart binnenin een schat: een gelatine met bladgoud. Ook Martine is lekker bezig met haar bruidspiramide. Aat knutselt ondertussen aan een soort enorme driehoeksdrol. Hoewel de smaak wel prima is, vindt de jury dat hij deze aflevering teveel op safe heeft gespeeld. Ook waren zijn bokkenpootjes niet goed. Aat legt het af tegen Failure Farida en de andere kandidaten en moet naar huis. Sarena’s inspanningen worden beloond: ze is meesterbakker van de week.

Volgende week wordt de halve finale alweer uitgezonden! En wil je volgend jaar meedoen? Dan mag je je nu opgeven. Maar, waarschuwt Martine: alleen als je kunt bakken, please.