Honderden inwoners van Denemarken ontvingen onlangs een boete wegens het illegaal streamen van films, vijf Amerikanen hebben honderden dollars moeten betalen voor het illegaal kijken van de film The Cobbler en Dutch Filmworks heeft Nederlandse internetproviders verzocht IP-adressen van Nederlandse filmstreamers bekend te maken. Ja ja, beste lezer, u kunt maar beter Popcorn Time uit uw favorietenlijstje schrappen. Stichting Brein gluurt van achter ieder hoekje in uw browsergeschiedenis, klaar om u genadeloos voor het gerecht te slepen als u stiekem naar een spannende serie hebt zitten koekeloeren. Of zal het zo’n vaart niet lopen?

Auteur: Martijn Kroese

Een paar honderd dollar moeten betalen voor een kutfilm als The Cobbler, zoiets werkt ontzettend op mijn lachspieren. Je zou kunnen denken aan slecht karma; vrijwillig een volledige film van Adam Sandler streamen, dat is vragen om gezeik. Aan de andere kant: een bioscoopkaartje betalen voor zo’n film, misschien is dat nog wel hersenlozer. Je geeft de makers alleen maar een reden om vaker dat soort films te maken.

In de strijd tegen de ratten (want dat zijn het!) die illegaal films streamen, legde filmproductiemaatschappij Dutch Filmworks onlangs beslag op de merknaam én het logo van Popcorn Time. Iemand bij Dutch Filmworks is heel erg trots op die ingeving. Honderdduizenden Nederlanders maken inmiddels, incidenteel dan wel structureel, gebruik van de illegale streamingdienst Popcorn Time; in Nederland waren de naam en het logo echter nog niet vastgelegd. Ome Dirk en tante Truus hebben dan de vrijheid om dat zelf te doen, in dit geval in de gedaante van Dutch Filmworks, een maatschappij die zich tot voor kort volgens mij bezighield met het daadwerkelijk produceren van films. Tijden veranderen.

Met de merknaam Popcorn Time in de ene hand en een gezonde dosis naïviteit in de andere, opent Dutch Filmworks nu de aanval op de grootverbruiker van illegale filmstreams. Het heeft daarbij wel de hulp nodig van de Nederlandse providers. Ziggo en XS4ALL hebben inmiddels een reactie gegeven, die min of meer neerkomt op: gaan jullie eens lekker buiten spelen. De rechter mag bepalen welke klantgegevens wel of niet openbaar gemaakt moeten worden en verder wensen we Dutch Filmworks een prettige voortzetting.

Toch is er de laatste dagen veel te doen om de aangekondigde klopjacht. Het zou zomaar kunnen dat u zich bezwaard voelt nog langer gebruik te maken van een dienst als Popcorn Time. Maar hoe terecht is dat?

De jacht op de individuele gebruiker van een illegale internetdienst is, historisch gezien, volkomen nutteloos. Het aantal ‘overtreders’ staat in schril contrast tot het aantal mensen dat daadwerkelijk gepakt wordt of zal worden. Als er maandelijks een miljoen mensen door rood rijden, en we slagen er maar in om tien van die mensen een bekeuring te sturen, dan rijden er een maand later gewoon weer een miljoen mensen door rood. De boete vertienvoudigen heeft dan ook geen zin; in de Verenigde Staten zijn burgers met miljoenenclaims om de oren geslagen vanwege het downloaden van een paar MP3’tjes, maar het downloaden gaat vrolijk voort.

Waarom sturen we dan niet meer dan tien mensen een boete? Omdat de klopjacht rete-, maar dan ook retemoeilijk is. IP-adressen achterhalen is, dankzij de privacywet, een bureaucratisch proces ter grootte van een onderzeeër en vervolgens aan de hand van louter dat IP-adres bewijzen dat één individu één specifieke film heeft gekeken, vergt evenveel recherchewerk als het oplossen van een meervoudige moord. En als dat ene individu zo slim is geweest om van een VPN-verbinding gebruik te maken, komen onze rechercheurs in hun zoektocht uit in een Braziliaanse favela in plaats van op de stoep van Jordi de Vries uit Heerhugowaard die zaterdagavond naar The Wolf of Wall Street heeft gekeken.

Brein en consorten besluiten zich daarom vaak maar te richten op de aanbieders van de illegale content in plaats van de gebruikers. Niet omdat dat een keuze is, maar omdat de jacht op gebruikers simpelweg onmogelijk is. Stel – stél – dat alles voorspoedig verloopt en de stekker over een aantal jaar uit Popcorn Time moet. Stel. Na Napster kwam Kazaa, na The Pirate Bay kwam The Malaysia Bay en na Popcorn Time zal er wel Beer Time of zo komen.

Het leuke van het internet is dat de massa zich snel verenigt en dat er altijd wel een paar geeks op zolderkamers zitten die vindingrijker en creatiever zijn dan de veelal logge en bureaucratische rechtssystemen. Het alternatief bestaat vaak al voordat de voorganger is ontmanteld. Popcorn Time proberen op te rollen is het digitale equivalent van dweilen met de kraan open, en het vervelende is dat deze kraan met geen mogelijkheid dicht te draaien is.

De conclusie na een aantal weken onrust rondom Popcorn Time zou, alles in overweging nemende, kunnen zijn: pak een biertje en een bakje popcorn, stream rustig een filmpje en ga daarna rustig slapen. Er zal u helemaal niets overkomen. In het ergste geval werkt het over een tijdje niet meer en moet u doorlinken naar een andere online streamingdienst.

Aan de andere kant: u bent ook eigenlijk wel een beetje zielig. We hebben inmiddels Netflix, Videotheek Thuis en HBO On Demand. Mensen die vroeger het hardst riepen om een ‘betaalbaar, kwalitatief alternatief’ zijn grotendeels de mensen die desondanks nog altijd klakkeloos gratis streamen. Je hebt Netflix-abootjes voor een paar euro per maand en die mag u met uw hele wijk, studentenhuis of aangetrouwde familie delen. Geen haan die daarnaar kraait. Blijf vooral illegaal streamen hoor, als u zich daar fijn bij voelt. Maar weet dat het zielig is.