Het is alweer bijna 5 december. Dat betekent: pepernoten, schoenen zetten, lootjes trekken, pepernoten, gedichten uit je ongeïnspireerde harses toveren, pepernoten, en: De Discussie. De discussie die elk jaar rond deze tijd weer de kop opsteekt, die leidt tot gepassioneerde essays en toespraken vanuit voor- en tegenstanders. De kwetsende stereotypering, het oprakelen van pijnlijke geschiedenisfeiten, het foutief koppelen van bepaalde eigenschappen aan een mensenras. Normaliter meng ik me niet graag in dit soort discussies (ik sta liever met vlaggetjes te zwaaien aan de zijlijn, of in dit geval: op de kade), maar toen Sophie zich van de week besloot te mengen in de discussie kon ik me ook niet meer inhouden. Ik wil ook mijn zegje doen.

Auteur: Lotte Wijfje

Want het is voor Sinterklaas óók niet leuk dat er zo’n zweem van negativiteit rond zijn persoontje hangt. Ja, hij is een stereotype oude heilige, met zijn lange, witte baard, zijn paarse tabberd en rode mantel en mijter. Niemand heeft in de laatste jaren zijn creativiteit mogen botvieren op de outfit van de Sint. Dus hijst Sinterklaas zich elk jaar maar weer in dat ouderwetse apenpakkie, dat totaal niet meer past in een moderne wereld – om nog maar te zwijgen over het ongemak dat het met zich meebrengt bij het bestijgen van de schimmel. Zo’n celebrity bepaalt toch het beeld dat we hebben van heiligen. Dat is jammer, vinden de moderne heiligen, die zich tegenwoordig ook af en toe gewoon in jeans en per Renault Twingo vervoeren.

Naast moderne heiligen spreken ook oude mannen met witte baarden zich regelmatig uit tegen het Sinterklaasfeest. Het is natuurlijk niet leuk als je elke keer met Sinterklaas wordt aangesproken als je een halfje volkoren bij de bakker haalt. En dan al die kinderen die te pas en te onpas vragen of ze dit jaar wel een paard krijgen en dat ze de witte chocoladeletter van afgelopen jaar echt supervies vonden (“En het was niet eens een L!”). Net als bij gewone mensen zijn er ook sommige oude mannen met witte baarden die kinderen zien als noodzakelijk kwaad en echt niet bij elke gelegenheid een snotterend kind op de knie willen. Niet iedere oude witbebaarde man is een kindervriend, dat vergeten we soms.

NIET sinterklaas
Dit is bijvoorbeeld niet Sinterklaas

De tegenstanders van Sinterklaas voeren ook altijd het slavernijverleden aan. Dat vind ik persoonlijk een heel goed punt. Het is pijnlijk in deze tijden van financiële crisis dat Sinterklaas continu herinnert aan een tijd waarin Nederland nog bakken met geld aan de handel verdiende. De tijd waarin we onbeperkt konden strooien met geschenken en snoeperijen is gewoon niet meer. Dat wrijft het Sinterklaasfeest er elk jaar weer in.

Het belangrijkse contra-argument van de vijf december viering komt van Sinterklaas zelf: je moet je maar eens proberen voor te stellen dat men je sterfdag elk jaar weer verwart met je verjaardag. Dat is echt niet leuk. Niks feestelijks aan, die sterfdag, en wij maar pepernoten vreten.

Niet Sinterklaas2
Ook dit is NIET, ik herhaal, NIET Sinterklaas

Dus laten we maar stoppen met Sinterklaas. Dan hoeft niemand zich meer verongelijkt te voelen. Het maakt voor kinderen echt niet uit wie de cadeautjes komt brengen: misschien kan Peter Jan Rens hier een doorstart in zijn carrière maken? Dan zijn we voor eens en altijd klaar met de discussie, en kunnen we weer gewoon hersenloos gaan genieten van de overdosis suiker en onnodige cadeaus.

Zolang iedereen maar van Zwarte Piet afblijft. Want dat is traditie.