Als mensen ergens van houden dan is het lijstjes. Als mensen ergens nog meer van houden dan is het hun mening verkondigen. Als er dan eens een keer gevraagd wordt om je mening voor een lijstje is het natuurlijk helemaal feest. Volgende week is het weer zover en kunnen muziekliefhebbers weer stemmen op de Top 2000. Ongetwijfeld zijn de Boudewijn de Groot-adepten een nummer 1 plek voor ‘Avond’ aan het bekokstoven, terwijl fans van Queen ‘Bohemian Rhapsody’ terug op de troon proberen te krijgen en Eagles-fanaten weer gaan voor ‘Hotel California’. Nu is het een week voor de stembussen open gaan ergens anders al raak en is de reden waarom een stuk minder feestelijk.

Auteur: Niels Beerkens

Na de aanslagen in Parijs hebben muziekliefhebbers zich nu verenigd en proberen ze de cover die de Eagles of Death Metal hebben opgenomen van Duran Duran’s ‘Save a Prayer’ overal op nummer 1 te krijgen. Ik vind zoiets altijd een beetje vreemd en misschien zelfs wel jammer. Laat ik voorop stellen dat ik de actie aan de ene kant ook wel begrijpelijk vind, omdat muziekliefhebbers op deze manier proberen om een signaal af te geven aan de wereld en verbondenheid proberen te creëren. Bovendien zijn mensen altijd geneigd om muziek te verbinden aan belangrijke of indrukwekkende gebeurtenissen. Waarschijnlijk kan er niemand die voor het jaar 2000 is geboren naar ‘Overcome’ van Live luisteren zonder aan 9/11 te denken.

In 2001 was er geen band direct betrokken bij de tragische gebeurtenissen en kwam Live uiteindelijk als de leverancier van de wereldwijde “verwerkingshit” uit de bus. (Ik wilde bijna winnaar zeggen, maar dat lijkt me in deze gevallen nogal cru…) Nu er een band direct betrokken is bij alle narigheid is de leverancier van de “verwerkingshit to be” natuurlijk snel gekozen en gezien de songtitels van de door henzelf gepende songs veelal met de plezierige dingen des levens te maken hebben, is een cover met de serieuzere lading ‘Save a prayer’ een logische gegadigde. Goed, iedereen is vrij om te kiezen en als de meerderheid hiervoor kiest dan is dat hun goed recht.

Maar ik vind het jammer. Jammer voor de band dat ze onder deze omstandigheden waarschijnlijk hun grootste hit scoren en niet omdat iedereen zo van hun sound houdt. Jammer dat hun grootste hit een cover wordt van een nummer dat eigenlijk inhoudelijk net zoveel met bidden te maken heeft als hun eigen songs die over de klassieke drie-eenheid van seks, drugs en rock ‘n roll gaan. Jammer dat er mensen zijn die er gelijk een agendapunt van maken om een song op nummer 1 te krijgen. Jammer dat mensen niet de kans krijgen om hun eigen muzikale invulling aan de verwerking te geven zodat er uiteindelijk vanzelf een song naar boven komt drijven die aan deze nare gebeurtenissen wordt geplakt. En uiteraard jammer dat deze keuze überhaupt gemaakt moet worden.

Maar uiteindelijk is het misschien beter zo. Duran Duran heeft in ieder geval beloofd om de royalties die ze ontvangen van de cover te doneren aan een goed doel. Wat er op de radio wordt gedraaid is altijd al afhankelijk geweest van meer factoren dan alleen het publiek. Ik heb af en toe het idee dat het ook bij de Top 2000-stembusgang niet allemaal zuivere koffie is, maar wat maakt het ook uit. Zolang we maar van muziek kunnen genieten. Zonder angst voor radicale idioten. Daarom hoop ik dat de Boots Electric en zijn kompanen snel weer gaan touren. En dat iedereen komt. Feesten als een malle. Keep on rockin’ in a free world. Of zoals de cover van Eagles Of Death Metals debuutalbum zegt: Peace. Love. Death Metal.