‘Tis the season to be binging. Falalalalala, my eyes hurt.

Auteur: Nils Hermans

Het is lijstjestijd! Of het nou op het internet is of op een bepaald nationaal radiostation dat jaar in jaar uit 2000 babyboomerhitjes afspeelt, aan het einde van het jaar verandert iedere mediaverspreider kortstondig in Buzzfeed.

Maar eerlijk is eerlijk: wij entertainmentveelvraten kunnen er ook wat van. Wij hebben namelijk met zijn allen bedacht dat onbeperkt Spotify’en de enige manier is om muziek te luisteren en bingewatchen de enige manier is om een televisieserie te kijken.

Dat maakt het wel lastig om kerstinkopen te doen voor een televisieliefhebber. Als je tante Annie, die graag naar Flikken Maastricht kijkt, maar één seizoen op dvd cadeau doet, krijg je dat hoesje zonder pardon en samen met een aangevreten runderpasteitje naar je hoofd teruggeslingerd. Want tante Annie wil alles in één keer zien, godverdomme!

Gelukkig ben ik hier om in deze donkere dagen uitkomst te bieden, want complete boxsets weggeven gaat voor menigeen te ver. Mijn tip: verbeter de bingewatchingervaring van je tv-minnende vriend, vriendin, partner of dronken oom. Met een boek! Over televisieseries!

Een boek is zeg maar een serie, maar dan op papier.

Voor de historisch verantwoorde bingewatcher: de gereviseerde editie van The Revolution Was Televised van Alan Sepinwall

revolution was televised coverDrie jaar geleden verscheen de eerste druk van The Revolution Was Televised, een overzicht van twaalf dramaseries die volgens tv-criticus Alan Sepinwall de pijlers waren van het Gouden Tijdperk van TV: Oz, The Sopranos, The Wire, Deadwood, The Shield, Lost, Buffy the Vampire Slayer, 24, Battlestar Galactica, Friday Night Lights, Mad Men en Breaking Bad.

Inmiddels zijn we aanbeland in het zogenaamde #PeakTV-tijdperk (ja, met hashtag): een tijd waarin er zó veel belachelijk goede tv-series zijn, dat het allemaal niet meer bij te houden is (zie ook Incognitiefs eigen top-10 van 2015 later deze maand).

Inmiddels zijn ook Mad Men en Breaking Bad tot een einde gekomen en dat was reden voor Sepinwall om zijn zeer positief ontvangen overzichtswerk te updaten. De hoofdstukken over Mad Men en Breaking Bad zijn compleet herschreven en ook in de andere tien hoofdstukken en de epiloog zijn aanpassingen gemaakt om de ontwikkelingen tussen 2012 en 2015 erin op te nemen.

De bingewatcher die bang is voor spoilers hoeft trouwens niet te vrezen: alle series worden in hun eigen afzonderlijke hoofdstuk besproken.

Voor de maniakale bingewatcher: Mad Men Carousel van Matt Zoller Seitz

Matt Zoller Seitz is film- en tv-criticus voor onder andere New York Magazine en was genomineerd voor de Pulitzerprijs voor kritiek (die bestaat blijkbaar). Hij heeft al zijn recaps van Mad Men-afleveringen verzameld en Mad Men Carousel genoemd, een titel die verwijst naar de legendarische speech die Don Draper aan het einde van het eerste seizoen geeft.

03-mzs-mad-men.w529.h352Mad Men Carousel is een prachtig vormgegeven hardcover boek dat bijzonder diepgaande thematische analyses bevat van alle – ja, alle – afleveringen van Mad Men. En er viel heel wat te analyseren in zes seizoenen over de langzame ontrafeling van de man die de wereld kende als Don Draper.

Naast de uitgebreid geannoteerde recaps bevat Mad Men Carousel een tijdlijn waarin alle afleveringen samengevoegd zijn met belangrijke gebeurtenissen in de periode van en rondom de jaren ’60, subtiele illustraties van herkenbare voorwerpen en scènes in de serie en gedichten. Ja, gedichten.

Dus: laat Tante Annie naar huis gaan met één van deze twee boeken. Wie weet is Flikken Maastricht een mooi opstapje naar Don Draper.