Oh, sinterklaasavond. Na weken van discussiëren  hebben we nu toch allemaal weer vrede met het hele feest – lekker Hollands. Niet getreurd: we kunnen volgend jaar het gezeur gewoon weer oppakken waar we gebleven zijn. Jammer genoeg gaat er ook nog altijd een hoop bloed, zweet en tranen aan het heerlijk avondje zelf vooraf. Ik zet de stadia waar je doorheen gaat bij het sinterklaasinkopen doen op een rijtje. Noot vooraf: stadia 3 t/m 13 vinden doorgaans allemaal plaats op 5 december, tussen vijf en zes – terwijl je om half zes afgesproken had.

Auteur: Lotte Wijfje

 1. Het is begin november. De lootjes zijn getrokken. Je hebt wéér dat rare vriendje van je nichtje van zestien getrokken. Omdat de hele familie dit jaar druk, druk, druk was, is er besloten om dit jaar maar voor één iemand een cadeautje te kopen. Maar wel met surprise. En gedicht. Minimaal twee kantjes. Gaat wel lukken, tijd zat nog.
 2. Je bent even vergeten dat er ook nog gesurpriseerd moet worden voor de schoonfamilie, hockeyclub, collega’s (“Want we zijn toch méér dan alleen collega’s?” ) en de vriendengroep. Even de agenda’s erbij (druk, druk, druk) en je zit weer van half november tot januari elk weekend ergens sinterklaasavond te vieren. En je houdt niet eens van pepernoten.
 3. Het vriendje van je nichtje houdt van gamen, Marvel en KFC. Misschien kan je een leuke vaas voor hem kopen.
 4. Je hebt reeds sinterklaasavond gevierd met je vrienden en je schoonfamilie. We zijn twee cadeau’s, twee surprises en twee gedichten verder, maar nog niet eens op de helft van het hele gebeuren. Nu is het tijd om weer eens (niet) aan de hoogste verwachtingen te voldoen: je eigen familie. Je kan nu nog wel even snel de stad in gaan, niemand is zo stom om op vijf december zelf nog cadeaus te moeten kopen, dus het zal wel lekker rustig zijn.
 5. IEDEREEN moest blijkbaar vandaag nog cadeaus kopen, want je ziet door de rijen de kassa’s niet meer. Anderhalf uur verder heb je wel een leuke vaas gevonden. Als DJ die niet leuk vindt, kan je hem altijd zelf nog houden – dat is slim inkopen doen, al zeg je het zelf.
 6. Net voor sluitingstijd zit je met je aankoop op de fiets naar huis. Je begint een beetje te twijfelen over die vaas. Is misschien toch niet echt iets waar die knul van houdt. Nou ja, je kan er nu toch niks meer aan veranderen.
 7. HOEZO heb je in godsnaam die belachelijke vaas gekocht?! Ja, nu gaat iedereen weer zachtjes met hoofden schudden en ongelovig iets mompelen over de jeugd van tegenwoordig. En dan krijg je zelf vast weer een prachtig cadeau met creatieve surprise en volledig metrisch verantwoord gedicht van die ene getalenteerde tante. Lullig! Volgend jaar ben je vast niet meer welkom… Klinkt eigenlijk helemaal niet slecht: één surprise minder.
 8. OH KAK ja, die surprise moet ook nog! Je maakt een voetbal van papier-maché, daarmee sla je nooit de plank mis. De papier-maché heeft geen tijd meer om te drogen, maar je smeert er toch die verf op. Of ja, verf, tipp-ex en zwarte nagellak, dat werkt net zo goed.
 9. Je hebt de lelijkste surprise in de wereld gemaakt. En dan ben je ook nog vergeten om je cadeau erin te stoppen. Die moet er maar los bij dan.
 10. Eh, gedicht, gedicht, gedicht…. De Sint zat te denken… Hij vroeg het aan zijn piet… wat regeltjes erbij van sinterklaasgedichten.com (beter goed gejat dan slecht verzonnen), iets over hemzelf (je houdt van gamen, en KFC, Sint houdt persoonlijk meer van broodjes brie, je vindt Marvel ook wel heel oké, maar Sint snapt niet echt wat je bedoelt daarmee).
 11. Oké, dit gaat lukken! Het wordt geen meesterwerk, maar veel slechter dan dat gedicht van vorig jaar waarna je nichtje het bijna uitmaakte met DJ kan niet (update: dat bleek toch te kunnen. On the upside, je hoeft in ieder geval volgend jaar niet bang te zijn dat je weer voor DJ aan de slag moet).
 12. Je hebt geen inpakpapier, natuurlijk. Ook geen oude kranten meer, want die zijn door de voetbal van papier-maché opgeslokt. WC-papier dan maar. Het cadeau kan er wel los bij in een vuilniszak.
 13. Je bekijkt het eindresultaat en bent nog nooit zo teleurgesteld geweest in jezelf. Volhouden. 3 surprises down, 3 to go. Echt de leukste tijd van het jaar, Sinterklaas.