Afgelopen zondag speelden Ajax en Feyenoord een leuk potje voetbal tegen elkaar. Over de uitslag of het afscheid van Amsterdamse volksheld Johnny Heitinga hoor je bijna niemand meer. Iedereen heeft het over de pop van ooit-Ajax-en-nu-Feyenoord-goalie Kenneth Vermeer die aan een strop tussen de spandoeken hing te bungelen. Bijna iedereen was het er unaniem over eens: smakeloos, schandalig en volkomen ongepast. Toch bestaan er mensen die dit bedenken en het vervolgens ook nog een goed idee vinden om het daadwerkelijk ten uitvoer te brengen. Wat bezielt deze mensen?

Auteur: Niels Beerkens

Het ‘pop-incident’ is niet het enige gevalletje van doorgeslagen asocialiteit in het Nederlandse voetbal. Ondanks de mediacampagnes rond het toverwoord ‘respect’ worden voetballers getrakteerd op doodsbedreigingen aan huis en oerwoudgeluiden als ze toevallig een tintje donkerder zijn dan gebroken wit. Als fanatiek voetbalkijker snap ik best hoe onvrede in de sport werkt. Ik vind het ook niet leuk als ‘mijn cluppie’ als een stel zoutzakken staat te spelen tegen de nummer laatst die ze gewoon weg moeten spelen. Ik vind het ook niet leuk als een goede speler besluit om naar een grote rivaal te verkassen. Ik vind het ook niet leuk als een snotneus van 19 mijn team vol ervaren spelers even voordoet hoe het moet. Is zoiets een reden om iemand met de dood te bedreigen of op een ronduit debiele manier te discrimineren?

Natuurlijk niet. Ik snap dat je er een drieletterwoordje uit kunt gooien als een keeper die bal toch nog heeft of als iemand een vieze tackle van achteren inzet op een speler van jouw favoriete team, maar over het algemeen is het voor iedereen leuker als iedereen zijn eigen club op een positieve manier aanmoedigt. Nog leuker wordt het als men op een ludieke manier de tegenstander in de zeik kan zetten. Een beetje gedisst, maar toch kunnen we er na het laatste fluitsignaal samen om lachen onder het genot van een biertje. Natuurlijk zit niet in elke harde kern een Theo Maassen, Hans Teeuwen of desnoods Harm Edens, maar een enigszins memorabel spreekkoortje zoals deze van de Heerenveen-supporters een paar jaartjes geleden moet elke fancrew toch wel een keer kunnen verzinnen:

Een plek waar het humorgehalte doorgaan iets hoger ligt dan op de stadiontribunes is de carnavalsoptocht. Een goede carnavalsoptocht bestaat uit leuke woordspelingen, speelt in de op de actualiteit en is voor niemand beledigend. Carnaval is immers een feestje voor iedereen en het moet natuurlijk wel leuk blijven. Toch zie je elk jaar wel weer een nieuwsitempje langskomen over wagens die uit een optocht worden geweerd omdat ze ongepast zijn of zelfs ronduit beledigend voor bepaalde doelgroepen. Dit jaar zijn (uiteraard) de vluchtelingen de pineut. Ook hier verbaast het me weer dat iemand dit idee heeft gehad en dat vervolgens een groep mensen het een goed idee vond om hiermee aan de slag te gaan, een carnavalswagen van te bouwen en hier vervolgens ook nog eens mee in het openbaar rond te gaan rijden. Wat bezielt deze mensen? Ik begrijp dat mensen bezorgd zijn over de hele vluchtelingensituatie en hier met vrienden over praten, maar dan begrijp je toch wel dat niet iedereen gecharmeerd is van jouw misschien enigszins extreme sentimenten? Schijnbaar niet. Als ik ergens een grafhekel aan heb en iets of iemand absoluut niet het beste van de wereld wens, weet ik goed tegen wie ik dat kan zeggen en tegen wie niet zonder scheve gezichten te krijgen. Kies je publiek.

shhh__my_common_sense_is_tingling__by_tonypineapple-d58angr

Tegenwoordig lijkt dit echter niet meer het geval. Iedereen uit zijn onvrede tegen alles en iedereen. Waarschijnlijk zijn we door alle social media er aan gewend geraakt dat je vrijelijk alles kunt zeggen zonder een weerwoord te krijgen. Je hoeft niet meer na te denken of je hier iemand mee kwetst of niet, omdat er een digitaal ‘muurtje’ tussen zit waardoor alles een ver-van-je-bed-show is. Het is makkelijk beledigen als je je opponent niet in de ogen hoeft aan te kijken. Het muurtje blijkt ineens een stukje lager en smaller te zijn als je vanuit een stadion of een optocht je zegje gaat doen: Kenneth Vermeer ziet en hoort het wel en doet gewoon aangifte. De Optochtcommissie knikkert je gewoon uit de feestparade. Maar voor zowel het echte leven als het digitale leven gelden dezelfde wetten, regels, normen en waarden, dus hoop ik dat iets meer mensen hun gezond verstand gaan gebruiken. Ook al ben je het niet eens met het hele “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” gebeuren, zelfs dan zou je nog genoeg verstand moeten hebben om te weten dat je sommige dingen beter niet in het openbaar kunt doen. Want als je zelfs niet het verstand hebt om je mond te kunnen houden, hoe kun je dan ooit iets van je eigen leven maken?

 

Image credit:

Deadpool: http://tonypineapple.deviantart.com/art/Shhh-My-Common-sense-is-Tingling-316264779