Ophef! De afvaller van vanavond was al van tevoren bekend. Tja, aangezien Wie is de mol? één grote commissie-Stiekem is, is het geen wonder dat dit een keer uitlekt. Vervelend als je deze informatie zonder spoilerwaarschuwing onder ogen kreeg, maar het gaat natuurlijk om de vraag wie er deze week als mol verkleed was. Tijd voor de carnavalsaflevering. 

Auteur: Lisa van Rens

Dag 11 – Puerto Plata

Voor de eerste opdracht krijgt Tim nog even de kans om te zeggen dat hij ervan houdt mensen op het verkeerde been te zetten. Als verklaring voor alle molacties die hij deze aflevering heeft uitgevoerd? Of om de kijker eraan te herinneren dat niet iedereen die verdacht doet ook daadwerkelijk de mol is?

Goed, de eerste opdracht. In het theater van Cabarete moeten de kandidaten aan beide kanten van een wandje twee ruimtes exact hetzelfde inrichten. Ze krijgen een meetlint (met centimeters en inches, zoals elk meetlint), maar mogen niet bij elkaar kijken. Gelukkig mogen ze wel met elkaar praten, want communicatie, daar is deze groep goed in. Ze krijgen €1500 als het binnen een half uur lukt.

Die tijdsdruk lijkt niemand te voelen, want de kandidaten nemen rustig de tijd. Er is geen vast plan, iedereen doet maar wat. Aan de ene kant neemt Annemieke het voortouw, maar ook Cécile is vrij streng. Ondertussen pakken Tim, Taeke en Rop jokers. De rest staat erbij en kijkt ernaar. Klaas doet hier wel redelijk verdacht, hij is bijna de hele tijd bezig met de boeken in de boekenkast en overlegt nauwelijks met Cécile. Ook het debacle met de hamer is hem (deels aan te rekenen). Maar uiteindelijk gaat er in elke hoek wat mis. Ik denk niet dat de mol bij deze opdracht veel hoefde te doen.

Je moet ook even een schilderijtje slopen, Taek!
Je moet ook even een schilderijtje slopen, Taek!

Cécile heeft ondertussen ontdekt dat er op de achterkant van het geld een afbeelding staat. Ze heeft alleen geen idee wie, ziet hooguit een silhouet. Wat logisch is, want er mist veel te veel geld.

Dag 12 – Puerto Plata

De tweede opdracht van deze aflevering gaan de kandidaten in een gondel. Cécile, Annemieke en Tim gaan in team ‘Uit de hoogte’ en Taeke, Rop en Klaas gaan in team ‘Down to earth’. Team DTE krijgt een lijst met tien Spaanse woorden die in het Nederlands vertaald moeten worden met behulp van het Spaans-Nederlandse woordenboek dat team UDH heeft. Team UDH krijgt juist een lijst met Nederlandse woorden die met behulp van het woordenboek van team DTE naar het Spaans vertaald moeten worden. Aan het eind van de opdracht (zodra de gondel boven/onder is), wordt van elke groep één persoon overhoord door Art. Ze moeten in totaal van tien woorden (vijf S-N en vijf N-S) de vertaling weten en per goed antwoord krijgen ze €100.

Wat is dit? Hoe werkt dit?
Wat is dit? Een telefoon? Hoe werkt dit? Ik snap het niet…

Taeke en Tim doen de telefoon en dat gaat gigantisch mis. Twee pubermeisjes die het nieuwe haar van de knapste jongen van de school bespreken, zijn eerder uitgepraat dan Tim en Taeke die een woord proberen door te geven. ‘C-U-C’, ‘C-U-U’, ‘Nee, C-U-C’, ‘C-U-U-C’… De andere kandidaten laten de twee nogal lang aanklooien, totdat voor Rop de maat vol is. Hij wil iemand anders aan de telefoon en als dat niet lukt, pakt hij de telefoon over van Taeke. Taeke gaat (weer als zo’n pubermeisje) beledigd uit het raam kijken. Tim blijft moeite houden met het spellen/doorgeven van woorden en gaat ook zelf nog even woorden opzoeken als Cécile en Annemieke allang hebben gezegd wat de vertaling is.

Rop heeft in het bakje de telefoon afgepakt, waardoor hij (makkelijk excuus) geen tijd heeft gehad om de woorden te leren. Klaas en Taeke laten dit ook makkelijk gebeuren en Rop verpest het goed bij de overhoring: hij heeft maar één woord goed. Annemieke doet het wat beter, maar die wist sommige woorden zelf al. Ze heeft drie van de vijf woorden goed. €400 in de pot dus. Joechei!

In het busje naar Santiago wil Tim een nieuwe penningmeester kiezen. Cécile vindt het prima. Niet iedereen wil penningmeester zijn, maar dat verandert al snel als Cécile zegt dat ze op de achterkant van de briefjes de foto van de mol heeft gezien. Tim schrikt zich rot. Omdat hij denkt dat Cécile nu weet dat hij de mol is? Of omdat hij bang is dat hij een achterstand heeft? Annemieke wordt uiteindelijk de nieuwe penningmeester, al is Taeke het daar nog niet helemaal mee eens.

Santiago

In Santiago moet de groep op zoek ‘naar hun eigen ikken’. Ahum. Klaas, Tim en Taeke gaan in de mooiemannenauto en Annemieke, Cécile en Rop gaan in de andere wagen. Verspreid door de stad staan tien kandidaten op levensgrote afbeeldingen. Op de kaart die beide teams hebben, staat de locatie van negen kandidaten aangegeven. Op de achterkant van die foto’s bevindt zich een aanwijzing voor de locatie van de tiende kandidaat. Als ze alle foto’s vinden en de eerste groepsfoto reconstrueren, krijgen ze €2000.

Taeke en Annemieke kruipen achter het stuur. Taeke rijdt als een oud vrouwtje. Annemieke niet, maar die heeft aan ‘t eind dan ook de auto bijna kapot. Klaas vind het ‘superlekker’ gaan als ze pas één persoon gevonden hebben. Snel tevreden. De negen kandidaten worden gevonden, de aanwijzing is: ‘Je vind de ontbrekende kandidaat op het hoogste punt.’ De tiende kandidaat wordt ook gevonden, maar, je raadt het al, de foto wordt niet goed gereconstrueerd. Het is ook al bijna twee weken geleden dat die gemaakt werd.

Klaas en Tim zijn allebei niet heel goed in het navigeren en in de andere auto doet Rop verdacht weinig. Annemieke vindt heel veel kandidaten, maar vraagt, zodra Art heeft gezegd dat het niet goed is: ‘Welke foto dan?’ Rop probeert meteen Tim en Klaas verdacht te maken, maar iedereen deed het verkeerd. Wat wel verdacht is, is dat het team uit de mooiemannenwagen de foto’s al klaar had gelegd en dat eigenlijk niemand daar nog eens goed naar heeft gekeken. Taeke is op het eind ook nog iedereen naar de ‘goede’ plek aan het dirigeren, maar niemand die zelf nog even nadenkt of het wel klopt. Dat kan een teken zijn dat een van die drie mannen de mol is, of dat Annemieke of Rop zag dat het fout was en het lekker liet gebeuren.

Bijna goed...
Bijna goed…
Dag 13 – Test en executie

Voordat we naar de test gaan, probeert Klaas nog een semi-bondje met Cécile te sluiten, maar Cécile houdt de boot af. Ze zegt nog wel even te gaan spreiden, maar dat ze vooral op één gaat inzetten. Wie dat is, wil ze natuurlijk niet kwijt. Klaas is teleurgesteld, maar heeft Cécile uiteindelijk misschien toch niet nodig.

Cécile: we zien dat Cécile selecteert dat op de achterkant van de foto van de mol ‘kandidaat’ stond, dat is Klaas. Maar we weten niet of Klaas haar hoofdverdachte was of haar tweede keus.

Klaas: kies Annemieke als mol, maar vindt ook Tim verdacht.

Taeke: verdenkt Rop. Hij is fanatiek, doet z’n best, maar iets klopt er niet.

Annemieke: verdenkt tot nu toe steeds Klaas en Tim en soms een derde. Nu op Tim en Klaas

Tim: gaat voor de mensen die tijdens de bakjesopdracht woorden opzochten (Klaas en Cécile). Zet geen jokers in.

Rop: zet in op Tim en Klaas, zet één joker in.

Tijdens de executie krijgen Rop en Tim een groen scherm te zien. Cécile krijgt een rood scherm. Had ze misschien toch dat bondje moeten sluiten.

Afvaller aflevering 6: Cécile Narinx

Wie is de mol: Ik zit nog steeds op Rop, maar vind ook Tim en Klaas vrij verdacht.

Quote van de dag: ‘Dat soort dingen kost gewoon tijd en kost me ook jaren van m’n leven.’