Nog maar vijf deelnemers in de race en nu wordt het écht spannend. Cécile viel vorige week af, maar werd nog eventjes geëerd door de overige kandidaten, een dag voor haar verjaardag moest ze namelijk het spel verlaten. Happy birthday Cécile! En nu op naar misschien de ‘engste’ aflevering?

Auteur: Sophie Dassen

Puerto Plata

Terug naar deze week. De eerste opdracht is meteen de meest creepy opdracht van het seizoen, als ik dat zo mag zeggen. In een soort überluxe spookslot, een verlaten vakantieresort inclusief zwembad, moeten de kandidaten hun eigen koffers terugvinden. Ze moeten elkaar door middel van de benodigde etherdiscipline en videocamera’s waarop de koffers te zien zijn, begeleiden. Lijkt makkelijk, maar er zit een heus Pacman-element in: er lopen drie als piccolo’s verklede mannen (van wie we nooit het gezicht zien! Gadver!) rond die de kandidaten proberen in te sluiten. Is dat gebeurd, dan game over.

widmpiccolo
Net The Shining!

Rop begint en, ondanks verwoede pogingen van Annemieke om hem naar zijn koffer te sturen, vindt helemaal niets. Vervolgens overkomt Klaas en Taeke hetzelfde, zij worden uiteindelijk achtervolgd (nee!) en ingesloten door de spookjes/piccolo’s. Alleen Tim weet zijn eigen koffer te fixen in de laatste 30 seconden. Ze zijn zelfs zo slecht in dit spel geweest, dat er voor Annemieke geen tijd meer over is om haar koffer te zoeken. Een luttele 300 euro voor in de pot…

De deelnemers vonden het spel erg moeilijk, maar volgens Art was het véél makkelijker dan ze dachten. Onderin de videobeelden stonden namelijk de nummers van de blokken van het resort waarin de koffers stonden! Jeetje, dat dáár niemand op kwam. De rest kijkt Annemieke, die de hele tijd in de control room heeft gestaan, beschuldigend aan. Totdat Taeke de sportieveling zegt dat het een collectieve fout is, tsja…

Verlaten fabriekshal

Spookslotten zijn een rode draad deze aflevering, want de tweede opdracht vindt plaats in een verlaten fabriekshal. ”Niet mooi, wel gaaf”, is Taekes omschrijving. Hier gaan ze een soort vier-op-een-rij spelen met mingeld, jokers, een groene vrijstelling en zwarte vrijstelling, geld en een pak-af-kaart. Pakken ze geen mingeld, dan 1000 euro voor de pot. Maar wie geeft er nu iets om de pot als je vrijstellingen en jokers kunt gappen?! Het spel is bloedstollend spannend en vergt veel concentratie. Uiteindelijk gaat Annemieke, die naar eigen zeggen ”slecht is in tact en in onthouden’ er met de winst vandoor: maar liefst zes jokers én een groene vrijstelling heeft ze in de wacht gesleept. Wie het ook zeer tactisch heeft gespeeld, is Klaas. Hij weet de laatste pak-af-kaart te gebruiken om Taekes zwarte vrijstelling af te nemen. Nu heeft Klaas alle touwtjes in handen, of zoals Tim het verwoordt: ”Klaas is nu het populairste jongetje van de klas.” Iedereen wil natúúrlijk dolgraag weten of hij hem in gaat zetten, en wanneer…

spelwidmgoed
Jokers, pak af, geld…wie heeft wat?

Puerto Plata – ‘restaurant’ Molino

De derde opdracht vindt plaats midden op het plein in Puerto Plata. Op dit kleurrijke plein is een aantal tafeltjes met stoeltjes neergezet. De kandidaten gaan restaurantje spelen, maar dan zonder restaurantkeuken. Het doel is de inzet, 2500 pesos, minimaal te verdubbelen. Als dat lukt, krijgen ze 1000 euro. Ze moeten bij lokale ondernemers de drankjes en het eten regelen en de tafeltjes volkrijgen met hongerige gasten. Rop en Taeke werpen zich op als managers respectievelijk horecabazen. Zij krijgen samen anderhalf uur om alle ondernemers in de buurt zo gek te krijgen voor hun amateurrestaurantje te koken, de menuprijzen te bepalen en de taken te verdelen onder de kandidaten. Rop en Annemieke gaan de bediening in, Taeke regelt het geld als ‘manager’ en de drankjes en Klaas en Tim worden fietskoeriers, die de bestellingen plaatsen bij de restaurants en het eten ophalen.

restaurantwidm
Say CHEEEEEEEESE of ‘dos cervezas’?

Al gauw zit het restaurant stampvol (met figuranten ssst..), drankjes staan op de tafels en iedereen lacht op deze zwoele avond. Totdat het eten moet worden opgehaald. Op de Dominicaanse Republiek nemen ze het niet zo nauw met ‘twenty minutes’, wat 45 minuten wordt. Vooral Klaas heeft moeite met ‘zijn’ restaurant, waar de kokkin alles op haar dooie gemakje doet…

Ze moeten de restaurants tussendoor betalen voor hun waar, maar er is nog geen geld. Tim is gelukkig niet op zijn mondje gevallen en gaat handjeklap-dealtjes sluiten met de macho restauranthouders, onder het mom ‘mannen onder elkaar’. Met succes, want hij krijgt het voor elkaar het geld later te mogen brengen.

Ondanks deze obstakels en het eten dat er vies uitziet, een soort kapsalon, is de opdracht een succes. De omzet is verdubbeld en bedraagt 5200 euro! Jeeuj! 1060 euro voor de pot erbij! De kandidaten genieten bij het vallen van de avond van een welverdiend potje bier, wat een gelukzalig moment is vindt Rop. En toegegeven, ik word daar maar wat jaloers van op deze koude februari-avond.

Test en executie

Na de tweede opdracht heeft Klaas geprobeerd bij Annemieke te slijmen om jokertjes, maar zij houdt de boot af omdat Klaas haar mol is. Toch blijven de jokers niet in Annemiekes zak zitten, ze is zo gul om er eentje aan Rop te geven zodat hij bij haar in de finale komt te staan. Maar of dat genoeg is?

Taeke: verdenkt vooral Tim, ook al slapen ze samen op één kamer.

Tim: een beetje Klaas, maar toch Annemieke.

Klaas: Annemieke, al vindt hij Tim ook verdacht.

Annemieke: Klaas, en een klein beetje Tim.

Rop: Tim en Klaas.

De executie wordt iedere week dramatischer. Heeft Klaas de zwarte vrijstelling ingezet? Het antwoord is ja. Duh! Voor de eerste keer dit seizoen hebben twee kandidaten de test precies even slecht gemaakt, maar heeft de langzaamste het veld moeten ruimen. Oeehhh..

Klaas blijft, was die zwarte vrijstelling toch niet voor niets. Tim blijft ook, net als Annemieke. Rop en Taeke blijven over…en het is Rop! De kandidaat die ongetwijfeld de prijs wint van ‘mafste haar’ moet in aflevering 7 naar huis.

Afvaller aflevering 7: Rop

Wie is de mol? Klaas

Quote van de dag: ”Weer een man met temperament en een snor, man om man, woord om woord. Ik regel het gewoon.” (Tim)