De laatste tijd lees je er steeds vaker over: beroemdheden die al dan niet met pensioen moeten gaan. Als het even slecht gaat met Manchester United vraagt men zich weer hardop af wanneer Louis van Gaal thuis met Truus op de bank gaat zitten. Als Ozzy Osbourne het podium op schuifelt, begint men te fantaseren over het einde van de beste man zijn zangcarrière. Als Dirk Kuijt een paar wedstrijdjes met Feyenoord verliest, wordt er voorzichtig geopperd dat de jaren misschien toch gaan tellen voor Dirk Duracell en hij er misschien mee moet ophouden. Het lijkt langzaamaan een publiek debat te worden: wie moet er met pensioen?

Auteur: Niels Beerkens

 Ook deze week is het weer raak. AC/DC zanger Brian Johnson zal het tourleven vaarwel moeten zeggen omdat hij dusdanige gehoorschade heeft opgelopen dat hij permanent doof wordt als hij blijft optreden. Hoewel AC/DC een band is die niet van opgeven weet, wordt er in de media alweer druk gespeculeerd over een naderend pensioen voor de hardrockveteranen. Niet vreemd, natuurlijk. De heren hebben er immers de leeftijd voor. Toch blijf ik het een vreemd fenomeen vinden.

De gewone hardwerkende Nederlander moet netjes tot zijn 65e, 66e of straks misschien wel 80e doorwerken en gaat dan met pensioen. Ook als hij nog goed door kan werken, mag hij er gewoon mee ophouden. Als hij niet tot die leeftijd kan werken wordt er eerst gekeken naar de mogelijkheden om desbetreffende persoon toch door te laten werken en anders worden er allerhande regelingen, uitkeringen, verzekeringen en pensioenplannen bij gehaald om ervoor te zorgen dat iemand eerder kan stoppen met werken. Bij beroemdheden is dit echter niet het geval. Een mooie bijkomstigheid van het beroemd zijn is dat je waarschijnlijk bakken met geld verdiend hebt met hetgeen waarmee je beroemd bent geworden. Of dat nou hard rock, voetballen of persconferenties in het steenkolenengels geven is, maakt niet uit. Als je een paar jaar goed geboerd hebt zoals Dirk of Louis, dan doe je de resterende jaren waarschijnlijk meer voor de lol dan voor de moet. Als je er dan mee ophoudt, moet het ook opeens met een knallend einde zijn.

Hans van Accountancy mag op zijn laatste werkdag een vlaai trakteren en mag een bos bloemen voor de vrouw en een nieuwe viskoffer mee naar huis nemen. Dirk Kuijt móet op zijn laatste werkdag trakteren op goals en móet met een prijs op de Coolsingel staan. Brian Johnson móet op zijn laatste werkdag een knallend optreden geven voor een immens groot publiek en móet nog een keer vlammen op het podium. Op je hoogtepunt stoppen wordt op deze manier een beetje een self fullfilling prophecy. Natuurlijk ben je als bekend persoon belangrijk geweest in het leven van meer personen dan Hans van Accountancy, maar waarom zou je dan niet het recht hebben om te stoppen wanneer jij dat wil?

R9IV08M0
Dirk Kuijt, na zijn terugkeer bij Feyenoord dit seizoen.

Een paar weken terug hing John Heitinga zijn voetbalschoenen in de wilgen. In tegenstelling tot Dirk, die na zijn terugkeer weer in de basis staat bij Feyenoord, moest de Ajacied het doen met wat invalbeurtjes. Voor Johnny was de lol er een beetje af, dus hij stopte ermee. Geen galawedstrijd vol goals. Geen prijs. Een paar jaartjes geleden ging Mark van Bommel hem voor bij PSV. Mark keerde terug en in zijn laatste wedstrijd als profvoetballer verloor hij niet alleen, hij pakte ook nog eens een rode kaart. ‘Zonde’ is de publieke opinie dan. ‘Had hij niet moeten doen.’ ‘Hij had een jaar eerder moeten stoppen.’ Waarom?

Ik denk dat zowel John Heitinga als Mark van Bommel nog hebben genoten van de terugkeer bij de club waar hun succesvolle carrière is begonnen. Ik denk dat Brian Johnson ook heeft genoten van de optredens waarvan hij al bijna niets meer kon horen. Als deze mensen het niet leuk vonden, waren ze er al lang mee gestopt. Ze hebben echter de luxe om te kiezen wat ze doen en geven er geen moer om wat anderen daar van vinden. We voelen onszelf niet geroepen om Hans van Accountancy te veroordelen over zijn keuzes om langer of korter te werken, waarom zouden we dat wel bij Louis van Gaal of Ozzy Osbourne doen? Dirk Kuijt heeft het begrepen en maakte vandaag bekend dat hij nog wel een jaartje door wil gaan bij Feyenoord. Haters gonna hate. You go Dirk!