Ik ben er dit jaar achter gekomen dat er iets verschikkelijks is in het Wie is de mol-universum. Ervan overtuigd zijn dat je op de goede mol zit en dat die er niet ver voor de finale uit vliegt, is veel erger dan nooit een idee te hebben gehad. Want hoe kun je zo ver in het spel nog bedenken wat die anderen, die je tot dan toe als onschuldige kandidaten had bekeken, allemaal hebben gedaan? Juist, onmogelijk. Daarom is het voor mij een hele opluchting dat de martelgang van de afgelopen weken voorbij is. Tijd voor de finale van Wie is de mol? Het spreekt misschien voor zich, maar lees niet verder als je de finale nog niet hebt gezien.

Auteur: Lisa van Rens

Het draait vanavond natuurlijk om het antwoord op de vraag wie de mol is, maar ik heb nog een andere belangrijke vraag: wat bezielt al die mensen om op zaterdagavond in het Vondelpark te gaan staan? De finale van Wie is de mol? is een Serious Request-achtige gebeurtenis geworden.

Voordat we het over de mol gaan hebben, gaat het over het liefdeskoppel van dit jaar. Ook belangrijk natuurlijk. Het is ook nog steeds ontzettend grappig om het accent van Ellie Lust na te doen. De finale-uitzending is zo’n 20 minuten langer dan een reguliere uitzending. Die extra tijd wordt gevuld door nog even terug te blikken op de hoogtepunten van het jaar. Rob de forel, Cécile in de witte strakke broek en de etherdiscipline van Ellie.

Klaas is de mol.

Tim is de winnaar (test in 4:15, 25 van de 40 vragen goed).

Annemieke is de verliezer (test in 3:20, 23 van de 40 goed vragen goed).

Nu we dat weten, moet me even van het hart dat ik het een wat saai seizoen vond. De opdrachten waren wel leuk en de kandidaten waren ook wel leuk, maar ze waren wel heel erg braaf. Er is nauwelijks gesjoemeld met de pot, waardoor er geen echte strijd tussen de kandidaten ontstond. Vorig jaar werd er regelmatig geld uit de pot gejat, maar dat is dit jaar niet echt gebeurd. En de enkele keer dat het wel gebeurde, in aflevering 2, heeft niemand geprobeerd te achterhalen wie zo veel geld had geboden.

Maar laten we eens kijken wat Klaas nou eigenlijk heeft gedaan.

– Zoutmijnopdracht: Klaas heeft de verkeerde kar meegenomen naar achter in het veld. Verder waren de andere kandidaten zo chaotisch en ongeorganiseerd bezig, dat het ook zonder de mol waarschijnlijk niet gelukt was de opdracht te volbrengen.

– Goede treden, slechte treden: de foto-opdracht op de trap. Klaas heeft twee mensen omgewisseld, zodat de rij niet goed was en er dus geen geld in de pot kwam. Tijdens de opdracht heeft Klaas zich als voorbeeldige kandidaat gedragen, zodat de rest hem niet zou verdenken.

– Kloosteropdracht: de aanwijzingen die op de muur getekend zijn, waren wel heel lastig te zien. Geen wonder dat niemand dat heeft gezien. Als je de laatste letter van de toespraken van de oud-mollen achter elkaar zet, krijg je KLAAS. Dat wisten we al.

– Kano-opdracht: Klaas wist waar de duiker was en peddelde naar hem toe, terwijl hij twee kokers had. €600 naar de haaien. Bij deze, redelijk individuele opdracht, was het vrij makkelijk te mollen.

– Rotsklimopdracht: de mol wist waar de sleutel van de kist lag, die lag er namelijk gewoon onder. Dankzij die sleutel heeft Klaas €1500 uit de kist gehaald, waardoor er maar €1500 gewonnen werd.

– Vaar/symbolenopdracht: ook hier heeft Klaas maar de helft van het geld uit de kist gehaald. Niemand die nog een keer in de kist wil kijken. Bizar.

– Spiegelbeeldopdracht: stiekem de tafel verschuiven, terwijl iedereen een andere kant op kijkt, sneaky Klaas.

– Portretopdracht: tijdens deze opdracht heeft Klaas z’n best gedaan, hij wist toch dat hij aan het eind alles nog kon verpesten. Hij verplaatste Airen bij het maken van de foto en zorgde er zo voor dat er geel geld verdiend werd.

– Filmopdracht: Klaas kreeg tijdens deze opdracht een camera op z’n lichaam en daarop mochten geen toeristen te zien zijn. Hij wist waar de grote bedragen lagen, maar hoefde zich niet in te spannen daar niet heen te gaan, want Annemieke hield ze daar ver van weg.

Klaas was een goede mol. Hij heeft echt onder de neus van de andere kandidaten geld gepakt en uit de pot gehaald. Met het nodige risico. Hij werd weleens geholpen door de chaotische groep en kandidaten die stoorzenders waren. Maar het grootste deel van de tijd heeft hij het toch gewoon zelf gedaan.

Dat was het voor dit jaar. Wie nog geen afscheid kan nemen, kan hier nog even alle recaps teruglezen. Wij, de WIDM-recappers, gaan ook weer ondergronds. Tot volgend jaar.