Je zou er bijna slapeloze nachten van krijgen. Op 24 april (in Nederland maandagochtend 25 april) is de start van seizoen 6 van Game of Thrones. HBO bezorgt ons al maanden voorpret met precies uitgekiende pr-momentjes, foto’s trailers en teasers. Ik heb die allemaal vakkundig weten te ontwijken, want ik weet liever niks. Met nog maar een paar dagen te gaan, is het hoog tijd om eens terug te blikken op seizoen 5. Waar hebben we onze favoriete en meest gehate personages ook alweer achtergelaten? Vandaag deel 1: The North en The Wall.

Auteur: Lisa van Rens

Ramsay Bolton

RamsayAls er iemand is die het in seizoen 5 goed voor elkaar had, was het wel Ramsay Bolton (née Snow). Eerder was hij nog een bastaard wiens eigen vader Roose hem liever niet zag, maar aan het eind van seizoen 4 werd hij door zijn vader eindelijk erkend na het veroveren van Moat Cailin. In seizoen 5 draagt hij trots de naam Bolton en heerst hij met zijn vader over het Noorden als ‘Warden of the North’ (voogd).

Ramsay is gek, dat was allang duidelijk. Roose Bolton heeft al snel door dat de Bolton Boys alleen nooit écht over het Noorden zullen heersen. De mensen zijn nog steeds loyaal aan de King in the North. Gelukkig is daar Sansa Stark. ‘Veilig’ in het gezelschap van Littlefinger én op huwbare leeftijd. Roose en Petyr Baelish willen allebei hun macht vergroten en hebben al snel door dat een huwelijk tussen Sansa en Ramsay voor beiden de kortste weg is.

Na wat spelletjes met Reek en een jaloerse uitbarsting over de zwangerschap van zijn stiefmoeder, is het tijd voor de trouwerij van het jaar. En de meestbesproken scène van het hele seizoen. De scène waarin Ramsay Sansa verkracht en Reek laat toekijken, en met name het feit dat we de hele tijd Reek in beeld zien in plaats van Sansa, is afgeslacht door feministen en fans. Alsof het voor Reek erger zou zijn dan voor Sansa.

Na nog wat meer verkrachtingen en pogingen om Sansa en Reek het leven zuur te maken, kan Ramsay zich bewijzen als legeraanvoerder. Stannis is onderweg naar Winterfell en Ramsay stelt voor met een groep van twintig man naar Stannis’ kamp te gaan en de boel aan te steken. Dat lukt wonderbaarlijk genoeg zonder dat ze gepakt worden, waardoor Stannis op een achterstand is gezet. Als laatstgenoemde toch besluit naar Winterfell te trekken, valt Ramsay Bolton aan en worden Stannis’ mannen afgeslacht.

We worden nog even herinnerd aan Ramsays karakter als hij een van Stannis’ mannen met zijn zwaard doorklieft terwijl de halfdode kerel zich overgeeft. Onwetend van Sansa’s ontsnapping spoedt hij zich terug naar Winterfell. Eens kijken hoeveel oude dienstmeiden hij laat ophangen voor de dood van zijn speelkameraadje Myranda en de ontsnapping van Sansa en Reek.

Sansa Stark

SansaArme arme Sansa. In de vijf seizoenen die we tot nu toe onderweg zijn, heeft ze het niet makkelijk gehad. Zaken die haar levensloop bepalen worden voortdurend buiten haar wil en medeweten om besloten. Met wie ze moet trouwen, waar ze wel of niet mag wonen: ze heeft er niks over te zeggen. In seizoen vier zagen we dat ze haar leven in de handen van Petyr Baelish legde, terwijl ze toch beter zou moeten weten na haar vaders ervaringen met Littlefinger. Terwijl ze met hem naar het Noorden reist, komen ze Brienne tegen, die haar diensten aanbiedt. Na wat zwartmakingen van Petyr wijst Sansa Briennes diensten af, al blijft die laatste het gezelschap achtervolgen.

Het duurt even, maar dan heeft Sansa door dat Baelish haar wil uithuwelijken aan Ramsay Bolton. Zoon van Roose Bolton, de verrader die mede verantwoordelijk was voor The Red Wedding. The North remembers. Sansa ook, want ze is niet heel enthousiast over het plan, maar zoals altijd weet Littlefinger de zaak zo te draaien dat het positief wordt. Beseft Sansa dan niet dat ze zo haar familie kan wreken? En zodra Stannis Winterfell heeft ingenomen, heeft hij een nieuwe heerser over het Noorden nodig en zal hij Sansa aanwijzen. Dus, hup, aan die trouwjurk.

Maar niet voordat Littlefinger teruggaat naar King’s Landing om Cersei op haar wenken te bedienen. En ook niet voordat Ramsays geschifte vriendin Myranda haar meeneemt naar de kennels om Reek/Theon te zien en ze wordt gedwongen excuses van Reek te accepteren voor het vermoorden van haar broertjes Bran en Rickon. Nadat Myranda haar vertelt dat zij en Ramsay samen eerdere vriendinnen van Ramsay hebben vermoord, zien we eindelijk iets van Sansa’s kracht. Ze vraagt Myranda hoe lang ze al verliefd is op Ramsay en of ze écht dacht dat Ramsay met haar zou trouwen, een ‘niemand’. Die kracht wordt even later weer de grond in geboord als ze door Ramsay verkracht wordt en hij haar dagenlang opsluit in haar kamer. Nadat Sansa lange tijd een gevangene is geweest van de Lannisters, is ze nu een gevangene van de Boltons. Al krijgt ze wel bericht van Brienne, die een oude dienstmeid Sansa laat zeggen dat ze een kaars in de toren moet zetten als ze haar hulp nodig heeft. Het duurt echter niet lang voordat Ramsay daarachter komt, de oude vrouw op laat hangen en Sansa meeneemt om daarnaar te kijken.

Maar we zien Sansa’s sterke kant vaker naar voren komen. Bijvoorbeeld als ze Reek confronteert met zijn verleden en hem zegt dat hij Theon Greyjoy is en als ze tegen Ramsay zegt dat hij slechts een bastaard is die benoemd is door een bastaard (Tommen Baratheon).

Als Reek bekent dat Bran en Rickon nog leven, geeft dat Sansa waarschijnlijk de moed om zich uit haar kamer te bevrijden en een kaars in de toren te zetten voor Brienne. Op de terugweg komt ze Myranda en Reek tegen, waarna de eerste haar bedreigt met pijl en boog. Nu Sansa echt met de dood bedreigd wordt, wordt het Reek te veel. Hij gooit Myranda naar beneden, de val doodt haar direct. Sansa en Theon springen samen van de muren van Winterfell, in de hoop dat de sneeuw hun val zal breken.

sansa

Stannis Baratheon

StannisHet is inherent aan een serie als Game of Thrones dat personages het moeilijk hebben en snel kunnen stijgen of dalen op de carrièreladder van Westeros. Maar zelden is iemand zo snel en zo hard gevallen als Stannis.

Hij leek een goede claim te hebben op de Iron Throne en hij was in seizoen 4 zo goed op weg. Hij heeft de wildlings en de mannen van de Night’s Watch omvergelopen met z’n enorme leger en zit aan het begin van seizoen 5 veilig met z’n mannen in Castle Black. Toegegeven: Stannis is wat teleurgesteld als Mance Rayder zich niet bij zijn leger aan wil sluiten. Maar wie niet luisteren wil, moet maar voelen: op de brandstapel met de King Beyond the Wall. Ook Jon Snow wil zich niet bij hem aansluiten, ondanks het vooruitzicht van wraak op de dood van Robb én de belofte van de achternaam Stark.

Na de executie van Janos Slynt maakt Stannis plannen om op korte termijn naar Winterfell te vertrekken. Davos wil wachten, als Jon terugkomt van Hardhome en veel wildlings meebrengt, kan hun leger veel groter zijn, maar Stannis wil nu vertrekken, voordat het echt winter wordt. Zijn dochter Shireen, zijn vrouw Selyse en zijn roodharige rookbabybarende bloedmagiebedrijfster Melisandre gaan mee, omdat zij volgens Stannis niet veilig zijn in Castle Black.

Al snel lopen de mannen vast in een sneeuwstorm. Paarden overlijden, huurlingen deserteren en de voorraden kunnen niet worden aangevuld vanwege de sneeuw. Davos pleit nogmaals voor het terugtrekken van het leger naar Castle Black, maar Stannis wil er niet aan. Hij wil niet nog een keer gezichtsverlies lijden zoals bij Blackwater. Alsof het allemaal niet erg genoeg is, zet Melisandre Stannis onder druk: hij moet wel op tijd op de Iron Throne zitten. Misschien moet er nog meer koningsbloed vloeien om de Lord of Light te plezieren. En als ze Gendry niet kunnen vinden, waarom offeren ze Shireen dan niet?

Stannis verklaart haar voor gek, maar als Ramsay delen van het kamp in de hens zet en zo mannen en paarden doodt en vrijwel de hele voedselvoorraad laat verdwijnen, wordt hij hopeloos. Hij gaat naar Melisandre voor hulp en besluit dan toch, met lichte tegenzin, Shireen te offeren. Dat doet hij overigens niet voordat hij Davos terug heeft gestuurd naar Castle Black. Hij kent Davos al langer dan vandaag, die had het offeren van Shireen zeker tegengehouden.

Niet alleen Stannis, ook Selyse is ervan overtuigd dat het de goede keuze is en al snel staat Shireen vastgebonden op de brandstapel. Het offeren van Shireen is de luguberste scène van heel het vijfde seizoen. Selyse probeert haar dochter nog te redden, maar het mag niet meer baten. Shireen brandt op de brandstapel en haar geschreeuw heeft me zeker drie nachten nachtmerries bezorgd.

Het vuuroffer is niet zonder gevolgen. De dag erna begint het te dooien en kan het leger verder naar Winterfell, maar de helft van alle mannen is ‘s nachts vertrokken, met paarden en al. Selyse kan niet meer met zichzelf leven en pleegt zelfmoord. Alsof dat niet genoeg is, hoort Stannis dat ook Melisandre het kamp ontvlucht is (later zien we haar aankomen bij Castle Black). Maar het dooit wel en Stannis is nog steeds vastberaden om naar Winterfell te trekken.

Als Stannis aankomt bij Winterfell wil hij zijn mannen klaarmaken voor een beleg, maar dat is niet nodig. Het Boltonleger komt ze tegemoet voor een veldslag en hoewel Stannis en zijn mannen dapper vechten, maken ze geen schijn van kans. Stannis wordt geraakt in zijn been en als hij wat ligt te rusten tegen een boom vindt Brienne of Tarth hem. Als hij toegeeft dat hij bloedmagie heeft gebruikt om Renly te vermoorden, veroordeelt ze hem ter dood en geeft ze Stannis de genadeklap. That escalated quickly.

Jon Snow

snowHet leven in Westeros is niet makkelijk als je een bastaard uit het Noorden bent en al helemaal niet als je in no time een hoop vijanden maakt. Laat dat maar aan pretty boy Jon over. Nu Stannis in Castle Black is gelegerd en de wildlings voorlopig geen probleem meer vormen, is het tijd voor de mannen van de Night’s Watch om weer te gaan vechten als een stel 14-jarige meisjes. Nou maakt Jon het zichzelf ook wel moeilijk. Het lukt hem niet Mance Rayder ervan te overtuigen voor Stannis te knielen, waarna Mance ter dood wordt veroordeeld. Dat is tot daaraantoe, maar levend verbranden, dat gaat Jon te ver. Hij toont Mance genade door hem met een pijl te doorboren. Iets waar veel brothers of the Night’s Watch niet blij mee zijn.

Snel daarna volgt de verkiezing voor de nieuwe Lord Commander. Het gaat tussen Ser Allister Thorne en Ser Denys Mallister, maar Sam nomineert Jon. Na een gepassioneerde speech, zijn meer brothers overtuigd. Na een gelijkspel tussen Thorne en Jon brengt Maester Aemon de beslissende stem uit. Jon is de 998e Lord Commander of the Night’s Watch. Hij benoemt Ser Allister tot First Ranger, een beslissing waar hij later nog spijt van zal krijgen. Daarna geeft hij Janos Slynt – voormalig commandant van de City Watch in King’s Landing en verrader van Ned Stark – een bevel dat die negeert, waarbij hij Jon ook nog eens beledigt. Jon wil laten zien dat hij een sterke leider is die geen tegenspraak duldt en legt Janos op het hakblok. Off with his head!

Jon neemt z’n taken als Lord Commander serieus, hij traint de nieuwkomers en overlegt met de Maester. Toch is het voor de kijker al snel duidelijk dat hij en Sam een beetje op een eiland zitten en dat zijn leiderschap niet door iedereen gewaardeerd wordt. De tegenstand wordt erger als Jon voorstelt de wildlings naar deze kant van de Wall te halen om ze te beschermen tegen de White Walkers. Olly kan het niet waarderen, die wildlings hebben zijn ouders vermoord, maar Jon is onverbiddelijk. Hij stelt Tormund voor naar Hardhome te gaan, waar de wildlings die aan Stannis’ aanval zijn ontsnapt zich hebben verzameld. Die wil dat wel, maar alleen als Jon meegaat, zodat ze weten dat het geen valstrik is. Ze vertrekken met een aantal geleende schepen van Stannis. Behalve Sam lijkt niemand echt teleurgesteld Jon te zien gaan.

Aangekomen in Hardhome proberen Jon en Tormund de leiders over te halen mee te gaan. Jon belooft ze land ten zuiden van de Wall en zegt dat ze sowieso dood gaan als ze blijven waar ze nu zijn. Vijfduizend wildlings besluiten mee te gaan, de rest wil blijven. Maar als ze zich klaarmaken voor vertrek, wordt Hardhome aangevallen door een leger wights (schepsels, zombies, hoe je ze ook wil noemen). Jon herinnert zich dat hij het drakenglas in de hut heeft laten liggen en gaat terug om het te halen. Daar raakt hij in gevecht met een White Walker, waarbij hij bijna het leven laat. Totdat hij ontdekt dat de White Walkers ook gedood kunnen worden door Valyrian steel. Iedereen die kan rent naar de boten die ze naar Stannis’ schepen kunnen brengen. In het water lijken ze veilig, want daar willen de schepsels ze niet volgen. Als ze veilig op de boten staan, ziet Jon hoe de Night’s King alle zojuist gedode wildlings weer tot ‘leven’ wekt. De angst staat in z’n ogen te lezen.

Jon Snow

Bij terugkomst in Castle Black wordt het voor Jon al snel duidelijk dat hij daar steeds minder vrienden overhoudt. Helemaal als Sam vraagt of hij met Gilly en kleine Sam naar Oldtown mag gaan om zich daar te laten scholen als maester. Met tegenzin stemt Jon toe. Als hij ’s avonds zit te werken, komt Olly hem halen met het bericht dat er nieuws is over zijn oom Benjen Stark. Jon rent naar buiten, blij met een bericht van een vriend. Als hij daar komt, ziet hij geen wildling met nieuws, maar een bord met ‘Traitor’ erop. Voordat hij zich realiseert wat er gebeurt, wordt Jon neergestoken ‘for the watch’. En nog een keer, en nog een keer. Olly geeft hem de genadeslag, waarna Jon in elkaar zakt en de hele wereld met de vraag blijft zitten: is Jon Snow dood?

https://www.youtube.com/watch?v=uOOllehJqcM