Ik volg BNN-presentator Tim Hofman op Instagram. Omdat-ie grappig is, leuke televisie maakt en ook nog best wel easy on the eyes is. Nu zag ik dus voorbij komen dat hij en andere BNN-hottie Jan Versteegh zoenend op de cover van l’Homo stonden. Dat is de homoseksuelemannenversie van de Linda (of mag ik dat niet zo zeggen?). Voor de fotoshoot zijn Tim en Jan zo vriendelijk geweest om hun lijf tot in perfectie af te trainen, wat twee prachtige, gebruinde lijven van twee leuke, knappe jongens in intieme positie opleverde. Ik was onder de indruk – en niet alleen door de onverwachte abs van Tim (voor iemand die pretendeert niks om zijn looks te geven ziet die jongen er bizar goed uit).

Met de hashtag #blijfkussen stellen Tim en Jan nog maar eens de verborgen homofobie van Nederland aan de kaak. Want we mogen ons dan zo tolerant voordoen, veel mensen vinden het toch nog een ongemakkelijk beeld, jongens die kussen. Je mag houden van wie je wil, vinden Jan en Tim. Nou, vind ik ook. Als je dat wil laten zien door dat leuke lijf van je in een nietsverhullend broekje tegen een ander leuk lijf aan te schuren in een landelijke glossy, mag dat best wat mij betreft.

Ik had er niet eens zo over nagedacht dat wij Nederlanders zo’n actie natuurlijk helemaal naar de tyfus gaan relativeren. Net zolang tot er geen greintje goede intentie meer overblijft. Nederland had in groten getale een mening over Tim en Jan en hun gevoos (het zal ook eens niet). Een van de genoemde kritieken was het feit dat er geen homoseksuelen op de cover staan maar overduidelijke hetero’s. Ik zag vergelijkingen langskomen met blackface. Een toneelstukje, stereotypering, een onjuiste boodschap. Sommigen vonden het oppervlakkig, om twee mooie bekende jongens te laten zoenen om een issue onder de aandacht te brengen.

Ergens kan ik me best wel in al deze opmerkingen vinden. Het is voor mij ook makkelijk om te zeggen dat iedereen zich niet zo aan moet stellen, omdat ik me én niet onder de doelgroep van het magazine schaar én een zwak heb voor dit mannelijk schoon. Hé, maar, WACHT, zou dat niet het hele idee achter deze shoot zijn? Twee mooie mannen, aangenaam voor ieders oog, die toevallig ook nog BN’er zijn en dus met hun getong sowieso stof zullen doen opwaaien, in zowel hetero- als homoseksueel Nederland? Véél meer dan twee openlijk homoseksuele mannen die op een strand liggen te tongen?

Tim en Jan, twee rokkenjagers, bekende Nederlanders, begeerde vrijgezelle jongens met respectievelijk 146K en 200K volgers op Instagram, die best een potje halfnaakt op een mooi strand willen tongworstelen om nog maar eens te verduidelijken dat je van iedereen mag houden. En vooral lekker moet blijven kussen. Is goed, jongens. Als jullie het zeggen. In die kleine broekjes.

Wie niet graag kijkt naar kussende jongens, kan de l’Homo gewoon in de winkel laten liggen – want dat mag óók gewoon in een vrij land als Nederland. Een carrière bij de EO kunnen Tim en Jan na deze actie wel vergeten (herinner je je Arie Boomsma nog? Ook zo’n goed verhaal), maar misschien zat dat er na al die ontboezemingen bij Spuiten & Slikken sowieso wel niet echt meer in.

Laten we gewoon allemaal niet zoveel zeuren over hoe acties als dit beter, correcter, meer geëngageerd of minder marktgericht zouden kunnen zijn. Laten we inzien dat het gewoon een leuke actie is. Van twee leuke mannen. Met mooie billen. Dit gezegd hebbende besef ik terdege dat ik zelf precies gedaan waar ik tegen preek en veel te veel woorden vuil gemaakt aan een volstrekt onbelangrijke nieuwsgebeurtenis.

Jan Versteegh heeft trouwens ook geen arm op de foto. Hahaha. Ingebouwde photoshopfail denk ik, voor als de inhoud niet genoeg tongen zou losmaken. Maar toch een leuke finishing touch.

De foto komt van www.lindanieuws.nl en is gemaakt door Marc de Groot.