Soms zie je ineens zo’n artiest voorbijkomen die je aandacht trekt maar je begrijpt eigenlijk niet waarom. Dat had ik dus met Meghan Trainor. Ik vind haar muziek niet leuk, haar kleding niet leuk en haar danspasjes niet leuk. Ik heb eigenlijk niks met haar, op een lichte afkeer na. Maar ook weer niet zo erg dat ik haar echt háát. En toch wijd ik dit stuk volledig aan haar prille en weinig vernieuwende of inspirerende muziekcarrière. Hopelijk is het daarna uit m’n systeem en kan ik terugkeren naar de hoogstaande, verantwoorde muziek die ik voorheen altijd luisterde (love you Justin).

auteur: Lotte Wijfje

“My mama she told me don’t worry about your size, she says boys like a little more booty to hold at night” Met dit poëtische pareltje brak Meghan Trainer door in ons kikkerlandje, terwijl ze haar curves gehuld in kleurrijke rokjes voor een roze achtergrond sexy-doch-schattig bewoog. YEAH GIRL POWER! Wat een sensatie, deze vrolijke dikkerd (toch wel zeker maat 36 gok ik) die zomaar zong dat ze er wel mocht wezen met haar vette lijf! Met een zelfvertrouwen die eigenlijk niet past bij zo’n ontzettend imperfecte vrouw schudde ze de wereld wakker en maakte plus- en iets minder plussize vrouwen van over de hele wereld fan.

Na All about that bass bracht Meghan in Nederland Lips are movin uit – die klonk eigenlijk zo’n beetje hetzelfde, met een iets minder sterke girl power-boodschap maar plus wat edgy gerap. Voor de clip recyclede ze de zoete babyblauwe en roze muren uit haar eerste hit en dat was dat. Na deze hit zou haar recept wel uitgekauwd zijn en kon Meghan rustig terug naar haar sterke, onafhankelijke vriendinnen die er allemaal echt heel erg mochten zijn. Verwachtte ik tenminste.

Maar nee, dacht Meghan! Nee! Dat laat ik niet gebeuren.

Dat zelfvertrouwen uit haar eerste hit sloeg zo goed aan dat ze besloot om dat maar een beetje uit te melken. De pastelmuren paste daar niet meer bij: Meghan is stoer, sterk, vol zelfvertrouwen. Meghan leeft op het randje! Daar kwam dit nummertje uit:

Kijk, dat is andere koek! Meghan heeft geen zin in jouw praatjes. Echt niet origineel als je gewoon tegen d’r zegt dat ze mooi is. En ze zegt vooraf alvast dat ze geen zin heeft om te dansen. Pittig hoor, Meghan. Wat een ontwikkeling sinds dat meisje dat door haar moeder ingewreven moest worden dat mannen een vrouw met vormen heus óók mooi vinden. Zo 2015.

Over het algemeen heb ik niks tegen die sterke muziekvrouwen. Queen Bey zong het al: we run the world. Meghan Trainor neemt dat alles gewoon wel erg letterlijk en komt nu zo onafhankelijk over dat ik er als man een beetje bang van zou worden. Dit is Sterke Vrouwen Muziek om het Sterke Vrouw zijn: gewoon in elk hitje alleen heel hard roepen dat je heel Sterk en Stoer en Onafhankelijk bent en dan hopen dat je zo tot Queen Meg getroond wordt. Beetje makkelijk.

Maar Meghan laat zich door niks en niemand tegenhouden want ze is Sterk en een Vrouw, en ging vrolijk door met haar stijgende trap richting alomvattend ego:

“Who’s that sexy thing, I see over there? It’s me, standing in the mirror”. Hier slaat ze misschien een kléin beetje door met dat zelfvertrouwen wat mij betreft.

Als Meghan jou was, zou ze ook liever haar willen zijn. Meghan legt graag boodschappen in haar muziek, dat blijkt wel. Boodschappen om vrouwen te inspireren of, in dit specifieke geval, dat iedereen zich goed beseft dat Meghan de beste is.

Wat komt er nu, vraag ik mij af? Waar gaat dit pad van almaar groeiend zelfvertrouwen Meghan brengen?

Ik weet het niet zo goed met Meghan. Volgens mij weet ze het zelf ook nog niet zo goed. Is ze nu meer Taylor Swift of toch meer Kanye? Is ze zo weggelopen uit een poppenhuis of een dominatrix? Is ze blond of is ze ginger?

Tussendoor maakte ze trouwens wel nog dit best wel mooie liedje met John Legend:

Niks mis mee. Niet héél onafhankelijk maar dat zie ik voor deze keer door de vingers.