Nu mijn eerste festivalbezoek inmiddels meer dan 12,5 jaar geleden is en ik sinds die tijd een best aardig rijtje aan festivals heb bezocht, durf ik me langzamerhand wel tot de ervaren festivalgangers te rekenen. De Zwarte Cross was een festival dat echter heel lang niet in dat rijtje heeft gestaan. Altijd dacht ik dat het Achterhoekse racefestijn niet mijn cup of tea zou zijn, maar dit jaar ben ik toch overstag gegaan, zodat afgelopen weekend mijn eerste bezoek aan de Zwarte Cross een feit was. Het bleek bovendien een leerzaam bezoek te zijn, want ik heb zelfs enkele dingen opgestoken dit weekend.

Auteur: Niels Beerkens

#1: Boeren zijn beter festivalpubliek dan het echte festivalpubliek

20160723_231936

Wat je in elk artikel over de Zwarte Cross leest, is hoe gemoedelijk het er wel niet aan toe gaat op het festival, en dat klopt. Nog nooit heb ik zo’n relaxt festival publiek gezien als op de Zwarte Cross. Nou is festivalpubliek al niet het meest beroerde volk op aarde, maar soms druppelen zelfs in het Aards Paradijs dat zich festivalweide noemt de duistere trekjes van de mens door. Stiekem word je elk festival wel een op een irritante manier aan de kant geduwd tijdens het kijken naar een band of kruipt er ergens iemand voor tijdens het bier halen. Zwarte Crossers (of boeren, zoals iedereen beweert) zal het echter allemaal worst wezen. Mensen verontschuldigden zich al bijna vóórdat ze per ongeluk op je tenen gaan staan. Het was zelfs zo erg dat ik onbewust was voorgekropen in de rij voor het toilet en de persoon die ik had ingehaald er ook op aandrong dat ik eerder aan de beurt was.Tante Rikie heeft iedereen goed opgevoed.

#2: Friezen dragen écht alles, als de Friese vlag er maar op staat

Friesevlag

Zwarte Crossers zijn -uiteraard- niet vreemd van een beetje voorliefde voor hun eigen komaf. Iedereen is trots op zijn eigen streek en de muziek en biermerken die daarbij horen. Achterhoekers houden van hun Grolschje tijdens het luisteren van Normaal, Brabanders die zweren bij Bavaria en Guus Meeuwis, Limburgers houden van Rowwen Hèze bij hun Brand biertje en ga de lijst zo maar af. En dan heb je nog de Friezen. Helaas voor deze noorderlingen is geen noemenswaardig Fries biertje en zijn de Kast en Twarres niet écht iets waar je mee kunt pochen op zuipfestijnen. Niet gek dus dat de Friezen hun blauw-witte vlag met rode ‘hartjes’ hebben omarmd om hun ‘local pride’ tentoon te spreiden. En hoe! Of het nou klompen, broeken, shirts of bikini’s zijn, als de Friese vlag er op staat wordt het gedragen. Gezien alle biermerken behalve Grolsch afwezig waren op het festival wel een stuk gemakkelijker om je provinciegenootjes te herkennen. Sinds de introductie van Piet Paulusma was het nog nooit zo gemakkelijk om een Fries te spotten. It giet oan!

#3: Festivals zonder topacts zijn een stuk relaxter

20160723_134000

De meeste mensen gaan naar een festival voor de ontspanning: lekker genieten van de zon, de muziek en een drankje in de open lucht. Toch blijft er op de grotere festivals met topacts een soort ‘stress’in je lijf zitten. Om vijf uur naar band A, naar band B of toch iets eten? Halverwege die rock act naar de DJ aan de andere kant van het terrein of toch het optreden afkijken? Op de Zwarte Cross is dit allemaal niet aan de orde. Natuurlijk staan er wel enkele bekende artiesten op de affiche, maar het gros van de artiesten zijn acts die je vast wel eens op een lokale kermis of bij een tentfeest hebt gezien. Ook leuk, maar geen ramp als je dan iets mist. Bijna niemand op de Zwarte Cross loopt stressend met het blokkenschema in de hand over het terrein. Van FOMO hebben ze in de Achterhoek nog niet gehoord.

#4: Brommers kiek’n is eigenlijk best wel leuk

20160722_161223

Nee, niet alleen het brommers kiek’n waar iedereen altijd aan denkt bij de Achterhoek is leuk, ook de daadwerkelijke motorraces zijn erg leuk. Hoewel ik motorsport nooit echt interessant heb gevonden (sorry pap 😉 ) heb ik me uitstekend vermaakt langs het circuit. Misschien lang het aan de biertjes, de vette hap, het zonnetje en het publiek dat voornamelijk voor de nummer laatst die op een rondje achterstand reed juichte, maar dat mag de pret niet drukken. Voor ik het wist was de dag bijna om en had ik nog geen band gezien, iets waar ik tien jaar geleden nooit had gedacht op een festival. Mochten races toch écht echt niet je ding zijn, dan zijn er altijd nog de stunts met motoren. Erg spectaculair en indrukwekkend om te zien hoe iemand een salto zonder handen aan het stuur weet te landen of volledig los van zijn motor door de lucht vliegt zonder vervolgens snoeihard op zijn bek te gaan. Ik dacht niet dat ik het ooit ging zeggen, maar crossbrommers zijn wel degelijk tof.

#5: Voor sommige dingen word je wel degelijk te oud

n_M5110016

Graag had ik de illusie in stand gehouden dat je nooit te oud bent om sommige dingen te doen. Toch blijkt er een lijstje van dingen te zien die je beter kunt mijden zodra je van -tiener naar -tiger gaat en een van de dingen op dat lijstje is de ‘Cake Walk‘ attractie van de kermis. (Ook wel bekend als luna park of de Sjimmy.) Omdat op de Zwarte Cross alles kan was deze fun factory hier ook van de partij. Waar deze attractie vroeger garant stond voor veel wiebelend en waggelend plezier, is het nu een machine waar je geradbraakt en geknakt uit strompelt. Het kan ook aan de alcoholische versnaperingen liggen (hallo Nozem Oil!), maar ik ga deze martelwerkplaats voor volwassenen voortaan mijden.

Het was me een leerzaam weekendje in Lichtenvoorde. Ga ik volgend jaar weer? Wie weet, ik ben in ieder geval nog niet uitgeleerd…

Foto credit:

Header: Zwarte  Cross www.zwartecross.nl

Cake Walk: http://www.supercakewalk.nl/fotos.php 

Festivalfoto’s: eigen collectie