Nu het eindelijk een soort van zomer is en we weemoedig terugkijken op alle totaal verregende festivals van dit seizoen, ben ik in de hoop op één zonovergoten feestje dit weekend voor het eerst in m’n levahn op Lowlands geweest. Dat zonovergoten is niet helemaal uitgekomen, maar ik mag niet klagen want m’n enkels zijn dit weekend toch zeker lichtbeige geworden – en daar moet behoorlijk wat zon voor schijnen. Ik ging naar Lowlands en ik nam mee: beetje kleren, beetje tandpasta en vooral: véél bier. Veel interessanter: ik ging naar Lowlands en ik nam mee terúg…

Modder
Modder in je schoenen, modder in je haar, modder in de rits van je backpack, modder in je tandenborstel. En dan hebben we nog grotendeels mooi weer gehad! Goed, het is niks vergeleken met de taferelen op Down the Rabbit Hole maar een Nederlands festival staat nu eenmaal garant voor een gezonde bui af en toe en daarmee: voor modder. En aangezien douchen op een festival voor sukkels is neem je al die modder mee naar huis. Nagenieten, noem je dat.

Tien kilo extra op de weegschaal
Ontbijten met broodjes knakworst, burgertje tussen de middag, roti of curry of een ander culinair hoogstandje ‘s avonds, broodje kroket tussendoor en nog even een zak chips wegsnaaien voor het slapengaan. Oh en liters, liters bier. Voor de dorst. Je kan ook kiezen voor groene smoothies, sushi of quinoasalades maar dat doe je natuurlijk niet. Het moet wel leuk blijven.

Een nieuw drankspel
Zit je daar op zondagmiddag met al die sixpacks bier die je in je enthousiasme hebt meegezeuld. Dat bier kan dus écht niet mee terug naar huis. Dat bier moet op. Onze oplossing: spot de hipster. Neem je campingstoel, installeer je aan de kant van de hoofdweg van je camping en leg al het bier wat nog op moet als je geen imagoschade wil oplopen binnen handbereik. Bij elke fashionboy of -girl neem je een slok: heuptasje (heuptasje om de schouder is extra slokken), mannen met jurkjes, opgerolde broekspijpen, enkelbandjes en petten achterstevoren, meisjes met blote buiken en billen onder broekjes vandaan. De lijst mag aangevuld worden naar eigen inzicht. Geloof mij: in een half uur is je biervoorraad op en waggel je zigzaggend naar je tent om je te verstoppen als weer zo’n fashionboy niet écht zit te wachten op jouw ongezouten commentaar.

Radlers, en dan vooral: de grapefruit variant
… want die is VIES! Van tevoren denk je dat je misschien wel af en toe je dag met een radler wil beginnen, onder het motto kalm en verstandig, of er tussendoor een wilt voor de dorst, maar dat is niet zo. Een radler is niet genoeg om je kater van gisteren mee weg te spoelen, daar is echt zwaarder geschut voor nodig, en als je dorst hebt tussendoor neem je gewoon meer bier (=drinken=vocht=goed voor je). Je neemt je radlers dus gewoon weer mee terug naar huis, om op een ander moment uit wanhoop bij je zondagontbijt te drinken omdat je niks anders in huis hebt.

Een lek luchtbed maar niet zó lek dat je ‘m weg hebt gegooid
‘s Ochtends werd je wakker op de grond, maar als je dat luchtbed dan weer even oppompte lag-ie toch weer prima voor een paar uurtjes. Hartstikke lek, maar niet zo lek dat je ‘m niet meer kan gebruiken. En je zal maar net ineens een luchtbed nodig hebben en geen tijd meer hebben om die vijf minuten naar de dichtstbijzijnde Action te fietsen om een nieuw, niet-lek luchtbed te kopen voor een tientje. Gewoon weer mee terugzeulen, en je dan pas weer op het volgende festival beseffen dat-ie lek was en dat je dus weer nachtenlang in de kuul zal vertoeven. Hoort erbij.

Een hoestje
Ook lichamelijke ongemakken horen erbij. Spierpijn van uren dansen en slapen op (al dan niet lek) luchtbed, vochttekort (had je toch beter af en toe voor een radler kunnen gaan), dinsdagdip, slaaptekort waardoor je nog minimaal drie dagen als een zombie op je werk zit. En een hoestje, natuurlijk. Ook dat noemen wij: nagenieten.

Honderdtachtig nieuwe berichten in twaalf whatsappgesprekken
Ondanks je zorgvuldige powerbank-voorbereidingen had je natuurlijk vanaf zondagnacht geen batterij meer. Van de twaalf gesprekken passen er sowieso acht binnen het thema “WAAR BEN JE?”, is er één van je moeder (“hoi is het leuk op Lowlands houd je het nog vol we zagen het optreden van Yuri op tv leuk hoor”) en zijn er drie groepsgesprekken met enkel selfies, hartjes en dronken geneuzel. Sowieso de moeite waard om op maandagmiddag je telefoon weer voor aan te zetten.

Beetje heimwee
Naar de onverwachte feestjes met een of ander obscuur bandje op zondagmiddag, het bier, het kippenvel, je tent, het bier, de optredens waar je je zo op verheugd had en die nog vetter waren dan je hoopte, je buren die je ‘s ochtends om half 9 met kippentechno je tent uitjaagden, je modderschoenen, het wachten voor de wc, het bier, je lekke luchtbed, de kroketten van Kroketterie de Bourgondiër en je poncho. Best leuk, Lowlands.