Heel graag had ik hier een stuk geschreven over het inefficiënt omspringen met veldoverwicht van PSV. Of over de invulling van het Ajax-middenveld. Misschien had ik zelfs een lofzang op Bertrand Traoré getikt, of schoorvoetend Gudelj een pluim gegeven. Dat kan ik helaas niet doen, want er is iets veel belangrijkers gaande op de Nederlandse velden. De clubarts van Go Ahead Eagles is een jonge vrouw en dat is blijkbaar teveel gevraagd.

Zojuist zag ik voor het eerst dit jaar een wedstrijd van Go Ahead Eagles. De voetbalclub uit Deventer promoveerde afgelopen seizoen en staat bekend als een sympathieke volksclub. Ik verwachtte dan ook aan het eind van de middag wat weemoedig medelijden te hebben, want al snel bleek dat ze zeer veel moeite gaan hebben om niet te degraderen. Mijn medelijden verdween ergens in de tweede helft als sneeuw voor de zon.

Op dat moment kreeg Kenny Teijsse, linksback van de Deventenaren, een vrije trap van Ajax-middenvelder Nemanja Gudelj keihard tegen zijn lijf. De wedstrijd was wat ingekakt en ik zakte steeds verder onderuit op de bank. Ineens schoot ik overeind. Het stadion begon namelijk als een dolle te joelen en fluiten. Wat was daar gaande? Het bleek de entree van Suzanne Huurman te zijn.

Voor de duidelijkheid: Suzanne Huurman is de clubarts van Go Ahead Eagles. Ze heeft geneeskunde gestudeerd, is een intelligente jonge vrouw en waarschijnlijk ongelofelijk capabel. Dat is blijkbaar niet relevant voor veel mensen, want het publiek in de Adelaarshorst had alleen maar aandacht voor haar uiterlijk. En joelde. En floot. Massaal. Tot ze weer van het veld verdween. Mensen kijken graag weg als dit gebeurt. Ik doe dat niet meer. Ik ga het zeggen. Komt ie:

Dit is walgelijk. Mocht Huurman er zelf niet op gesteld zijn (en dat kan ik me zomaar voorstellen), dan is het wettelijk zelfs seksuele intimidatie:

2. Onder intimidatie als bedoeld in het eerste lid wordt verstaan: gedrag dat met het geslacht van een persoon verband houdt en dat tot doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast en dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.

3. Onder seksuele intimidatie als bedoeld in het eerste lid wordt verstaan: enige vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.

Tot overmaat van ramp was er een overijverige FOX Sports-stagiair die deze tweet (https://twitter.com/FOXSportsnl/status/769897983978659840) verstuurde.

Er is niks mis met het uiterlijk van een vrouw op prijs stellen. In een normale situatie, als je met haar praat bijvoorbeeld, mag je dat nog tegen haar zeggen ook. Het is echter absoluut niet oké om dat schreeuwend in een voetbalstadion te doen, terwijl je de vrouw in kwestie niet kent. Het is absoluut niet oké om dat te doen als er een machtsverschil is, zoals een vol stadion tegenover een individueel persoon. Stalkerige gifjes verwacht ik overigens ook niet van een serieus medium, FOX.

Er is maar één oplossing. Niet wegkijken. Vrouwen aanstellen in iedere laag. Vrouwen op de werkvloer bij FOX, in de stadions, bij de KNVB en zaken als dit keihard aanpakken. Dit soort zaken tolereren is niet meer te billijken in 2016. Steun vrouwen in je omgeving en doe hier niet aan mee. Spreek je uit. Dat is het enige wat ik als man kan doen en dat doe ik graag.