Het eerste deel van de nieuwe Star Wars trilogie is alweer een tijdje uit, dus het wordt tijd dat Disney, de eigenaar van de rechten op de hele Star Wars toko, eens gaat beginnen met het Grote Uitmelken. Natuurlijk is Star Wars altijd al een spacefilmpropagandamachine geweest waar ze in Noord-Korea jaloers op zullen zijn. Het belangrijkste aspect is dat we naast lego, dekbedden, tekenfilmseries en miniatuurpoppetjes nu eindelijk iets krijgen waar we als verstandige volwassenen (met kinderhartjes) zonder schaamte geld aan durven uit te geven: nieuwe Star Wars bioscoopfilms! De eerste in het rijtje is Star Wars: Rogue One en afgelopen vrijdag kwam er een nieuwe trailer uit.

Voor diegenen die het nog niet wisten: Rogue One wordt de eerste bioscoopfilm in de Star Wars franchise die zich niet focust op de karakters uit alle voorgaande films. Het is een verhaallijn die zich tussen de eerste en tweede trilogie afspeelt en die gaat over een groepje mensen (en aliens?) die de plannen voor de Death Star moeten stelen. Iemand moet immers het vuile werk opknappen voordat Luke Skywalker met de eer gaat strijken, niet? Als je naar de bioscoop gaat en verwacht om Luke, Leia, Han en de bubs te zien die druk bezig zijn met het zoenen, vermoorden of ontlopen van familieleden, dan kom je bedrogen uit.

Het grote risico hiervan is dat je tijdens die film continu een schaduw ervaart die de geliefde en bekende personages uit het ‘echte’ Star Wars verhaal werpen over de film. Als je er zeven films over doet om te laten zien dat Darth Vader en Luke Skywalker heel erg belangrijke personages zijn in het universum, is het erg lastig om ze nu opeens te vermijden. Aan de andere kant werkt het wel verfrissend. Je hoeft niet de hele film te wachten op het antwoord wie nou wiens vader is of wie er nu weer uit een famile komt waar ze the Force met de paplepel krijgen ingegoten. In The Force Awakens zijn nieuwe personages geïntroduceerd en deze zijn inmiddels geaccepteerd als volwaardige leden van de Star Wars familie. De die-hard fans hebben al aardig wat onderzoek gedaan en ondanks dat er pas een paar minuutjes film zijn vrijgegeven, is de wiki-pagina over hoofpersonage Jyn Erso al aardig gevuld. Ik twijfel er dan ook niet aan dat deze nieuwelingen binnenkort schijnende sterren in het Star Wars firmament zullen zijn.

Naast nieuwe personages worden er een heleboel andere dingen geïntroduceerd in de trailer die een natte droom voor de merchandiseafdeling vormen: nieuwe slechteriken, nieuwe werelden, nieuwe robots, nieuwe ruimteschepen…daar kunnen ongetwijfeld weer een heleboel dekbedden en Legobouwwerken uit gefabriceerd worden. De bankrekeningen van Disney zullen ongetwijfeld goed gevuld worden, maar voor de filmliefhebber die al deze snuisterijen aan de spreekwoordelijke reet kunnen roesten blijven die films het belangrijkste. We willen gewoon verzekerd zijn van kwalitatief goede Star Wars films, al kan het na de tenenkrommende uitspraken van Anakin en de horror van Jar Jar Binks nooit erger worden.

The Force Awakens heeft in ieder geval laten zien dat er ondanks het niet bijster originele script en de vele terugkerende elementen uit vorige films een zeer vermakelijke remake nieuwe film gemaakt kan worden. Hier komt gelijk het probleem van Rogue One om de hoek kijken: het verhaal moet de eerste twee trilogiën aan elkaar verbinden. Het voelt een beetje aan als de opstelling voor een voetbalwedstrijd zien, vervolgens de uitslag bekijken en daarna pas de daadwerkelijke beelden van de wedstrijd zien. Je weet het resultaat, je weet wie er mee doen, je weet alleen nog niet precies op welke manier het kunstje wordt geflikt. De plannen van de Death Star die gestolen moeten worden gedurende de film zijn al te zien in de allereerste Star Wars film uit 1977. We hebben het hier dus over een spoiler van 40 jaar oud. Het script van Rogue One is dus eigenlijk een invuloefening waarbij de scriptschrijvers hun best moeten doen om de open plekken zo amusant mogelijk in te vullen zonder daarbij gebruik te mogen maken van de kleurrijke cast aan personages die het Star Wars universum reeds rijk is uit de andere zeven films.

Ga ik deze invuloefening in de bioscoop kijken? Ongetwijfeld. Gaat deze invuloefening volle zalen trekken en weer miljoenen aan omzet en merchandise opleveren? Ongetwijfeld. Gaat deze film de beste film in de Star Wars franchise worden? Zeker niet. Rogue One wordt zeker vermakelijk, en met de miljoenen die ze erin gestopt hebben en met de absoluut niet misselijke cast die ze verzameld hebben, weet ik zeker dat deze film er supervet uit gaat zien en kwalitatief uitstekend in elkaar zal steken. Ik vind het alleen zo’n zonde dat ze al deze tijd, energie en middelen niet steken in een compleet nieuw en ander Star Wars verhaal. Eentje zonder 40 jaar onder spoilers. Eentje zonder de lange schaduw van Han Solo of Darth Vader. In plaats van de ongelimiteerde mogelijkheden die de galaxies far far away bieden, besluit Disney alles wat we al weten te herkauwen. Het eerstvolgende project langs de ‘hoofdfilms’ wordt een film over de ook al oude bekende Han Solo. Waarschijnlijk kan ik dan eenzelfde soort artikel schrijven. Misschien kan ik in dit artikel wat invullijntjes plaatsen, dan hebben we zelfs daarvoor een invuloefening.