Dit weekend werd de GG-fandom goed wakker geschud: Netflix maakte bekend dat Gilmore Girls officieel terugkomt op 25 november 2016 met Gilmore Girls: A year in the life. Nu vind ik november heel treffend, want in Stars Hollow lijkt het altijd romantisch herfst te zijn. Maar liefst vier afleveringen staan ons te wachten met Amy Schumer- en internetgrappen in de trailer: Lorelai en Rory, welkom in 2016!

2016 is hét jaar voor GG-fans wereldwijd. Eerder dit jaar werden mijn bingebehoeftes goed bevredigd toen Netflix alle seizoenen online gooide, en nu komen er óók nog vier nieuwe afleveringen! Om dat te vieren kijk ik al een paar weken alles terug, maar als bijna-dertiger zie ik bepaalde zaken toch heel anders dan toen ik 15-17 was. Wat mag er veranderd worden aan GG om Rory en Lorelai geloofwaardig in 2016 te laten landen?

  1. Rory mag wat minder perfect zijn

Jeetje, achteraf gezien is Rory Gilmore af en toe maar een irritant perfect piepkuikentje. Waar haar moeder Lorelai een brok levenservaring heeft opgedaan en daarvan een diepgaander personage is geworden, gaat het Rory heel vaak voor de wind. Ze is net iets té braaf, té keurig, té lief en té ambitieus om een sympathieke en geloofwaardige tiener te zijn. En te slank om constant cheeseburgers van Luke’s diner naar binnen te kunnen werken. Ja, óók als niet-sportieve zestienjarige. En hoezo dat ‘keihard werken’ wat ze blijkbaar altijd doet? Rory de straight A-student is buiten school/universiteit voornamelijk aan het rondhangen met haar moeder in Luke’s Diner of films aan het kijken. De leukste afleveringen zijn die waarin Rory buiten haar boekje gaat en zowaar een mens wordt. Als ze bijvoorbeeld terecht boos wordt op haar vader die haar weinig belt, maar wel met haar moeder komt rotzooien. Of als ze zich laat verleiden door haar foutje vriendje Jess, om de aflevering daarna weer in haar keurige keurslijf met haarspeldje te kruipen (goed, behalve de laatste twee seizoenen, maar toch). Daarbij wordt Rory constant opgehemeld door haar moeder, opa en oma, vriendjes, zelfs de buurvrouw staat altijd klaar om veren in Rory’s reet te steken. Als ze iemand ontmoet, vindt diegene haar vrijwel altijd heel speciaal. Hoe ongezond moet dat eigenlijk zijn? Ondanks dit ben ik nog steeds dol op Rory, maar ik zie graag dat Netflix de tien jaar oudere Rory nog een paar keer op haar bek heeft laten gaan.

  1. Hey Lorelai, beetje dimmen!

Lorelai’s en Rory’s supersnelle gesprekjes vol popcultuurreferenties blijven zeer vermakelijk, maar één ding viel me steeds meer op: het eeuwige sarcasme van met name Lorelai. Sarcasme is goed en leuk, maar Lorelai kan vrijwel nergens serieus over doen (wordt ze soms ook op aangesproken) en de twee kijken op best veel dingen en mensen neer, vaak grappig en terecht, maar vaak ook niet. Het is niet duidelijk of ze echt op dingen neerkijken of dat ze gewoon erg onzeker zijn en dan maar sarcastisch doen als schild. Zoals Lorelai die écht alle goedbedoelde pogingen van haar moeder Emily in de wind slaat en achterdochtig wordt.

  1. Dat gezeik met Christopher

Totdat Lorelai echt gelukkig werd met Luke heeft ze seizoenenlang om Christopher, de vader van Rory, heengedraaid. Tot vervelends toe. Telkens dook hij weer op met zijn scootertje en wist je dat die twee (alweer!) in bed gingen belanden. En ja hoor. De dag daarna was er altijd drama en valse hoop (vooral bij Emily), een verwarde mix van gevoelens (Lorelai), meewarig nee-geschud (Rory) en een zelfgenoegzame grijns (Christopher). Altijd als de schrijvers een beetje ‘lui’ zijn of een twist nodig hebben, schrijven ze Christopher weer in de serie voor het nodige theater. Echt: schrijf Christopher alsjeblieft helemaal weg uit de vier afleveringen van GG 2.0. Ik ben nu al zat.

  1. Alleen maar fastfood eten met maat 34

De Gilmore dames zijn prachtig slank en eten tegelijkertijd uitsluitend junkfood. Lorelai en Rory zijn nog te beroerd om zelf een eitje te bakken. Ze lopen dus Luke’s Diner plat voor verse brownies, cheeseburgers en pannenkoeken en bestellen aan de lopende band pizza’s en Indiaas. Lekker hoor, maar totaal ongeloofwaardig gezien hun kledingmaten. Eerlijk gezegd ben ik wel klaar met dat junkfood-gedweep, het is écht niet erg als een personage broccoli eet. Lorelai komt er door haar leuke grapjes en onvoorwaardige liefde wel mee weg, maar een ouder die zijn of haar kind opvoedt op een dieet van pizza en koffie is anno 2016 roch behoorlijk ontaard.

  1. Geen Richard Gilmore

Edward Kirk Herrmann, de acteur die Richard Gilmore speelt, is helaas overleden in 2014. De koele zakenman maar tegelijkertijd liefhebbende vader en grootvader heeft van menig GG-fan het hart gestolen. Hopelijk krijgt Edward Kirk Herrmann/Richard Gilmore een mooi eerbetoon in A year in the life. De pater familias met zijn nette pak, whiskey en snedige opmerkingen zal niet vergeten worden.

Bron foto: Hollywoodreporter.com