Normaal gesproken kijk ik niet zoveel naar de ‘reguliere’ televisie. Door zaken als Netflix, Fox Sports en dvd’s hoef ik me gelukkig bijna nooit meer te ergeren als mijn kijkplezier wordt onderbroken door dingen als Hart van Nederland, het weer met Piet Paulusma of -natuurlijk- reclame’s. Maar afgelopen maand was ik op vakantie in de USA en had ik niet altijd de beschikking over een manier om chill nog een on-demand programmaatje te kijken voor het slapen gaan. Het werd dus gewoon lekker ouderwets televisie kijken, waarbij ik me nog verbaasde dat er nog wel degelijk leuke programma’s op komen, waarvan enkele nog niet (echt) in Nederland bekend zijn. John de Mol, leest u mee?

Auteur: Niels Beerkens

#1: Better Late Than Never

In dit reality programma (dat overigens ook weer gejat is uit Korea) gaan vier oude beroemdheden backpackend door Japan. De bekendste hiervan zijn Henry Winkler (hier bekend als de Fonz uit Happy Days en een klein rolletje in Parks & Rec.), bokser George Foreman en William Shatner (kapitein Kirk in een van de vele Star Trek series). Het is echt prachtig om te zien hoe de oude knarren zichzelf verbazen over de vreemde trekjes van Japan, maar tegelijkertijd ook de kijker weten te verbazen door openmindend te zijn over de raarste dingen die op hun pad terecht komen. Het is niet alleen leuk om te zien hoe een paar tachtigplussers nog nieuwe dingen ontdekken, maar ook hoe ze elkaar voor de gek houden en om in te zien dat er achter die beroemde gezichten ook gewoon hele leuk mensen schuilen. Ik zie een Nederlandse versie met pak ‘m beet Mart Smeets, Hans van der Togt of Nelly Frijda wel zitten.

#2: Naked and Afraid XL

Ik weet nog hoe enthousiast ik werd toen ik voor het eerst hoorde over Expeditie Robinson. Ik weet ook nog hoe teleurgesteld ik was toen bleek dat deze reality tv-serie toch meer focuste op de relaties tussen de onderlinge deelnemers en het wegstemmen van mensen dan op de daadwerkelijke survivalpraktijken die de deelnemers uitvoerden. In Naked and Afraid is het hele Big Brother-aspect overboord gegooid en is er nog een schepje bovenop gegooid wat het survivalaspect betreft. Een groep mensen wordt naakt ergens op deze aardkloot in de rimboe gedropt en moet vervolgens zoveel dagen later (in dit geval maar liefst 40) op het oppikpunt staan waar een vliegtuigje ze weer naar de bewoonde wereld brengt.

Dat de deelnemers naakt zijn maakt eigenlijk helemaal niet zoveel uit (zeker in Amerika waar elke moedervlek die op een tepel lijkt al wordt geblurred), maar het allermooiste aan deze serie is hoe de regie pas ingrijpt als alles helemaal naar de tering gaat. Waar in de meeste shows de doktoren net niet het handje van de ‘survival experts’ vasthouden, wachten ze hier rustig af tot ze worden opgeroepen via de portofoon van de kandidaten als ze het écht te bont hebben gemaakt.

Zo zag ik hoe eerst een solo-avonturier doodziek werd van het eten van gele vruchten van een boom en vervolgens hoe de cameracrew vrolijk blijft filmen terwijl de grote groep van survivalers in zijn kielzog een grote hoop van dezelfde vruchten naar binnen harkt en hier gierende diarree en kotsbuien aan overhoudt. Moeder Natuur is een wrede bitch en stiekem toch wel mijn favoriete personage in deze serie. Ik ben benieuwd wat de Nederlandse televisie, waar we toch minder scheutig met censuur omgaan, van kan maken. (Al mag iedereen van mij best wat ondergoed aan hoor).

#3 American Ninja Warrior

American Ninja Warrior is een soort Wipe Out, maar dan minder kut en met plaatsvervangende pijn in je bovenarmspieren als je de deelnemers door de hindernisbaan ziet klimmen. Alleen de allerbikkelste bikkels halen het einde. Er zijn twee soorten deelnemers: de mensen die hiervoor getraind hebben met en die je het gunt om te finishen en de typische gym-douchebags die als een echte poser aankomen zetten en denken ‘het wel even te kunnen flikken’. En laten we in Nederland nou best veel van het laatsgenoemde type hebben. Nu Ter Land, Ter Zee en in de Lucht toch echt zwaar tanende is, is het tijd dat Neerlands Onnozelaars ergens anders publiekelijke vernedering door middel van een plons in het water ervaren. Nederlandse Ninja Strijder klinkt misschien een erg dom, maar iets te stoere boys er bij het eerste obstakel al af zien vliegen is nog leuker als ze uit Almere-Zuid komen in plaats van Chicago.