‘De een was gaar, en de ander viel uit elkaar.’ André van Duin begint de tweede Heel Holland Bakt-aflevering met een samenvatting van vorige week, toen burgemeester Dagmar helaas het strijdtoneel moest verlaten. Heel Twitter vond het jammer. En heel Twitter vond Hidde onverstaanbaar. Eens kijken of het deze week beter gaat.

De signatuuropdracht van deze week luidt: bak een pithivier. Een watte? Pas na een bezoek aan de Heel Holland Bakt-website snap ik waar de bakkers mee bezig zijn: een Franse bladerdeegtaart met vulling. De taart kan zowel hartig als zoet zijn.

Iedereen gaat snel aan de slag. Hidde staat puffend achterin de tent. Het is warm, dus dan werkt het deeg niet goed mee. Minutenlang zien we hem met zijn deeg prutsen. Iedereen heeft zijn pithivier al lang en breed in de oven staan, als Hidde nog wat deeg op een hoopje gooit. ‘Hij zit erin!’ verzucht Hidde opgelucht als ook zijn taart de oven ingaat.

Inmiddels halen de andere bakkers een voor een hun baksel uit de oven. We zien prachtige bladerdeegtaarten, sommige versierd, andere heel basic. Al snel blijkt dat een pithivier geen gemakkelijke taart is: de meeste zijn niet goed gebakken. Veelal is het deeg nog rauw en is het niet goed gebladerd. Zo ook bij Hidde. Zijn gele, compacte taart ziet er niet zo smakelijk uit. ‘Gewoon prut!’, aldus de Fries.

Snel door naar de tweede opdracht: maak zes roomhoorns. Daarvan moeten er drie met mokka gevuld zijn en mogen er drie leeg blijven. Robèrt praat ons even bij: een roomhoorn maak je door lange stroken bladerdeeg om een metalen hoorntje te wikkelen. Vervolgens dip je ‘m in de suiker, leg je hem in de oven, haal je na een tijdje de metalen hoorn eruit en bak je de roomhoorn nog even alleen af. Klinkt gemakkelijk, maar zal wel weer retemoeilijk zijn.

Er zijn in ieder geval een paar knelpunten: wat doe je precies met de suiker, waar is dat water voor, moeten de hoorntjes liggen of staan en hoeveel ‘body’ moet de mokkacrème hebben? Guido en Hidde hebben grotere problemen: Guido heeft zijn hoorntjes staand in de oven gezet (wat resulteert in zes lange repen bladerdeeg met af en toe een krul erin) en Hidde vergeet zijn oven aan te zetten. Het zit ‘m niet mee deze aflevering. Bij het juryoordeel worden Janny en Robèrt niet blij van deze misbaksels. Guido en Hidde zijn respectievelijk op de laatste en een-na-laatste plaats geëindigd; Annemarie heeft de mooiste en lekkerste hoorntjes gemaakt.

Uiteraard is de derde opdracht de moeilijkste opdracht: de bakkers moeten vier verschillende bladerdeegborrelhapjes maken. Volgens Janny is dit een creatieve opdracht waarbij de bakkers echt kunnen laten zien wat ze in huis hebben. De groenteafdeling van de plaatselijke Albert Heijn is in ieder geval leeggeroofd; aan vitamientjes geen gebrek vandaag. Behalve bij Hidde. Die mikt in ieder hapje een eetlepel mayonaise. Of ja, uiteindelijk toch niet, want zijn eerste zelfgemaakte mayonaise ooit is niet te eten als we Janny’s gezicht mogen geloven.

Na een paar uur verschijnen er 36 verschillende borrelhapjes, met de lekkerste vullingen: wilde zalm, parmaham, garnalen, asperges en kaas, onder andere. Je krijgt er enorme honger van. En zin in bier. Patricia barst vlak voor de eindstreep in huilen uit: de verschillende vullingen hebben veel tijd gekost en daardoor zijn haar hapjes niet gaar. Het kan echter nog erger: als de jury bij je presentatie ‘Er staat in ieder geval iets!’ roepen. Arme Hidde. Maar zoals hij zelf ook al zegt: een borrelhapje zonder vulling is geen borrelhapje. En daar is geen woord aan gelogen.

Annemarie heeft ook deze week goed gepresteerd en mag zich opnieuw meesterbakker van de week noemen. Daarna moet André de afvaller aanwijzen: Hidde moet naar huis. ‘Het is mooi west, maar het spul is oet’, is Hiddes commentaar. We gaan de nuchtere Fries met zijn gepruts missen. Wie verzorgt er vanaf volgende week de onliners? We gaan het merken.