De absurd hete temperaturen doen anders vermoeden, maar het is toch echt bijna herfst. De schrijvers en presentatoren schuiven weer aan bij DWDD, de theaters gooien de kaartverkoop online en alle soaps zijn allang weer gestart. Kortom: het culturele leven is weer begonnen. En wat ga ik ermee doen?

Ieder jaar rond september neem ik mezelf allerlei dingen voor op cultureel gebied. Zo ga ik meer boeken lezen, meer goede series kijken, veel meer interessante films kijken en natuurlijk naar een paar musea of zelfs naar het theater. Maar wat komt er nu echt van? Hier een aantal culturele gewoontes die ik níet heb (of niet genoeg). Lach…en huiver.

1. Volop boeken lezen

Dit gaat vreemd klinken voor een literatuurredacteur, maar ik ben bij lange na niet de veellezer die ik wil zijn. Als kind kon ik úrenlang talloze boeken lezen, maar die tijden liggen ver achter me. Een Carry-Sleetje jaste ik er in drie uurtjes doorheen. Anno 2016 ben ik tevreden als ik vijftien minuten in de trein heb gelezen, zonder tussendoor te whatsappen of scrabble op mijn telefoon te hebben gespeeld. Soms, zoals op vakantie, kan ik het ineens wel. Zo las ik gedurende mijn vier weken vakantie in totaal negen romans, wat ik best een prestatie vond gezien mijn overvolle reisplanning. September is zo’n maand waarin ik, omgeven door schuld, kijk hoeveel boeken ik van mezelf moest lezen op 1 januari, en hoe hopeloos ik reeds gefaald heb. Dan rest de vraag: ga ik mezelf een rolberoerte bezorgen door te eisen dat ik nóg vijftien boeken lees voor 1 januari, of laat ik het zitten? Waarschijnlijk wordt het toch het laatste, dat veellezen komt wel weer als ik met pensioen ga (als het meevalt nog een jaar of 43 wachten).

2. Al die series kijken

Ik ben een trouwe lezer van alle stukken van onze film- en tv-redacteuren, maar wat ik ermee doe? Bijna niets. Ook op tv-gebied maak ik in mijn hoofd veel plannen qua interessante series en documentaires, maar uiteindelijk zwicht ik voor de honderdste voor een marathon Gilmore Girls of Sex and the city, puur omdat ik deze series ken en weinig moeite hoef te doen om iets te snappen. Soms kijk ik járen na de laatste aflevering ineens een compleet seizoen (kuch Breaking Bad), om mezelf nog dagenlang af te vragen waarom ik dat in hemelsnaam niet eerder had gedaan.

3. Een film kijken zónder in slaap te vallen

Ik ben heel slecht in films kijken. Niet alleen ‘mis’ ik heel veel films omdat ik nooit naar een bioscoop ga, ik heb vaak helemaal geen zin in een film kijken. Sterker nog, ik val heel vaak in slaap als ik een film aan het kijken ben, soms zelfs in de bioscoop. Tegen beter weten in neem ik me bij heel veel films voor om die ‘echt te gaan kijken’, maar het gebeurt gewoon niet. Of ik kom er later achter dat ik ruim een halfuur heb gemist omdat ik in slaap was gekukeld.

4. Naar álle leuke musea en tentoonstellingen

Op vakantie struin ik alle musea in enkele dagen af op moordend tempo, maar in het normale leven is twee keer per jaar héél erg vaak. Want ja, ik moet dan toch echt naar bijvoorbeeld Amsterdam, en dat is weer langer reizen….en het museum is afgeladen op zaterdag en ik kan niet tegen drukte (zeg ik tegen mezelf). Of ik heb stiekem helemaal geen zin. Dan is het weekend daar, en wil ik alleen maar op de bank zitten om Gilmore Girls te kijken. Ik bedoel maar.

Bron foto: Abhi Sharma