Terwijl ik nog snel een pannenkoek met Nutella naar binnen prop (gotta love sundays!), verschijnt André van Duin op mijn beeldbuis. Het is tijd voor de halve finale van Heel Holland Bakt. Na het vertrek van Manuela vorige week strijden Guido, Francis, Emma en Annemarie voor een plek in die finale.

Anders dan vorige jaren is er geen directe favoriet aan te wijzen. Goed, Guido zal niet winnen, maar tussen Francis en Annemarie zou het nog wel eens heel spannend kunnen worden. Ze kunnen allebei goed bakken, weten veel van smaakcombinaties en maken hun baksels prachtig op. De strijd is nog niet gestreden!

Het thema van de halve finale is ‘gebakken lucht’. Het thema had ook ‘ongewenste intimidatie’ of ‘zenuwen’ kunnen zijn, al is dat wellicht wat moeilijker te vertalen naar een taart of koekje. Voor de eerste opdracht moeten de kandidaten een meringuetaart maken. Nu er nog maar vier kandidaten over zijn, heeft André alle tijd om met de kandidaten te keuvelen. Dit zorgt vooral bij Emma voor stress, want wat is ze eigenlijk ook alweer aan het maken? Na minutenlang gestuntel is de conclusie ‘een Australisch of Nieuw-Zeelands schuim’.

Iedereen probeert zijn gebakken lucht zo mooi mogelijk te versieren. Francis maakt sinaasappelparels en Annemarie is druk met een prachtige chocoladeversiering. Guido kiest voor een bijzondere opbouw: zijn taart balanceert op een smallere onderlaag en helt daardoor vervaarlijk naar links.

Tijd voor de jurering. De meringue van Annemarie is te zacht en de taart van Emma is te zoet. Guido krijgt een aardig ‘leuk bedacht’ naar zijn hoofd geslingerd en Francis heeft ‘een mooi chocoladekleedje’.

Snel door naar de tweede opdracht: de kandidaten moeten vijf baisers maken. Het is een keer omgedraaid: de kijker krijgt net als de kandidaten eerst het recept te horen, zonder dat Janny en Robert meteen vertellen hoe het gebakje gemaakt wordt. Het is inderdaad heel moeilijk om aan de hand van wat wazige steekwoorden te bepalen hoe je een gebakje gaat maken.

Het eerste probleem doet zich al meteen voor: Emma ziet dat haar gebakje de vorm van een wokkel moet hebben, maar ze weet niet wat dit is. Ze schakelt André in, maar die houdt voor de verandering zijn lippen stijf op elkaar. Wel informeert hij nog even snel of hij Emma zijn nummer al heeft gegeven. Als hij geen respons krijgt, loopt hij naar Annemarie en Francis met de vraag of zij een beetje kunnen zoenen. De dames worden er allemaal onwijs ongemakkelijk van, terwijl Guido de enige is die wat te vrezen heeft.

Dan doet zich ineens iets bijzonders voor: Guido lijkt te weten wat hij aan het doen is en de andere kandidaten volgen allemaal zijn voorbeeld. Dit betekent voor Annemarie, Emma en Francis dat ze hun beslag opnieuw moeten maken. Ze werken zich een slag in de rondte om de baisers op tijd klaar te krijgen.

Na eindeloos gestuntel is gelukkig de tijd om en komen Janny en Robèrt de baksels bewonderen. Of ja, bewonderen… eigenlijk heeft niemand het goed gedaan. Francis heeft het het minst fout gedaan, dus zij wint. Emma wordt laatste.

Het spektakelstuk van de week bestaat uit eclairs: lange soezen die je met bijna alles kunt vullen en waarvan de buitenkant de inhoud van de soes verraadt. De kandidaten moeten vier varianten maken met verschillende vullingen. Even een mededeling tussendoor: EMMA IS ZOOOOO ZENUWACHTIG! Dat we het even weten, want ze kan er haar mond niet over houden. Ze zoekt trouwens ook haar veetje. Heb jij ‘m gezien? Bel dan André van Duin, die kan het doorgeven.

De kandidaten hebben niet zo’n zin in het geklets van André. Die kiest na de zoveelste afwijzing eieren voor z’n geld en gaat in de baas z’n tijd koffie zitten drinken met Janny en Robert. Het is jammer dat dit seizoen geen Jacques of Aat heeft: onbeholpen mannen die soms rare dingen zeggen en de eh… bijzonderste baksels op tafel zetten. Nu is het bij tijd en wijle toch een beetje saai om naar die bakhandelingen te kijken.

Oh, tijd voor de uitslag! Het soezenbeslag van Guido was iets te slap. De smaken van Emma zijn een beetje saai en ook Annemarie had wat meer uit kunnen pakken. Op de eclairs van Francis heeft de jury niet zoveel aan te merken: zij wordt dan ook meesterbakker van de week. Afvaller van de week is Emma, die nu waarschijnlijk in een stilteretraîte moet om bij te komen van alle stress. We gaan volgende week dus naar een finale met Guido (wie had dat gedacht?), Francis en Annemarie kijken!