De zomer van 2015 was koud, grijs en regenachtig. Het ideale weer voor Mr. Robot, de serie die vorig jaar in de eindejaarslijst op een nette negende plek binnenkwam. Geen wonder dat de hype groot was: dit was op allerlei vlakken vernieuwende tv. Maar zo’n voltreffer van een seizoen is lastig op te volgen. Hoe doet Mr. Robot dat?

Hello friend. Hoe volg je in hemelsnaam een belachelijk succesvol eerste seizoen van een serie op? Vertel mij het maar, weet jij het? Het moet in ieder geval minstens zo goed zijn als dat eerste seizoen, maar hoe dan? Je kunt moeilijk exact herhalen wat in seizoen 1 is gebeurd, maar je moet ook niet te ver van dat eerste seizoen af gaan. Je wil niet het risico lopen dat fans afhaken.

Met Elliot heeft Mr. Robot geen betrouwbare verteller. Handig, als je kijkers wilt verrassen. Dankzij het sterke eerste seizoen en de onvermijdelijke onthulling dat Mr. Robot alleen in Elliots hoofd bestond, ontstond er direct na de eerste afleveringen van seizoen twee een wildgroei aan complottheorieën van fans. Waar zou de twist dit seizoen zitten? Wat is ‘echt’ en wat is ‘nep’? En wat is er in godsnaam gebeurd met Tyrell Wellick?

Om met die laatste vraag te beginnen: verwacht daar geen snel antwoord op. Het blijft lang gissen naar het lot van deze persoonlijke favoriet uit het eerste seizoen. Daar staat tegenover dat er een interessant nieuw personage wordt geïntroduceerd: FBI-agent Dominique DiPierro (zeg maar Dom; Grace Gummer). Na de hack van fsociety ligt de wereld in puin en waar de voormalige leden van fsociety wat doelloos rondzwerven, gaat de FBI – onder aanvoering van Dom – met volle kracht vooruit.

Sam Esmail, het brein achter Mr. Robot, heeft in meerdere interviews na het eerste seizoen benadrukt dat het hem niet gaat om de grote plottwists in de serie, maar dat hij de kijker mee wil nemen op reis ‘in’ het hoofd van Elliot. De vraag naar wat ‘echt’ is en wat ‘nep’ is voor Elliot net zo belangrijk als voor de kijkers.

De belofte van een focus op Elliot wordt met name in het eerste deel van seizoen twee ingelost, maar daardoor raken de andere personages wat op de achtergrond. En juist de scènes waarin Elliot contact probeerde te maken met andere personages, inclusief Mr. Robot, vormen het hart van de serie. Als we nog even terugblikken op seizoen 1: het verhaal bestond uit verschillende subplots, maar Elliot was de spil en als personages uit verschillende delen bij elkaar kwamen, was Mr. Robot op z’n sterkst.

De beperkte tijd die we in seizoen 2 met andere personages doorbrengen, is gevuld met actie. Doordat ze in het eerste seizoen zo goed zijn neergezet, blijf je betrokken bij alle dingen die met ze gebeuren (dat was voor mij op bepaalde momenten de enige reden om te blijven kijken). Maar het is soms lastig. Door al die actie – het hacken van de FBI, de zoektocht naar hackers in China, het vermoorden van een bestuurslid van E Corp, moordenaars die zichzelf doodschieten – blijft er weinig tijd voor de beweegredenen en ontwikkeling van de andere personages. En juist de (surrealistische) dialoogscènes tussen Dom en een hooggeplaatste overheidsmedewerker, Angela en een jong meisje en Dom en Darlene zijn de hoogtepunten van dit seizoen.

Dergelijke scènes, waarin personages contact maken met elkaar, zijn er te weinig. Daardoor is het tweede seizoen uiteindelijk niet meer dan een optelsom van delen. En tegenover die fijne scènes, staan een heleboel scènes die ik graag over had geslagen. Het gaat zo ver dat ik uiteindelijk niet eens echt geïnteresseerd was in fase 2 van het fsociety-plan of in de vraag wat echt gebeurde en wat Mr. Robot Elliot wilde laten geloven dat er gebeurde.

En toch, toch kijk ik alweer uit naar seizoen 3. In de laatste twee afleveringen van seizoen 2 worden voldoende vragen opgeworpen waar ik toch wel erg graag het antwoord op wil. Bovendien blijft Mr. Robot visueel interessanter dan een groot deel van wat er verder te zien is.

Het tweede seizoen van Mr. Robot is elke zaterdagavond rond half 12 te zien op NPO 3. De NTR zendt twee afleveringen achter elkaar uit. De afleveringen zijn tot twee weken na de uitzending terug te kijken via NPO Gemist.