4 november stond al tijden omcirkeld in mijn agenda. Op die dag bracht Netflix het volledige eerste seizoen van The Crown uit. Tien afleveringen van een uur over de vroege regeerperiode van koningin Elizabeth II, de huidige koningin van het Verenigd Koninkrijk. Nu ben ik sowieso een sucker voor dramaseries, maar de aankondiging beloofde veel goeds: politieke schandalen, heimelijke romances, kneiterdure kostuums, prachtige sets en vooral veel gedoe. The Crown maakt de verwachtingen waar. Heb jij het even gemist? Vijf redenen waarom je Netflix nú aan moet slingeren.

1. een fenomenale cast

John Lithgow (Winston Churchill), Claire Foy (koningin Elizabeth) en Matt Smith (prins Philip) zijn slechts drie van de vele fantastische acteurs. Hoewel de wereld van de Britse heersers een ver-van-je-bed-show is, weten de hoofdrolspelers de rollen dicht naar zich toe te trekken. Dat is ook een verdienste van Peter Morgan, de schrijver van de serie. Hij heeft uitputtend onderzoek gedaan naar de karakters, de onderlinge relaties en hun visies op de verschillende gebeurtenissen. Je vóélt gewoon dat het een authentieke weergave van de geschiedenis is. Hoewel er natuurlijk ook gedramatiseerd is, is de basis solide.

2. Je hebt nog nooit zo’n leuke geschiedenisles gehad

Natuurlijk, je weet wel het een en ander over koningin Elizabeth, haar man Philip en hun kinderen. De kennis van de gemiddelde 28-jarige kaaskop over het Britse koningshuis is echter beperkt, om van de politieke kwesties die in de jaren ’50 speelden nog maar te zwijgen. Het is interessant om de spanningen tussen Amerika, Rusland en de rest van de wereld vanuit een Engelse invalshoek te bekijken. Ook de interne discussies over het functioneren van Churchill, die koste wat het kost zijn ambtstermijn vol wil maken, zijn om te smullen.

3. The Crown laat zien hoe lastig regeren is

Of althans, hoe Elizabeth met deze zware taak omging. Op het moment dat ze koningin wordt, is ‘Lillibet’ eigenlijk totaal onvoorbereid. Haar vader, die behoorlijk ziek was, heeft haar wel af en toe eens wat documenten door laten kijken, maar daar houdt het ook wel mee op. De onzekere Elizabeth heeft moeite met beslissingen nemen. Ze vraagt vaak aan anderen wat zij in haar plaats zouden doen. Ook besluit ze niet zelden om een gemaakte keuze te herzien, onder invloed van anderen. Haar niet-benoemde onzekerheid blijkt uit subtiele gezichtsuitdrukkingen en kleine gebaren. Het is het ultieme voorbeeld van show, don’t tell.

4. De serie is ontzettend mooi gemaakt

De locaties, kleding en evenementen hebben een hoog Downton Abbey-gehalte. Als je daarvan houdt, heeft The Crown je een hoop te bieden. De serie (die een budget had van 100 miljoen Britse ponden) wordt aangeprezen als ‘de duurste Netflix-serie’. Dat zijn geen vergooide centen geweest. De aflevering waarin Elizabeth gekroond wordt, is fantastisch: een bomvolle Westminster Abbey met hoogwaardigheidsbekleders in vol tenue. Letterlijk schitterend.

5. Er komen waarschijnlijk nog véél seizoenen bij

Namelijk één voor ieder decennium dat Elizabeth regeert. Inmiddels zit ze 63 jaar op de troon, dus met een beetje goede wil (en lekkere kijkcijfers) maakt Netflix er nog zeker vijf seizoenen bij. Long live the Queen!