Nu het moment eindelijk daar is en Trump daadwerkelijk de president van de Verenigde Staten is, staan de media vol met duizenden horrorverhalen over hoe de oranjegetinte zakentycoon de hele wereld naar de tering gaat helpen. Net als de meeste Europeanen zie ik het niet heel rooskleurig in voor de mensheid met Trump aan het Amerikaanse roer, maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Om de woorden van onze eigen messias in het oranje aan te halen: “Elk nadeel hep z’n voordeel.” Dus bij dezen, de lichtpuntjes in de duisternis van het Trumpregime.

Punk’s not dead!

Dat punk niet dood is moet elk jaar opnieuw bewezen worden, maar het wordt een stuk gemakkelijker als een van de Grote Wereldleiders een overduidelijke braadworst is. De approval ratings van Obama lagen best hoog en met het invoeren van het -voor Amerikaanse begrippen- erg linkse Obamacare-zorgstelsel zal hij waarschijnlijk weinig anarchistisch aangelegde herriemakers écht boos hebben kunnen maken. Gelukkig voor alle punkliefhebbers zit er nu weer een idioot op het pluche in Washington, die al binnen 24 uur de pagina’s over issues die veel muzikanten aan het hart gaan (zoals het zorgstelsel en rechten voor homo- en transseksuelen) van de officiële internetpagina van het Witte Huis heeft verwijderd. Elke artiest vaart wel bij een getormenteerde ziel, en wie kan nu beter de ziel van politiek geëngageerde rockers tergen dan de Trumpmeister? De tweede campagne van George W. Bush leidde al tot de Rock Against Bush beweging, dus ik ben  benieuwd waartoe Trump de punkrockcommunity kan bewegen.

The truth is out there

Ik -en ik vermoed met mij veel andere Europeanen- heb Barack Obama als een betrouwbare president beschouwd. Zolang Obama’s seal of approval ergens op zat, heb ik het vaak zonder verder denken voor waar aangenomen. Misschien niet zo slim, maar wel opvallend als we het tegenover Donald Trumps situatie zetten: Trumps team zit nog geen dag achter de burelen, brengt slechts cijfers over de toeschouwersaantallen van de beëdiging naar buiten en mensen zijn al druk bezig om de gepresenteerde feiten te ontkrachten. Het maakt nog niet eens uit waarover de gedane uitspraken gaan (want zeg nou eerlijk, wie geeft er over een jaar nog een fuck om hoeveel mensen er bij een evenement waren?), maar er zal en er móet ondermijnd worden. Ondanks dat er talloze redenen zijn waarom mensen misschien wel in Washington aanwezig waren om Trump toe te juichen, alleen niet op het plein voor het Witte Huis dat op de foto te zien is, gaan velen ervan uit dat team Obama gelijk heeft en dat team Trump een stelletje leugenaars is. Iedereen is een stuk kritischer geworden. Niet alleen de mensen en de media, ook de POTUS himself. Misschien wordt het debat over hoe betrouwbaar de media zijn nu (eindelijk) op een dusdanig niveau gevoerd dat het een overgroot deel van de Westerse Wereld bereikt. Ik denk dat velen van ons langzaam in slaap zijn gesust tijdens deze discussie en dat Trump ons wakker heeft gemaakt. Blijf kritisch op wat je hoort. Iedereen kijkt door een gekleurde bril; van de journalist van het lokale krantje tot het nieuwsteam van RTL of NOS. Thanks for the reminder, Trump.

Obama’s gapende comedy-gat

Zeg eens eerlijk, hoeveel écht briljante en memorabele sketches en grappen over de Obama-administratie heb je de afgelopen jaren gehoord? En hoeveel al over Trump? Barack Obama heeft de afgelopen jaren aangetoond dat hij zelf een aardig gevoel voor humor heeft en dat je acht jaar in het Witte Huis kunt wonen zonder grote schandalen te maken. Supertof voor de USA en voor de iedereen op de wereld, maar natuurlijk niet voor de komische talenten op deze planeet. De komst van Trump is voor de comedyindustrie als een lekker fris glas citroenlimonade in de kokende Sahara. De zonnebankbruine elitaire miljonair met zijn uitspraken en maniertjes is een ware goudmijn. Nog voordat Trump ook maar een week fulltime aan de slag is geweest als de Führer van de VS, heeft het Zondag met Lubach-team al een viral-waardig filmpje gecreëerd waar veel Nederlanders al smakelijk om hebben kunnen lachen. Kun je nagaan hoeveel Trumpgerelateerde grappen en grollen ons nog te wachten staan. It is going to be great. Fantastic.

Image credit:

Header: cartoon van David Rowe: https://twitter.com/roweafr/status/796267514397196288?lang=en