Nu we bij aflevering 4 zijn aanbeland kunnen we wel zeggen dat Wie is de mol écht is begonnen. Discussies over de mol beheersen de gesprekken bij de koffieautomaat en ook Moltalk haalt lekkere kijkcijfers. In deze aflevering staat het Wilde Westen centraal: paarden, hooi en geld. YEEEHAAA!

Dag 7

De tijd in Portland zit erop. De overgebleven kandidaten worden weer in busjes gepropt en landinwaards gevoerd. Ze worden afgezet in Pendleton, bij een ouderwets rodeostadion. Sigrids ogen beginnen meteen te glimmen. Het Penny-meisje in haar staat te trappelen om een wilde hengst te bestijgen, maar helaas: er staat de kandidaten een kat-en-muis-spel te wachten. Ze moeten een parcours afleggen, onderweg een lasso oppikken en intussen een angstaanjagende cowboy ontwijken. Ver-schrik-ke-lijk. Het blijkt ook Sannes nachtmerrie, maar ondertussen doet ze het ’t beste van iedereen. In een moordend tempo crost ze over het veld en doet ze de pollen opvliegen. Ook Jeroen, Diederik en Imanuelle halen ongeschonden de finish. €500 voor in de pot!

So long, cowgirl

’s Avonds besluit Jochem dat één bondje aan de magere kant is. Hij probeert Imanuelle, die bondgenoot Roos kwijt is, ervan te overtuigen om óók een bondje met hem te starten. Imanuelle kijkt alsof ze Jochem wat aan wil doen als hij uitgesproken is, maar besluit (na een signeersessie) om het verbond met Jochem aan te gaan. Hij staat hoog op haar verdachtenlijstje, dus wie weet wat dit haar nog op kan leveren.

Dag 8

De dag begint met een lekker ontbijtje en het aanwijzen van een nieuwe penningmeester: Jeroen mag de 7330 euro’s bewaken. Dan vertrekt de groep voor de volgende opdracht: zoeken naar een speld geld in een hooiberg. Diederik rekent snel uit dat er ruim 500 opgestapelde hooibalen liggen en dat het niet te doen is om die allemaal te checken. De groep begint in het wilde weg met hooibalen te gooien. Een systeem is er niet; desondanks is het dus best knap dat de groep €750 euro weet te verdienen. Thomas levert hier een aanzienlijke bijdrage aan: een teken dat hij niet de mol is, of juist een strategische actie van de mol?

Sanne en Jeroen keuvelen na afloop van de opdracht nog even over hun verdachten. Sanne vindt Sigrid maar een waardeloze kandidaat: ze levert niet echt een bijdrage en heeft ook nog geen geld binnengehaald bij de opdrachten. Betekent dit dat Sigrid de mol is? Jeroen vindt juist Jochem en Diederik verdacht. Ze besluiten een oogje op elkaars mollen te houden.

Tijd voor de tweede opdracht: bieden op jokers in een veilinghal. De perfecte plek voor de mol om lekker een lading geld uit de pot te trekken: alles wat de kandidaten boven de €1300 bieden, gaat rechtstreeks uit de pot. Wat de kandidaten niet weten, is dat Jeroen de pot voor €1500 verzekerd heeft. Dat kostte ook wat geld uit de pot. Wat de kandidaten ook niet weten, of lijken te beseffen, is dat alle geboden en gewonnen bedragen boven de €1300 of €1500 rechtstreeks uit de pot gaan. Wat er dan gebeurt is volgens Sanne ‘de mens op zijn laagst’: er worden drie jokers gekocht voor een ongelofelijke lading geld. Sanne, Diederik en Jochem kosten het spel €6800. Doei geld, doei pot. Bijna terug bij af.

So long, euro’s
Test en executie

Imanuelle: Diederik (‘met z’n bevertjes’)
Diederik: Jeroen
Thomas: Jeroen, Sanne
Sanne: Jochem
Sigrid: Jochem
Jochem: krijgen we niet te zien
Jeroen: krijgen we ook niet te zien

Afvaller aflevering 4: Sigrid

Wie is de mol? Sanne of Jochem

Quote van de week: ‘Ik ben een parkietje die doodgaat van eenzaamheid.’ – Imanuelle

Foto’s zijn eigendom van AVROTROS.