Dit jaar mag ik mij voegen bij het WIDM-recapteam van Incognitief. Inmiddels tijd voor de tweede aflevering, die in het teken lijkt te staan van ‘horror’. Want oh jongens, het was af en toe echt spannend, maar ook grappig. En voordat de aflevering goed en wel was begonnen, was er ineens een dik pak hints in beeld. OMG stop de persen!

Dag 4

Ten eerste: wat is Oregon toch bijzonder, ik zie een toekomstig tripje voor me als ik eenmaal heel rijk ben. De eerste opdracht vindt plaats in een spookachtige, verlaten papierfabriek, ooit The Blue Heron Paper Company. In dit gigantische gebouw moeten de kandidaten binnen één uur zeven opdrachten volbrengen. Jochem en Roos gaan samen op pad, maar terwijl Roos een gevonden code invoert op een laptop, is ze plotsklaps verdwenen! Geen portofoon-geluiden, niets, nada, noppes.

Vlak daarna verdwijnen ook ineens Jeroen en Diederik. De andere kandidaten zijn in rep en roer, wat de uitvoer van de opdrachten niet ten goede komt. Alleen Jochem weet zich te vermannen en kan blijkbaar aardig overweg met een heftruck (hij heeft vast veel opgestoken van de Willem Wever-dagen). Toch moet Yvonne hem op een belangrijk detail wijzen dat hij ‘toevallig’ over het hoofd heeft gezien. Sigrid en Sanne zijn ondertussen bijna een uurlang verhit en hevig gefrustreerd op een ouderwetse typemachine aan het rammen, maar zonder het beoogde resultaat. En de hele opdracht lang heb ik me afgevraagd wat Thomas en Imanuelle nu precies aan het doen waren. Zoals verwacht, geen geld in de pot. Helaas.

Jochem van Gelder heftruck
Doet ‘ie even.

‘s Avonds vindt de tweede opdracht plaats in het pikkedonker. De drie verdwenen kandidaten Roos, Jeroen en Diederik zijn nog altijd spoorloos. De overgebleven zes moeten in een doodeng verlaten pretpark genaamd Oaks Park (trouwens, de rest van het jaar zijn er gewoon bezoekers…) met draaiende attracties ritjes maken voor geld, terwijl ze met laserguns worden beschoten door ‘trigger-happy’ bewakers.

Bij het woord ‘bewakers’ veerde ik direct op, dit deed me denken aan die doodenge, gezichtloze piccolo-opdracht van vorig jaar. De sluipschutters blijken voor de nachtmerriegevoelige kijkers gelukkig gereduceerd te zijn tot rode stipjes. Jochem begint als ‘verkenner’, maar wordt helaas geraakt. Sanne weet 500 euro binnen te harken, ondanks haar misselijkheid na een ritje in de Screaming Eagle. Thomas weet 250 euro te grijpen, maar het hoogtepunt is Imanuelle. Als een ware Lara Croft vlucht ze niet direct weg, maar gaat ze in gevecht met de sluipschutters, zich verschuilend achter een prullenbak. Het team weet uiteindelijk 1250 euro binnen te harken, well done! Rakkataktaktak!!!!

Dag 5

De volgende dag is er nog steeds geen enkel spoor van de drie lost souls. Sanne wil een bondje met de ‘echte’ zes: we gaan lekker helemaal niets vertellen! Dat zal ze leren. De uiteindelijke hereniging is vijandig: als een ware Amerikaanse zeskoppige jury moeten de kandidaten de verhalen aanhoren van de afgelopen 24 uur van Roos, Jeroen en Diederik. Eén van hen liegt glashard. Als de jury de leugenaar weet te ontmaskeren, krijgen ze geld. Zo niet, dan krijgt de leugenaar een vrijstelling.

Jeroen heeft opgetreden als The Dutch Elvis. Roos is op en neer naar Las Vegas gevlogen en heeft twee Elvis-impersonaters ontmoet. En Diederik hangt als een ware David Attenborough een prachtig verhaal op over een boswachter, een beverkoppeltje en zes dansende kleine bevertjes….en de rest slikt zijn verhaal als zoete koek, tot mijn grote verbazing. Roos wordt gezien als de leugenaar, maar dat is blijkt toch Diederik (duh). Hij krijgt een vrijstelling, en no money voor de pot.

Test en executie:

Thomas verdenkt Jeroen en Roos Imanuelle

Imanuelle verdenkt zes mensen, maar moet toch naar vier

Yvonne verdenkt Roos

Roos verdenkt iedereen, behalve Jeroen en Diederik

Jochem verdenkt Sanne, Roos en Diederik

Sanne verdenkt Imanuelle en Sigrid

Sigrid verdenkt Jeroen

Jeroen verdenkt Thomas, Jochem, Yvonne en Sigrid

Afvaller aflevering 2: Yvonne

Wie is de mol? Roos

Quote van de dag: ‘Ik zit in een vuurgevecht jongens!’ – Imanuelle

Foto’s zijn eigendom van AVROTROS.