Afgelopen weekend las ik vluchtig een nieuwsartikeltje waarvan ik niet had verwacht dat ik er zo vaak aan zou terugdenken. De Toppers, zeg maar de drie musketiers van de foute muzieksmaak, zullen versterkt worden met hun eigen d’Artagnan, een vierde topper. Wie zou de gelukkig worden?

Het klinkt natuurlijk heel speciaal, ‘de vierde topper’. Het insinueert dat er een aardige kwaliteitsinjectie aan het reeds fenomenale ensemble van hitkanonnen toegevoegd gaat worden. Mijn gedachten dwaalden al af naar mooie toevoegingen die de groep van een positieve nieuwe impuls zouden kunnen voorzien. Mijn eerste ingevingen waren redelijk saai. Een Ali B of Dries Roelvink leken me wel goede kandidaten. Waarschijnlijk halen ze het niet, maar het is in ieder geval niet onrealistisch, Maar niet echt spannend.

Waarom zouden de Toppers niet groter denken? Als je een stadion vol mensen -inclusief minister-president Mark Rutte- zo gek krijgt om in een glitteroufit bijna verjaarde hits mee te laten blèren, mag de lat best wat hoger gelegd worden! Ondanks dat ik ‘s nacht probeerde te slapen, bleven mijn hersenen zich om onverklaarbare redenen met deze kwestie bezighouden. Groter! Beter! Bekender! Flamboyanter! Helaas kon ik artiesten als George Michael en David Bowie al afschrijven. Erg spijtig, want het had zo mooi kunnen zijn. Meneer Bowie die “Ground control to Major Tom…” door de ArenA laat schallen terwijl drie astronauten in roze glitterpakken over het publiek zweven. Je kunt niet zien welke Topper in welk pak zit, maar Geer herken je aan het gierende geluid als hij over je heen wordt geslingerd door de touwen. Of George Michael en René Froger die samen een best puike versie van Careless Whisper ten gehore brengen terwijl Gerard Joling samen met Jeroen van der Boom op de achtergrond staat te schuifelen. Maar het mag niet zo zijn. Volgende kandidaat!

Kiek ‘m goan! Onze Mark met glitterstrikje.

Een Adèle of een Lady Gaga is waarschijnlijk weer net iets té hoog gegrepen.. Adèle is prima in staat om zelf de grote Nederlandse poptempels uit te verkopen. Bovendien ligt Jeroen van der Boom’s volledig de plank misslaande Mag ik dan bij jou nog redelijk vers in het geheugen. Ik ben bang wat hij met de luisterliedjes van Adèle zal gaan doen. De altijd uitgesproken Lady Gaga zou een leuke toevoeging zijn, ware het niet dat de jongens van Metallica hun voor zijn geweest. Jammer jongens, te laat!

https://www.youtube.com/watch?v=cCc6eksU0po

De Toppers moeten het zoeken in de driehoek die ergens tussen betaalbaar, nog-niet-overleden en niet-belachelijk-beroemd ligt. Dan kom je toch al snel weer terug bij artiesten uit ons eigen koude kikkerlandje. Misschien maar goed ook, want behalve heel erg fout zijn de Toppers ook heel erg Nederlands. Persoonlijk hoopte ik op een combinatie die volledig onbegrepen zou blijven voor de huisvrouwen die volledig uit de band springen na twee aangelengde roseetjes in plastic glazen. Dat René Froger een van zijn hits probeert in te zetten maar de maat niet kan houden doordat Spinvis er met overstuurde keyboards en mondharmonica’s doorheen zit te tetteren. Dat Jeroen van der Boom een gevoelig coupletje inzet maar compleet onverstaanbaar is omdat Mental Theo de bas vol open heeft gegooid. Dat Gerard Joling het podium niet op durft te komen omdat die gitaristen van Within Temptation zo eng kijken. Dat soort werk. IJdele hoop natuurlijk, maar een mens mag dromen toch? Leuke keuzes te over, maar voor wie kiezen de Toppers uiteindelijk? Het wordt good old Jantje Smit.

Ik hoop dat ze ook snel een vijfde topper toevoegen.