Sinds ik een Netflix-abonnement heb aangeschaft, heb ik de reguliere televisiezenders nauwelijks meer aangeraakt. Terwijl de SBS’en en RTL’s onverdroten doorgingen met het uizenden van reclame en Piet Paulusma tussen films en series door, harkte ik de ene na de andere serie op de Netflix-app weg. Terwijl de rest van Nederland moest wachten op de volgende aflevering van zijn favoriete serie, keek ik lekker een heel seizoen in een week. Als kers op de taart besloot Netflix om zelf series te gaan maken. Nog meer aanbod! Alles was rozengeur en maneschijn, tot een paar maandjes geleden…

Na zo’n lange tijd volop van Netflix te hebben genoten, begint het een beetje te knagen. Nu ik in alle euforie de reeds uitgebrachte seizoenen van ‘mijn’ series heb gekeken, is het wachten op een nieuw seizoen. Om de tijd te doden zet je dan maar eens een Netflix Original op. Soms een misser, soms net zo goed en vermakelijk als series van de gevestigde orde, zoals Warner Bros. of HBO. Helaas zijn veel van de nieuwe Netflix Originals pas een seizoen (van tien of dertien afleveringen) lang, dus is de pret snel voorbij. Voor je het weet zit je alweer door de lijst te scrollen om de volgende serie uit te zoeken. Als je niet oplet en net als veel andere bingewatchers een paar avondjes in de week voor de tv zit, ben je voor je het beseft tien of meer series aan het volgen.

Natuurlijk kun je niet van elke serie verwachten dat ze net zoveel afleveringen per seizoen uitpoepen als een Goede Tijden, Slechte Tijden, of van een serie als GTST verwachten dat deze net zo goed geschreven is als een serie van slechts tien afleveringen per seizoen. Beeld je eens in… elke avond om klokslag 8 een aflevering van het niveau Game of Thrones op televisie, dat is een goed begin van de avond! Toch ligt hier de kern van een ‘probleem’ waardoor het succes van Netflix de komende tijd misschien af gaat nemen.

Should I stay or should I go?

Netflix biedt uren en uren aan content, waarbij de nadruk ligt op series. De echte filmfans mauwen al veel langer dat het aanbod van Netflix niet up-to-date genoeg is. Hierbij wil ik de volgende opmerking maken: echte filmfans zouden hun films in de bioscoop moeten kijken of net als ik wachten op een grote sloot oude filmklassiekers (film noir, Netflix…please?), maar dat terzijde. Voor de kijker die graag series ziet is er meer dan genoeg om van te genieten. Zeker als je in de afgelopen jaren nog niet had aangehaakt bij een serie als How I Met Your Mother of The Walking Dead, dan heb je lekker veel seizoenen om de komende weken mee vooruit te kunnen. Soms bereik je echter het gevreesde moment dat de laatste beschikbare aflevering bekeken is. Met lede ogen scroll je door de IMDB-pagina’s die aangeven dat men in Amerika al ergens diep in het volgende seizoen zit, of dat er zelfs een volgend seizoen na dat nieuwe seizoen wordt gefilmd. Dit is een deel één van het ‘probleem’ van Netflix. Als brave burger besluit je gewoon netjes te wachten tot Netflix de rechten voor het nieuwe seizoen heeft (en omdat je net als ik niet meer weet hoe je iets moet downloaden). Terwijl de illegale Torrentdownloaders en PopcornTimers lekker verder kijken, zit jij naar een zwart scherm te staren. Soms wordt een serie zelfs eerder uitgezonden op de Nederlandse tv dan dat hij voor de betalende kijker beschikbaar wordt en moet je overwegen om de reclames en Shownieuws te trotseren om toch maar verder te kunnen kijken. Wachten of je ergeren aan reguliere tv? Wat nu?

Wachten tot een nieuw seizoen van je serie op Netflix komt? Barney Stinson voorspelt je antwoord op deze vraag.

Wie was dat ook alweer?

Op dat moment heb je als verstokte bingewatcher twee opties: kijken of een van de andere series die je volgt nog nieuwe seizoenen heeft of aan een nieuwe serie beginnen. Als je geluk hebt kun je terug naar een andere oude bekende om je tijd door te komen, waarbij het tweede deel van het ‘probleem’ aan het licht komt: je bent zoveel series aan het volgen dat je niet meer weet wie ook alweer wie is in de serie waar je nu mee verdergaat. Zo werd laatst de kerstspecial van de Netflix Original Sense8 op het publiek losgelaten. Omdat er maar liefst twee jaar zit tussen het eerste seizoen en het komende tweede seizoen, was een warmhoudertje wel op zijn plaats. Omdat Sense8 net als veel andere series van de laatste jaren slechts twaalf afleveringen heeft, was het een hele tijd geleden dat ik deze personages op het scherm had gezien. De eerste tien minuten van de kerstspecial bestonden dan ook uit louter ‘who the fuck is dat ook alweer’-momentjes.

System overload

Als je helemaal bij bent met je series en weer weet wie wie is, moet je dus aan een nieuwe serie beginnen. Een hele commitment, zeker als je als een echte die-hard bingewatcher de serie opnieuw van het begin tot het bittere eind (dat nog een paar seizoenen in de toekomst ligt) gaat kijken. Hier komt echter het derde deel van het ‘probleem’ aan het licht…er staan heel veel series op Netflix, maar heel veel series bestaan -vooralsnog- uit slechts één seizoen. Een van deze series uitkiezen betekent dat je over pakweg 10-12 uur weer voor dezelfde keuze staat, maar weer ergens in die harde schijf in je hoofd plek hebt moeten maken voor een verhaallijn en een heleboel personages die je moet zien te onthouden tot het volgende seizoen zich aandient. Het is dan ook niet vreemd dat mensen apps en websites gebruiken om bij te houden welke series ze allemaal kijken, wanneer hiervan nieuwe afleveringen verschijnen en bij welke aflevering ze gebleven waren. System overload!

En nu, Netflix?

Ik heb gemerkt dat mensen om mij heen tegen dezelfde ‘problemen’ op Netflix aanlopen. Sommigen zijn overgestapt op een andere (illegale) dienst, die in hun ogen beter of sneller de content aanbiedt die zij willen zien. Anderen leggen zich er maar bij neer en kijken twintig verschillende series tegelijk, totdat er weer seizoenen van series die ze op Netflix volgden verschijnen. Waarschijnlijk haken ze dan bij een of meerdere series af. Ik hoop dat deze series ondanks de ‘wacht’-periode wel even populair blijven op Netflix. Series kampen altijd met een verlies aan kijkers naarmate de seizoenen vorderen. Het is immers moeilijk om mensen zo lang geboeid te houden en het is bij veel series onmogelijk om in te haken in pakweg seizoen 4 of seizoen 7. Bovendien zijn mensen verwend, dus lang wachten op series is er niet meer bij tegenwoordig. Als het geen Netflix Original betreft (waarvan alle afleveringen in één keer online worden geplempt), is het vaak nog wachten geblazen totdat het seizoen op tv voorbij is en Netflix vervolgens de rechten heeft verworven en dit valt veel kijkers rauw op hun dak. Ik denk dat het succes van meidenserie Pretty Little Lairs bijvoorbeeld samenhangt met het feit dat de afleveringen vrij snel na de uitzending in Amerika hier op Netflix verschijnen. Ik hoop dat Netflix dit met meer series gaat doen, het zou zonde zijn als iedereen over twee jaar weer terug bij de Torrents is. Tot die tijd heb ik gelukkig nog heel veel Star Trek-afleveringen te gaan.