We beginnen deze week met evenveel kandidaten als aan het begin van de vorige aflevering: toen hoefde niemand het speelveld te verlaten. Jochem, Thomas, Sanne, Imanuelle en Diederik vertrekken richting de prachtige McKenzie Pass voor een opdracht waar voormalig kandidaat Ellie Lust haar vingers bij af zou likken: met tien porto’s vragen en antwoorden doorgeven. Hoe zit het met de etherdiscipline van deze jaargang?

Dag 13

Voorafgaand aan de eerste opdracht wordt Thomas aangewezen als nieuwe penningmeester. Thomas is onschuldiger dan een driejarig koorknaapje, dus aan hem zijn de euro’s wel toevertrouwd. Dan is het tijd voor geklungel met porto’s. Het is de bedoeling dat de kandidaten ieder vijf persoonlijke vragen en antwoorden doorgeven. Om het een beetje moeilijker te maken staan de ontvangende porto en de uitgaande porto ongeveer 10 meter van elkaar af.

Jochem en Diederik maken een valse start: Jochem staat aan zijn porto te draaien en ontvangt daarna ‘niets meer’. Diederik besluit de porto minutenlang bezet te houden en houdt een monoloog over structuur en het alfabet. Na zo’n zeven minuten komen de eersten erachter dat iedereen slechts één andere kandidaat hoort. Sanne stoort zich enorm aan Diederik, die maar blijft tetteren en toch niets doorgeeft. Als door een wonder halen de kandidaten alsnog 800 euro binnen.

Eenmaal in het hotel bekent onschuldige Thomas dat hij de joker van Jochem heeft gestolen. Nota bene van zijn eigen jokerbrandmaatje! Dit krijgt nog een staartje.

Tijdens een gesprek met Art wordt Jochem VERBLIND door de zon. Is hij de mol, gezien de titel van de aflevering?
Dag 14

Bij zonsopgang staat de kandidaten een nieuwe opdracht te wachten: een ingewikkelde zoektocht naar codes, nummers en uiteindelijk een locatie waar geld te verdienen is. Jochem, Sanne en Thomas stappen in een cabrio, terwijl Diederik en Imanuelle allebei in een eigen luchtballon opstijgen. De cabrio moet zo dicht bij de luchtballonnen komen dat Jochem en Thomas de nummers op de mandjes kunnen lezen. De nummers op de mandjes vormen samen een telefoonnummer dat gebeld moet worden. De persoon aan de andere kant van de lijn is Imanuelle. Thomas geeft vanuit de auto een code aan haar door, waarna zij in de luchtballon een enveloppe met een slotje erop kan openmaken. Daarin zit een code die Imanuelle weer aan Diederik moet doorbellen. Hij belt vervolgens weer naar Thomas in de auto en geeft de locatie van het geld door.

Na een eindeloze reeks versprekingen – ‘bestelling?’ ‘Nee, BESTEMMING’ – snappen Thomas, Sanne en Jochem waar ze naar toe moeten. Omdat ze ook nog eens op tijd arriveren, verdienen ze €1500 voor de pot. Ka-ching! In een echte Amerikaanse diner komen de kandidaten vervolgens weer bij elkaar. Ze zijn zo luidruchtig dat zelfs de – niet al te introverte – Amerikanen verstoord opkijken van hun kopje koffie. Jochem begint over de verloren joker en Thomas jokt dat het gedrukt staat, maar het onrechtmatig verkregen ding zit ‘m dwars. Later besluit Thomas om Jochem de joker terug te geven, maar niet zomaar: hij wil twee minuten in het molboekje van Jochem lezen. Die gaat meteen met deze maatregel akkoord en kijkt glimlachend toe hoe Thomas zijn hanenpoten probeert te ontcijferen.

Beetje dimmen jongens, jullie zijn niet thuis.
Lekker knallen

Voor de volgende opdracht moeten de kandidaten eerst een parcours te paard afleggen. De tijd die ze over het parcours doen, is hun tijd voor de volgende opdracht: vijf ballonnen afknallen terwijl ze voorbij galopperen. Per ballon verdienen ze 100 euro. Hoewel Sanne en haar paard nog door schuifelende slakken zouden worden ingehaald, betekent dat wel dat ze heel veel tijd heeft voor haar opdracht. Ze knalt keurig vijf ballonnen neer. Uiteindelijk verdienen de kandidaten – en mol – €800 tijdens deze opdracht. De opbrengst van deze week is keurig!

Test en executie

Imanuelle: Diederik (die deed 34 seconden over zijn ritje, en dat zag je Imanuelle aankruisen)
Diederik: Sanne en Jochem
Jochem: Diederik
Sanne: Jochem en Thomas
Thomas: Sanne en Jochem

Afvaller aflevering 7: Imanuelle

Wie is de mol? Jochem

Quote van de week: “Onder het bed van Jochem ligt… een pitabroodje met shoarma en knoflooksaus?”

Foto’s zijn eigendom van AVROTROS.