Behalve de Vierdaagseweek (die tellen we lekker niet mee) is Nijmegen niet heel vaak in het landelijke nieuws. Deze week maar liefst twee keer: de Turkse stad Gaziantep verbreekt de stedenband met Nijmegen én de donjon in het Valkhofpark wordt officieel gebouwd. Wordt deze ongetwijfeld prachtige toren van vijftig meter een zegen voor het stadscentrum of blijft het bij pure kitsch?

Een donjon is niet zomaar een toren voor de sier, het is een verdedigingstoren die hoort bij een middeleeuwse burcht. Korte geschiedenisles: in wat nu het Valkhofpark is, stond een paar honderd jaar geleden een gigantische burcht, gebouwd door Frederik Barbarossa. In 1794 werd de burcht afgebroken omdat de stenen nodig waren om huizen mee te bouwen, alleen de Sint Nicolaaskapel en een naar Barbarossa vernoemde ruïne bleven over. Sindsdien is het Valkhofpark al zo’n 200 jaar een vrij rustige groene oase middenin het stadscentrum, met uitzicht over de Waal.

Donjon komt terug

Na tien jaar bekvechten hebben de voor-stemmers dan toch gelijk gekregen: die donjon die daar ooit stond te pronken bovenaan de Waal, komt gewoon terug. Niets geen middeleeuwse afbeulpraktijken en tien stenen binnen één maand leggen, maar feloranje hijskranen, uitgedachte tekenplannen en computeranimaties zullen het normaliter rustige Valkhofpark (oké, níet tijdens de Vierdaagse) ruw verstoren, om daar eind 2018 een primadonna toren neer te planten. Met een B&B, hotel, evenementenhal, infocentrum en exposities en vast wat jolige acteurs in middeleeuws-aandoende pakjes.

Protestmars

De nee-stemmers laten het er niet bij zitten: vandaag om 16.00 is er een protestmars in het Valkhofpark, opdat dit park behouden blijft zoals het de afgelopen 200 jaar is geweest.

Zo kan het ook

Enkele jaren geleden was ik op vakantie in Engeland. Toen in de stad Bath een gigantisch Romeins badhuis werd ontdekt in de 19e eeuw, pakten die Engelsen het handig aan: ze bouwden met gloednieuwe stenen bovenop die stenen van duizenden jaren oud om het badhuis te reconstrueren. Toegegeven, als je even door de iets te witte stenen heenkijkt, geeft de mix van oud en nieuw een mooi beeld van hoe immens groot een dergelijk badhuis moet zijn geweest.

Dit hád men kunnen doen met de donjon: een toren bouwen die enigszins lijkt op de oude en daar een educatief programma omheen brouwen. Op die manier was het nog steeds pure kitsch geweest, maar kreeg je als 21ste-eeuwer wel een mooi beeld van een middeleeuwse toren. Nu wordt het een commercieel extravaganza met een evenementenhal en een B&B, en wie weet wat nog meer. Straks krijgen we kermislichtflitsen vanuit de donjon over de Waal, net als Holland Casino aan de Waalkade. Het Valkhofpark als Vierdaagselocatie houdt wellicht op en in plaats daarvan komen er technofeesten in de donjon.

Over een paar honderd jaar wordt de donjon meewarig bekeken, dan denken de 24ste-eeuwers: in 2017 waren ze knet-ter-gek.

Foto via N1