Goedemorgen! Het is woensdag 15 maart: de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Hoewel je na al die maanden campagne het hoofd van Rutte, Wilders en Buma niet meer kunt zien, begint het vandaag eigenlijk pas écht. Wat gaat er vandaag allemaal gebeuren? Op welk tienermeisje kun je je stem uitbrengen? En mag je met een verlopen ID-kaart het stemhokje in? Je leest het hier!

Niet iedereen mag stemmen

Vandaag mogen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder richting de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Nouja, niet alle Nederlanders: zij die niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen en zij die zijn uitgesloten van het Kiesrecht (omdat ze een ernstig delict hebben gepleegd en daarvoor langer dan een jaar in de gevangenis zitten) mogen thuis (of in hun cel) blijven.

Tienerkandiaten en bejaarde kandidaten

In totaal kun je op 1114 kandidaten stemmen. Van hen zijn 393 vrouw (35,3%) en 721 man. In 2012 was het totale aantal kandidaten 972, van wie 303 vrouw (31,2%) en 669 man was. Fun fact: de jongste kandidaat mag zelf nog niet eens stemmen. Malou van Herstel is 17 jaar en staat op de lijst van de Partij voor de Dieren. De oudste kandidaat staat ook op die lijst: kunstenaar Johan de Haas heeft met 93 jaar nog steeds niet genoeg van de politiek.

Bijzondere stembureaus

Op de meeste grote stations in het land kun je al sinds vanochtend heel vroeg je stem uitbrengen. Zo was het stembureau op station Nijmegen al om 5.15 uur geopend. De gangbare openingstijden zijn van 7.30 tot 21.00 uur. Op je stempas staan de bureaus die het dichtst bij jouw voordeur liggen. Een overzicht van alle stembureaus in Nederland vind je hier.

Is het stembureau in het bejaardentehuis om de hoek of in jouw wijkcentrum niet fancy genoeg? Als je in Leiden woont, heb je geluk: dan kun je je stem uitbrengen naast de tweeduizend jaar oude tempel in het Rijksmuseum van Oudheden. De gemeente Zuidplas heeft opnieuw een drive-instembureau. Inwoners van deze gemeente kunnen het stembureau inrijden met de auto, motor of fiets.

Stemmen met een verlopen identiteitsbewijs

Vergeet niet je stempas en je identiteitsbewijs mee te nemen naar het stembureau. Ook met een verlopen identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) kun je stemmen. Het identiteitsbewijs mag niet langer dan vijf jaar geleden verlopen zijn. Als er bij ‘geldig tot’ 16 maart 2012 of een latere datum staat, ben je dus good to go.

Liveblogs en nieuwsuitzendingen

Als je vandaag naar het nieuws luistert, is de kans groot dat je te horen krijgt waar Klaver heeft gestemd, hoe Kuzu nog even een sneer uitdeelde en wat het opkomstpercentage op dat moment is. Niet boeiend? Je kunt ook even dit artikel lezen over 14 dingen die je maar beter niet kunt doen als je gaat stemmen.

Stemmen tellen

Als de stembureaus om 21.00 uur sluiten, worden de stemmen geteld. Het Centraal Stembureau in Den Haag verzamelt de uitslagen van de plaatselijke stembureaus, telt deze op en stelt de uitslag van de verkiezingen vast. Op NPO1 en RTL4 zie je vanaf 20.30 uur tot diep in de nacht hoe de stemmen (per gemeente) verdeeld zijn en wat, uiteindelijk, de verkiezingsuitslag is.

Eeeeeennn… go!

Nou, hatsakee, vis je stempas uit die berg papier op je eettafel (kuch niet op mijzelf gebaseerd kuch), pak je identiteitsbewijs en ga vandaag lekker stemmen! Je kunt het.