De finale begint… het eerste deel dan. De aflevering start met een ontknoping: we moeten nog zien wie de laatste drie worden! Jochem is blij met zijn vrijstelling, maar bang dat Sanne eruit moet. Diederik blijft zijn mol. Heeft Jochem ontzettend veel geluk of is hij de mol?

Art vindt het heel knap dat alle kandidaten zo ver zijn gekomen. Nog heel eventjes zien we de laatste vier. Thomas krijgt een groen scherm… en Diederik rood! Diederik, de gezellige wetenschapper, moet naar huis vlak voor het einde. Thomas, Sanne en Jochem staan in de finale.

Mag ik even een boks van alle ‘Jochem-is-de-mol-mensen’? Hij zit er nog steeds in! Diederik was de hoofdverdachte van Jochem, dus óf Jochem is de mol, of hij heeft verdraaid veel geluk gehad. Thomas is nogal van zijn stuk gebracht en gaat plots vol op Jochem in plaats van Sanne. Slimme zet of niet?

Ook Jochem moet op zoek naar een andere mol, aangezien hij op Diederik zat. Hij verdenkt nu Sanne omdat ze veel geld uit de pot heeft gespeeld.

Dag 15 – Fort Rock

In een spookdorpje in the middle of nowhere, een gevalletje waar Clint Eastwood zo om de hoek zou kunnen komen, vindt de eerste finaleopdracht plaats. In Moltown. In dit gehucht moeten de kandidaten aan de hand van omschrijvingen uitzoeken welke inwoners bij welke huisjes horen en welke straatnamen waar moeten staan. Sanne is blij met deze puzzelopdracht en wil eerst rustig alles lezen, maar Jochem sprint direct richting de huisjes ‘want een vrouwenhuis is anders dan een mannenhuis’. Logisch ja.

Thomas volgt Jochem en sleept wat bordjes heen en weer, terwijl Sanne een heel betoog begint over windrichtingen. De opdracht vervalt in totale chaos, iedereen zit naar elkaar te roepen en de bordjes worden steeds verwisseld.

Jochem mist de logistieke leider Diederik. Dat gemis is groot, aangezien de kandidaten slechts een tiende (150 euro) van het totaalbedrag hebben binnengeharkt. Shame. Sterker nog, de kandidaten schamen zich zo voor hun wangedrag, dat ze vinden dat Diederik deze aflevering beter niet kan kijken. Helaas.

Dag 16 – Shevlin Park

Ten eerste: Jochem heeft een Nijmegen-shirt aan! Nimma represent. Iedereen prevelt wat over zijn of haar mol. Thomas gaat nu op Jochem zitten, omdat Diederik vol op Sanne zat en hij is nu weg. Jochem verdenkt Sanne. Sanne denkt nog steeds Jochem, hij heeft immers heel vuil gespeeld. Toch draait Sanne flink, ze vindt Thomas een onverwachte mol, maar gaat toch voor hem. Is dit verstandig?

In Shevlin Park vindt de laatste opdracht plaats. Bijzonder: de pot kan zelfs verdubbeld worden met deze opdracht! Mits de uiteindelijke WIDM-winnaar deze opdracht wint. Op de bomen hangen kaartjes met namen van uitgevoerde opdrachten en bedragen. Iedere kandidaat moet eerst met een touw zoveel bomen ‘omlussen’ totdat ze precies 126o euro hebben verzameld, daarna krijgen ze een nieuwe puzzelopdracht.

Duidelijk is dat deze opdracht de echte fanatiekelingen van de iets eehh..minder fanatieke kandidaten onderscheidt. Jochem gaat op zijn dooie gemakje het touw rustig van de haspel afrollen, terwijl Thomas en Sanne als bezetenen tussen de bomen door zigzaggen. Jochems touw raakt ook nog in de knoop en hij staat vrijwel de gehele opdracht enorm te kloten. Mol-actie of is hij daadwerkelijk de kluts kwijt?

Sanne gaat eerst voor de grote bedragen, maar als ze moet hoofdrekenen raakt ze in de war. Thomas, normaal een best koele kikker, begint half in paniek te raken als zijn eerste touw op is en pakt ineens Sannes touw. Ondertussen kan Jochem ook niet meer hoofdrekenen. Of verstandig denken. Ondanks het gepruts weet Sanne haar hoofd redelijk koel te houden en als eerste heeft ze de opdracht klaar, nu moet ze een nieuwe puzzel maken. Het wordt steeds spannender, zeker voor Thomas aangezien zijn eerste telling niet klopt. Je ziet duidelijk de paniek in zijn ogen, terwijl Jochem een beetje cijfertjes in het zand zit te schrijven.

Als Sanne haar puzzel klaar heeft, heeft Art een verrassing: de puzzel moet opnieuw! Maar dan met een vierkantje ertussen. Na wat hevig gepuzzel (Thomas kwam daar gelukkig ook aan toe), wint Sanne deze opdracht. Nu moet ze de finale nog winnen… Jochem bevindt zich nog steeds ergens in het bos, vechtend met gele touwen en zand waar de cijfers niet mooi in blijven staan.

Test en executie

In kanootjes komen de kandidaten Sparks Lake opgedobberd, waar Art hen toespreekt. Uiteindelijk draait zijn blik richting de kijker: tot volgende week!

Thomas gaat vol op Jochem.
Jochem gaat voor Sanne.
Sanne zit op Thomas.

Afvaller aflevering 9: Diederik

Wie is de mol? Jochem

Quote van de week: (Jochem in de geest van Jambers) ”Dit is een gevalletje van: overdag is hij een stoere cowboy, ‘s nachts loopt hij in vrouwenkleding.”

Foto is eigendom van AVROTROS