De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Het Vondelpark staat vol klappertandende molloten en in VondelCS zit Wie is de mol-royalty hoog en droog op de eerste rij. Oud-deelnemers, -winnaars, -mollen, familieleden en vrienden, maar ook de kandidaten van dit seizoen. Allemaal zijn ze gekomen om als eerste te horen wie de mol is. Heel Nederland lijkt Sanne bij voorbaat te hebben uitgesloten en loert richting Jochem en Thomas. Wie knippert verdacht met zijn ogen? Wie schraapt gespannen zijn keel? Tijd voor de ontknoping!

Het is eigenlijk nooit zo boeiend om een samenvatting van een live-uitzending te schrijven en te lezen. Je merkt dat de kandidaten een hechte groep vrienden zijn geworden, waardoor je naar een reünie zit te kijken van iets waar je zelf geen deel van uit hebt gemaakt. Of nou ja, slechts een heel klein beetje.

Het wordt een beetje interessant als de finalisten erbij worden gehaald. Sanne, Jochem en Thomas krijgen een heldenonthaal van het conspiracy theory minded-publiek, dat heeft uitgezocht wat de kledingmaat van de oma van Thomas is, en als je dat dan door drie deelt en daar 2 bij optelt, krijg je het huisnummer van de buurman van Jochem. Maar zo ver zullen de programmamakers wel niet gaan… toch?

Binnen is de ontvangst ook allerhartelijkst. Familieleden en vrienden van de finalisten zitten front row en willen best even vertellen hoe ze zich schaamden voor het debiele gedrag voor hun geliefde familielid (de dochter van Sanne) en hoe ze de Wie is de mol-redactie hebben bestookt met brieven (de zoon van Jochem).

Dan is het eindelijk tijd voor de uitslag. Wie is nou de mol, de winnaar en de verliezer? Na een veel te lang fragment stapt Thomas naar voren en spreekt hij de memorabele woorden: “Ik ben de mol.”

Thomas is dus de mol! WAAAAAAAT! Die veel te zenuwachtige, af en toe slungelige en lieve Thomas? Die schijnbaar geen emoties kan verbergen? Nou, wel dus. Wat een deceptie. En wát ontzettend goed gedaan. Dit betekent dat Sanne de winnaar is en Jochem de verliezer. Omdat Sanne ook nog eens de verdubbelaar won tijdens de laatste opdracht, gaat ze naar huis met €24.320. Wat een bedrag!

Art vermeldt meteen dat Jochem een engeltje op zijn schouder heeft gehad tijdens de opnames. Hij is maar liefst vier keer door de test gekomen door een joker of doordat een andere kandidaat met hetzelfde aantal goede antwoorden nét iets langzamer was. De andere kandidaten noemen Jochem ook de hulpmol: hij heeft zoveel sullige, niet zo slimme dingen gedaan, en daarmee zoveel geld uit de pot gehouden, dat hij ook heel goed de mol had kunnen zijn. En bedankt, meneer Van Gelder.

Dan beginnen we aan het leukste gedeelte van de aflevering: de molacties. Thomas presenteerde zich als de ideale kandidaat die gewoon een beetje zenuwachtig was. Hij won eerst het vertrouwen van de andere kandidaten en probeerde langzaam maar zeker meer risico te nemen. Thomas’ tactiek was om de groep onopvallend in zijn voorkeursrichting te leiden. Dit deed hij onder andere bij de Rechtbankopdracht en bij De Rijdende Ramp/Route. Zo snel iemand opperde om iets te doen dat de opdracht zou schaden, ging hij direct met die kandidaat mee. Ook wist hij vaak op sleutelposities terecht te komen: hij zat aan het stuur, kon geld verstoppen en verdubbelaars verliezen. Thomas verhing bordjes, deed alsof hij mensen niet hoorde, beschuldigde anderen van lui en mollerig gedrag, snauwde tegen Jochem dat hij de porto beter moest indrukken en wist de aandacht van zichzelf af te leiden. Thomas Cammaert: de perfecte mol. Chapeau!

Maar alle verborgen aanwijzingen van de redactie dan? Hebben we een beetje zitten slapen met z’n allen? Nou, nee. De aanwijzingen waren echt heel lastig. In de leader zie je dat Thomas’ gezicht weerspiegelt in glas. De ‘twee gezichten’ zijn een verwijzing naar Thomas’ dubbelrol. Ook verwijzen alle titels van alle afleveringen naar Thomas, maar konden ook op andere kandidaten slaan: bij ‘Meer dan normaal’ heeft Thomas twee lasso’s vast, terwijl de anderen er maar één hadden. Maar Immanuelle maakte wellicht ook meer herrie dan normaal.

Een vrij onzichtbare oranje vingerafdruk was een verwijzing naar Soldaat van Oranje, waar Thomas lang in heeft gespeeld. Ook riep Thomas ergens ‘holy moly’ en heeft Für Elise iets met hem te maken. Jaja. Schaam je niet als je die aanwijzingen éven hebt gemist.

Dan is, pats boem, de finale-aflevering voorbij. De finalisten mogen nog even een flesje champagne achterover tikken op het bordes terwijl ze hun nederige onderdanen toezwaaien. Iedereen kan weer rustig slapen en opgelucht ademhalen.

Ook namens Stefan en Sophie bedankt voor het lezen van de recaps en tot snel!

Foto is eigendom van AVROTROS