Het is ons niet gelukt dit seizoen, iedere week een Boer zoekt vrouw-recap. Na Judiths voorspellingen in december werd het stil op Incognitief rondom Boer zoekt vrouw. Als trouw kijker kan ik nu toch echt m’n mond niet meer dichthouden… want wat is dit seizoen sáái. Zo verschrikkelijk saai. De boeren zijn onverstaanbaar, de vrouwen twijfelen of ze willen wonen op een eenzame boerderij in Oostblokland danwel ijskoud zo-goed-als-onbewoond land (… heel gek) en waar blijft het stiekeme frummelen onder de delftsblauwe tafelkleden? Ik mag hopen dat er het een en ander gebeurt als de camera’s uitstaan of dat de KRO-NCRV de boel censureert, want man: een gemiddelde woensdagochtend bejaardenbingo (kijken, niet meedoen) is spannender dan dit. Naast saai is dit seizoen vooral, hoe zal ik het zeggen, SUPER-ongemakkelijk. Laten we die boeren dan maar eens onder de loep nemen. Met een voorzichtige voorspelling van het grote keuzemoment komende zondag.

Herman

Voorzichtig voorspellen hoeft bij Herman niet meer; Herman heeft afgelopen zondag zijn grote liefde al bekendgemaakt (SPOILER SPOILER SPOILER): Fleur. Dat is die ene met dat wat spitse gezichtje en die bril. O wacht, dat hadden zijn vrouwen allebei. Fleur is die ene die muziek maakt, en nog nooit verliefd is geweest. Wacht…

Toen Herman zijn keuze bekendmaakte, begon Fleur hartverscheurend te janken. Op bevel van Yvonne wilde Herman haar wel even troosten. Heel Nederland zat ondertussen te wachten tot er eindelijk eens flink gezoend zou worden: met veel tong, zoals vroeger op schoolfeesten. Mét beide handen ferm op de billen geplaatst. Maar het mocht niet zo zijn – net zoals het het hele seizoen eigenlijk al niet zo mocht zijn. Wat een suffe bedoening daar bij Herman thuis. Fleur en Anne werden zo liefdevol opgenomen door de ouders van Herman dat ze besloten zich dan ook maar als zijn zussen te gedragen. Maar wel heel vaak giechelend te zeggen hoe verliefd ze waren. Dat vond Herman dan wel weer cool, maar het leverde weinig spannende televisie op. De makers vonden dat blijkbaar ook, want terwijl er op de andere boerderijen nog gevochten moet worden om het boerenhart, is de zoektocht van Herman al voorbij door een vervroegd keuzemoment. Dank, makers.

Voorspelling: inmiddels zouden Herman en Fleur al een paar maanden samen kunnen zijn en durf ik toch te zeggen dat de eerste belangrijke stap in hun relatie is gezet: er is gezoend! Met tong!

Riks

Riks is een simpele man. Hij moet het duidelijk niet hebben van zijn welbespraaktheid en social skills, maar zijn kerkelijke toewijding is bewonderenswaardig, dat dient gezegd. En hij draagt soms een gezellig mutsje. Zijn vrouwen vergeet ik eerlijk gezegd steeds. Het is me vooral opgevallen dat Eline nooit knippert. Marit vind ik best een leuke vrouw, maar ik snap niet zo goed dat zij in Riks haar droomman ziet. Maar dat terzijde. Riks. Dus.

Riks laat zijn vrouwen hard werken voor kost en inwoning. Af en toe is er tijd voor een gesprekje, waarbij Riks met name ‘ja’ zegt of ‘dus’. Erg romantisch is hij niet, maar ik waardeerde die keer dat we tien minuten mochten luisteren naar Riks die worsten in de oven bakte. Veel sensueler gaat het dit seizoen niet worden in Canada, ben ik bang. Zijn boerderij is er gelukkig wel eentje waar je als boerzoekende vrouw van droomt. Dus.

Voorspelling: Riks kiest uiteindelijk voor Marit, omdat Eline toch wel duidelijk heeft laten blijken dat ze twijfelt. Wel zo makkelijk – hoeft hij zelf niet meer te kiezen. Dus.

Marc

Oh, Marc. Marc, Marc, Marc. Het feit dat je naam op een c eindigt en niet op een k is het meest exotische aspect van jouw persoontje. Ondanks Zambia. En ik verwachtte zóveel van je. Ik was zó onder de indruk toen die knappe kop voor het eerst op tv verscheen, zoekend naar die geweldige vrouw om je levensdagen samen mee te vullen. Of, in jouw woorden: ‘dat er gewoon iemand om je heen is’, want dat is toch wel het mooiste aan een relatie.

We hadden natuurlijk moeten beseffen dat zo’n knappe vent niet zonder reden vrijgezel is. Het feit dat hij in Zambia woont en een Nederlandse vrouw zoekt zal ergens een rol spelen, maar aan de achthonderdzoveel brieven te zien houdt dat de Nederlandse vrouw niet tegen. Marc blijkt onverstaanbaar, ongeïnteresseerd, ongemakkelijk en ongeschoold in farmerfashion (dat hoedje. DIE CROCS). Overigens maakt het zijn vrouwen niets uit, die zijn allebei verliefd. Zal alles te maken hebben met die superromantische date waarbij ze tussen de overvolle netten met tilapia mochten snorkelen (nee Marc. Nee).

Voorspelling: Marc kiest voor dierenarts Annekim, want die kan zichzelf het best vermaken in Zambia en dan heeft hij er niet zo’n last van. Gewoon praktisch.

David

Ik had enig vertrouwen in David, maar toen hij als eerste zijn soulmate Jorien naar huis stuurde en nu alleen nog maar gesprekken heeft over hoe ‘superleuk, nee maar echt, superleuk, super’ hij allebei zijn vrouwen vindt, ben ik toch afgehaakt. Ondertussen zit Susanne alleen maar te huilen en wordt Mara best een beetje onzeker van alles. Beide vrouwen vinden het toch wel heftig. Maar David vindt het super.

David praat voortdurend over hoe hij zich voelt en hoe zijn vrouwen zich voelen. Hij geeft ze alle ruimte om voor zichzelf uit te zoeken of dit is waar ze willen zijn, in Roemenië en bij hem. Ondertussen was alleen Jorien er echt zeker van dat er een toekomst in zat met David, en hoe sterk de klik tussen hen was, en waren Mara en Susanne toen waarschijnlijk al lang opgelucht dat Davids droomvrouw ertussen zat zodat ze niet zélf op die bouwval hoefden te blijven. David dacht daar natuurlijk anders over; die houdt er niet van als dingen hem op een presenteerblaadje aangeboden worden (zie bouwval).

Voorspelling: David kiest Susanne, maar Susanne wil niet. David blijft alleen over en realiseert zich dat Jorien toch de ware was (duh).

Olke

Wat mij betreft redt Olke dit seizoen. Hoewel je geen woord van hem verstaat en de gesprekken grotendeels gaan over dat deze situatie toch wel moeilijk is, doet deze GVR wel echt z’n best. Glaasjes wijn, romantisch picknicken, hand in hand wandelen en dan stiekem zoenen. En hoe ze daar lagen met z’n drieën op dat picknickkleed was toch ultiem fijn: Olke in het midden, met aan elke kant een vrouw onder z’n arm.

Olkes vrouwen maken ook veel goed. Sandra begon meteen al met vunzige kaartjes en vragen ‘of Olke zelf het toetje was’. Pittig! Alberdien zei uit het niks de volgende prachtzin: ‘Eigenlijk zit ik te wachten op het juiste moment om… met hem te kunnen gaan zoenen’. Het feit dat alle boeren het afleggen tegen Olke en zijn vrouwen, de oudste kandidaten van dit seizoen, doet mij deugd. Yolo, Olke! Dankjewel dat jij dit seizoen nog enigszins draaglijk maakt.

Voorspelling: Olke kiest voor Alberdien. Hoop ik dan. En dan gaan ze vol voor de neus van Sandra staan zoenen.

Komende zondag, 9 april, kiezen na Herman ook de boeren Riks, Marc, David en Olke hun vrouw in een nieuwe aflevering van Boer zoekt vrouw. Mijn voorspelling zit er vast bij iedere boer naast. Het wordt sowieso weer ongemakkelijk. Zin in.

De foto bovenaan dit artikel is eigendom van Boer zoekt vrouw / KRO-NCRV.